Jaki polecacie obiektyw OM do macro i jaką mam do niego kupić przejsciówke.
Jaki polecacie obiektyw OM do macro i jaką mam do niego kupić przejsciówke.
Yyyyyy... wiesz co... to chyba nie ten watek, ale poszukaj w watku pt. M42 -> 4/3 czy jakos tak... tam masz wszystko... Chyba byla wzmianka o OM, przejsciowki... odsylam na allegro/google (pamietaj: google prawde ci powie)
Pozdrowka
marcopolo nie baw się w manualne obiektywy do macro tylko poczytaj ten wątek, a potem skocz na allegro i szukaj okazji na zd35. Następnie już pozostaje tylko czekać na wiosnę![]()
Zgadzam się z przedmówcą. Poza tym ciężko znaleźć w innych systemach za tę cenę obiektyw macro. Kiedy go kupisz będziesz zadowolony. Zresztą chyba zdecydowana większość użytkowników jest zadowolona z ZD35. A komfort robienia zdjęć z AF robi swoje.
EPL-3 z kitami, 6D, 60D i sporo gratów do tego,
Cos o tym wiem, jeszcze nie dawno mialem tylko 14-42 i heliosa + pentacona 200/4 jak kupilem 40-150 to go wrecz calowalem... AFie ten tylko sie dowie, jak bardzo jestes potrzebny w fotografi, kto cie stracil/nie mial :P
do macro używam Sigmę 150 f/2.8 HSM, która ma bardzo dobry i cichy AF. Ale i tak używam jej tylko w trybie ręcznego ustawiania ostrości![]()
.
pozdrawiam serdecznie, Sebu$
W ZD35 jest czasem problem z AF. Lubi przejechać po całym zakresie. Jednak jest na to sposób - jak widzimy, że łapie i przejeżdża to trzeba w tym momencie zwolnić spust migawki, po czym znowu go nacisnąć do połowy - w większości sytuacji daje radę.AF chodzi co prawda trochę głośno (chociaż wątpię, że o poranku rozbudzone owady się go wystraszą), ale makro to nie tylko robale, a i obiektywem tym nie trzeba tylko makro robić. Więc AF wg mnie to podstawa.
do makro używam kita 14-42 + DCR -250 w zupełności mi wystarcza