Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Wątek: Błyskanie w plenerze

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    No tak, ale musisz miec do tego jeszcze drugi odbiornik i nadajnik(450zł)

co daje 450+300... czyli praktycznie można dołożyć trochę i mamy druga fl50R czy SB900, które mają sterowanie na odległośc... a i kabli mniej...
    ojtam, kolega pytał o rozwiazanie, to pokazuje mu tylko co mozna zrobic .

inna kwestia to oplacalnosc inwestycji.
    pozatym te pixelki to poprostu bezkablowa alternatywa kabla z prznoszeniem ttl. bardzo dobra zresztą.

dinx6
    Gość
    No nic, trzeba będzie chyba zainwestować w drugą lampę systemową i mieć pełny frudylens. Jaki do tego zestawu najlepszy wyzwalacz? Nie chcę szamotać się z lampą wbudowaną.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    No nic, trzeba będzie chyba zainwestować w drugą lampę systemową i mieć pełny frudylens. Jaki do tego zestawu najlepszy wyzwalacz? Nie chcę szamotać się z lampą wbudowaną.

Jesteś raczej chyba, z tych co lubią mieć ''porządne graty'' więc z ''tańszych '' zabawek myślę, że był byś zadowolony z skyportów. ( 2 odbiorniki+ nadajnik jakieś 700zł) a niezawodność/zasięg itd. podobno na poziomie pocketów. Z tańszych opcji może jakieś chińczyki na 2,4 gHz. (około 300zł)--> sam się do takich przymierzam jak tylko wpadnie jakiś grosz...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Jesteś raczej chyba, z tych co lubią mieć ''porządne graty''
    to nie tak. jakiś czas temu błyskałem w plenerze na wbudowaną i nie pytaj, ile razy kląłem na czym świat stoi. jak dla mnie kompletnie nieprzewidywalna sprawa. straciłem kupę czasu i nerwów a efekty były mocno poniżej oczekiwań. po prostu czasem lepiej zainwestować od razu w coś lepszego, niż bawić się w półśrodki a w efekcie wydać pieniądze dwa razy.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    to nie tak. jakiś czas temu błyskałem w plenerze na wbudowaną i nie pytaj, ile razy kląłem na czym świat stoi.

Znam to... dlatego warto zainwestowac w coś co jest minium DOBRE jak nie bardzo dobre bo szkoda tracic kasy/czasu i nerów...na półśrodki.

Alleg_pl
    Gość
    jak juz bedziesz mial 2 lampy systemowe, to naprawde polecam phottixy. za 180 masz zestaw 2+1, i naprawde dają rade. nie sa to pocketwizardy ale...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Hej
    Mogę za Allegiem potwierdzić, że Phottixy to bardzo przyzwoite rozwiązanie. Full manual na lampach, ale zdecydowanie lepiej i skuteczniej niż wbudowaną, no i można świecić zza pleców jak i zzawęgła...
    Pozdrawiam,
    Wyklikane z mobilka

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    jak juz bedziesz mial 2 lampy systemowe, to naprawde polecam phottixy. za 180 masz zestaw 2+1, i naprawde dają rade. nie sa to pocketwizardy ale...
    Tylko jak z zasięgiem/czasem synchronizacji/wykonaniem? i jakie dokładnie modele polecacie?

S4INT
    Gość
    Ja też ze swojej strony polecam Phottixy. Kupowałem razem z kumplem (joda99), naprawdę już długo i intensywnie na tym działamy i nie można złego słowa powiedzieć. U mnie zasięg to jakieś 50-60m, 100% wyzwoleń. Synchro to nie wiem, u mnie na 1/250 śmiga (320 też chyba). Model Phottix Tetra II.

A co do lamp - jak masz już jedną sb-800/900 to do strobingu imo nie ma sensu kupować drugiej takiej lampy. Lepiej coś ze starszych sabinek - SB24/25/26/28 - mocniejsze, tańsze, w razie gleby (w plenerze, na statywie z parasolka ktora robi za żagiel na wietrze to dość prawdopodobna sytuacja) mniejsza strata.
    TTL kompletnie nie przydatny przy zdalnym błyskaniu, zbyt mało przewidywalne to to.
    Ostatnio edytowane przez S4INT ; 5.03.10 o 20:51

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Ja też ze swojej strony polecam Phottixy. [...]

A co do lamp - jak masz już jedną sb-800/900 to do strobingu imo nie ma sensu kupować drugiej takiej lampy. Lepiej coś ze starszych sabinek - SB24/25/26/28 - mocniejsze, tańsze, w razie gleby (w plenerze, na statywie z parasolka ktora robi za żagiel na wietrze to dość prawdopodobna sytuacja) mniejsza strata.
    A nikon nie ma sterowania lampami z korpusu? Wydajesz 800zł na sterowniki i dalej musisz biegać do niech i przetawiac, zamiast szybko korekcję dać z puchy? Czy też po prostu sie to nie sprawdza i lepiej gonić?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.