Strona 5 z 60 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 599

Wątek: Olympus Zuiko Digital 35mm 1:3.5 makro (subiektywnie)

robin102
    Gość
    poniżej prawdziwe "małe zyjątko" godne oczywiście zrobienia go 35mm
    (mniejszych w okolicy nie znalazłem he he he)

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    LOL to dopiero obiekt macro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ale mózg ma mniejszy niż właścicielka

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ile mozna focic zapalki ... wkoncu przyszedl czas na pare fotek z pierwszej sesji plenerowej Wszystkie zdjecia prezentowane w tej wypowiedzi nie byly wyostrzone (nawet po pomniejszeniu).

Za wyjatkiem pierwszego (poczwornego zdjecia) wszystkie zdjecia byly robione z przyslona f/3.5 oraz bez statywu (wiec widac ze ostrzenie roznie wychodzilo, no a o GO juz nawet nie wspomne...) Moge tylko dodac ze ostrzenie automatyczne bardzo szybko i ladnie sie spisuje (w porownaniu do KIT'a).
    Robienie zdjec 1:1 bez statywu i zywym zyjatka to nie lada problem - trzeba bardzo ale to bardzo blisko podejsc z obiektywem!!! (jednak to jest tylko 35mm = 70mm)

Zdjecie to zrobielem ze statywu przy silnym swietle (niestety troche wialo, ale chyba nie widac poruszen), AF, te drugie (ponizej) odwzorowanie 1:1 ostrzenie S-AF + MF

007.

008.

009.

010.

011.

012.

013.

014.

015.

016.

017.

018.

Te amatorskie zdjecia robione na szybcika moga tylko pokazac ile bez specjalnego przygotowania mozna zdzialac z tym szkielkiem.
    Mysle ze tego typu przerobka (link) i zdjecia bede wygladac calkiem fajnie
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Mam wylaczone 'resetowanie szkiel' (czy jak to sie tam nazywa) czyli po wylaczeniu aparatu obiektyw wraca na swoja domysla pozycje. Ten obiektyw zeby ladnie sie schowal wystarczy skierowac gdzies tak zeby wyostrzyl na nieskonczonosc - wtedy robie OFF i wszytko gra. Dzis zapchalem karte pamieci i licznik pokazywal 0 (zero) zdjec i duszac spust do polowy chcialem schowac obiektyw - no i sie nie dalo :P (pewnie tak dziala przy wszytkich obiektywach ale tutaj to dopiero zauwazylem)

Nie pamietam czy robin102 wspominal ale ten obiektyw wkoncu ma dekielek ktory mozna sciagnac wciskajac srodek (takie cos przydatne byloby przy 40-150 i tej wielkiej oslonie przeciwslonecznej)

OT.
    Gdzies czytalem ze do macro najlepiej ustawic pomiar punktowy. No ale czy przy 1:1 ma to sens? jak chce robala na sile upchnac w calym kadrze to chyba lepiej pomiar matrycowy....

robin102
    Gość
    ale żeś fajne foty wrzucił , ja za biedronką biegalem i niewyobrażam sobie jak ludzie te żyjątka focą, a Ty te swoje waszki to przyszpilileś czy co. Bylem dziś na rybach i mnóstwo tego do okoła , ale ruchliwe że nie wiem co . Nigdy bym nie podeżewał ,ze biedronki tak szybko biegają ( w wizjerze)
    Do tego obiektywiku jest opcjonalna osłonka przeciw słoneczna, chyba gdzieś w necie widziałem . Dekielek rzeczywiście mądrzejszy .
    Ja jednak będę wrzucał takie BIG makro bo to ekstremalny sport .Nie dla mnie te robaczki i motylki.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Nie dla mnie te robaczki i motylki.
    wielka szkoda... bo juz chcialem zrobic mini zawody kto upoluje porzadnie robala w 1:1 (czyli wlaczasz MF i ustawiasz na 1:1 no i start).
    Pogrubilem bo licze ze ktos z forum kto ma ten obiektyw przeczyta to i bedzie sie ze mna bawil

No co do robactwa to tez jestem w szoku... wszystko mega zasuwa, a ja za tymi stworzonkami (pewnie dziwnie wygladalem LOL). Najgorsze sa te zwierzatka z fotki 012 one w sumie dluzej zatrzymuja sie w locie niz na kwiatku :P Mialbym mega wypas dobre zdjecia robala z 013 (wylewa sie z kadru taki duzy) ale przy 1:1 troche wiatru i ostrosci wogole nie ma

/EDIT
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    a Ty te swoje waszki to przyszpilileś czy co.
    jakos odrazu mi wyszlo, przyleciala, podszedlem i pstryk. Z tym ze zaszedlem ja pod wiatr (bardzo wolno sie poruszalem), nie zrobilem cienia swoim cialem, ubrany bylem caly na zielono (z tym ubiorem to przypadek LOL)

P.S.
    Jak mowisz ze wolisz zwykle zdjecia to proponuje zebys zrobil maly tescik (ja zrobilem ale skasowalem przypadkowo te zdjecia).
    Zrob zdjecia w pelnym sloncu np. bialej powierzchni, czy jakims kontresowym przedmiota ... jesli sie nie myle to powinny wyjsc mega dobrze i ostro (KIT przy tego typu zdjeciu niezle glupieje)

robin102
    Gość

i ta co uciekała

Awatar marthe
    Mieszka w
    Tarnów/Poland Paris/France
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ... oj, tak Panowie chwalicie to nowe szkielko, że ... że chyba sobie kupie . Jest stosunkowo tanie. Czasami, tak dla samego siebie, aby sie nieco odstresowac dobrze jest usiąść na środku łąki i "porozmawiac" z robalami wzglednie pousmiechac sie do kwiatków. Jak dotej pory korzystam z soczewek, z roznymi efektami, i nie ukrywam, ze obiektyw macro jak nic znalazłby należne mu miejsce w mojej torbie . Z soczewkami jest ten problem, ze ostrza w niewielkim fragmencie kadru, wiec zawsze pozostaje niedosyt.

Zaczalem wiec szukac w sieci innych sampli (nie zeby Wasze mi nie wystarczylu ) i juz po krotkim czasie znalazlem cos takiego: - zob. link.
    - niestety po japonskiemu wiec, do poczytania niewiele, lub - zob. link 2 .
    Musze przyznac, ze to szkielko jakby sie z nim zaprzyjaznic moze dac efekty, ktore mnie osobiscie narazie zaspakajają.
    ..fotografia jest sztuką i jak każda inna sztuka, tak też i fotografia może być piękna i obrzydliwa. Beauty is truth, truth beauty - piękno jest prawdą, prawda pięknem.
    E-500.ZD 14-45.ZD 40-150.Hoya Super UV2x.Kingstone 1GB.C5050Z