No nic, trzeba będzie chyba zainwestować w drugą lampę systemową i mieć pełny frudylens. Jaki do tego zestawu najlepszy wyzwalacz? Nie chcę szamotać się z lampą wbudowaną.
Jesteś raczej chyba, z tych co lubią mieć ''porządne graty'' więc z ''tańszych '' zabawek myślę, że był byś zadowolony z skyportów. ( 2 odbiorniki+ nadajnik jakieś 700zł) a niezawodność/zasięg itd. podobno na poziomie pocketów. Z tańszych opcji może jakieś chińczyki na 2,4 gHz. (około 300zł)--> sam się do takich przymierzam jak tylko wpadnie jakiś grosz...
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
to nie tak. jakiś czas temu błyskałem w plenerze na wbudowaną i nie pytaj, ile razy kląłem na czym świat stoi. jak dla mnie kompletnie nieprzewidywalna sprawa. straciłem kupę czasu i nerwów a efekty były mocno poniżej oczekiwań. po prostu czasem lepiej zainwestować od razu w coś lepszego, niż bawić się w półśrodki a w efekcie wydać pieniądze dwa razy.
jak juz bedziesz mial 2 lampy systemowe, to naprawde polecam phottixy. za 180 masz zestaw 2+1, i naprawde dają rade. nie sa to pocketwizardy ale...
Hej
Mogę za Allegiem potwierdzić, że Phottixy to bardzo przyzwoite rozwiązanie. Full manual na lampach, ale zdecydowanie lepiej i skuteczniej niż wbudowaną, no i można świecić zza pleców jak i zzawęgła...
Pozdrawiam,
Wyklikane z mobilka
Ja też ze swojej strony polecam Phottixy. Kupowałem razem z kumplem (joda99), naprawdę już długo i intensywnie na tym działamy i nie można złego słowa powiedzieć. U mnie zasięg to jakieś 50-60m, 100% wyzwoleń. Synchro to nie wiem, u mnie na 1/250 śmiga (320 też chyba). Model Phottix Tetra II.
A co do lamp - jak masz już jedną sb-800/900 to do strobingu imo nie ma sensu kupować drugiej takiej lampy. Lepiej coś ze starszych sabinek - SB24/25/26/28 - mocniejsze, tańsze, w razie gleby (w plenerze, na statywie z parasolka ktora robi za żagiel na wietrze to dość prawdopodobna sytuacja) mniejsza strata.
TTL kompletnie nie przydatny przy zdalnym błyskaniu, zbyt mało przewidywalne to to.
Ostatnio edytowane przez S4INT ; 5.03.10 o 20:51
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.