Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Trzy portrety w plenerze

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ladne portety dobrze doswietlone lampa!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    W drugim zdjęciu przyjemnie światło odbija się na lewj elewacji budynku - bardzo mi się podoba to zdjęcie.
    Ładne kolory na wszystkich, a przy pierwszym i trzecim, wolałbym mniejszą GO. Flesz wbudowany w aparat czy jakiś "lepsiejszy" zewnętrzny?

Pozdrowionka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Na pierwszym zdjęciu powstały cienie pod okularami od dopalenia fleszem. Jest na to rada. Można odwrócić aparat do góry nogami, tak że flesz z dyfuzorem doświetla od dołu. Ten patent sprzedał mi jeden krakowski fotoreporter, który fotografował Spielberga jak przyjechał kręcić w Polsce Listę Schindlera. Gość wysiadł z samolotu w swojej czapce z daszkiem, a kolega właśnie odwrócił aparat z fleszem i "puknął" mu pod daszek doświetlając ładnie twarz.

A Tadeusz musiałby się tak ustawić, żeby znowu nie wyszły cienie od bryli na czole modelki.

Pozdr.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar OKO
    Mieszka w
    nottingham
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1 ma troche wad :

przepalenia na twarzy od lampy, szczwegolnie widoczne na czole i nosie, lewa reka modelki brzydko obcieta.

2 najbardziej mi sie podoba.

3 za ciasno u gory , choc fotka bardzo przyjemna, modelka naturalnie usmiechnieta.
    camedia 720 uz
    eos 350 d + 18-55 + 75-300 usm +velbon cx 440

excel
    Gość
    abc

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Myślę , że to nie przepalanie tylko słońce odbijające od tłustej cery (to nie obraza). Należałoby zastosować puder matujący - wtedy nie ma takich refleksów. Nie jest to moja "działka" więc nie oceniam ale przyjemnie się ogląda.
    A szczególnie cenna jest uwaga Rafała Czarnego do zastosowania w praktyce na przyszłość.
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Szczerze mówiąc na 1 kadr niezbyt udany i na moje oko lekko przekrzywiony faktycznie zbyt duzo swiatła na twarzy, można było zrobić korekcje lampy -3 bo ustawiona była jak sądzę na dopełnienie.
    2 kadr dobry światło sprzyjało ale postać powinna stanowić większy element kompozycji. Bo albo to jest portret w tle z arhitekturą albo sama budowla tak wyszło trochę jak zdjęcie turystyczne z dobrą perspektywą budowli. Można było trochę przybliżyć postać do obiektywu lub odejść dalej i wydłużyć ogniskową skracając optycznie dystans między pałacykiem a postacią. 3 nie otworzyło się. Rafał Czarny dobry patent z tą lampą muszę spróbować.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dziękuje wszystkim za opinie, dziekuje RF za patent, przy okazji wypróbuję.
    Myślę, ze te delikatne połyski na twarzy zostały zbyt łatwo zakwalifikowane do przepaleń. Jeżeli prześwietlenia już są, to na swetrze. Z drugiej strony w duzym powiększeniu sa one znacznie, znacznie mniejsze. Ale z pewnością puder by sie przydał.
    Reka zostala ucieta, bo modelka była niezawodowa i niesterowalna, wiec wolalem, zeby byla naturalna.
    Dorian, wydaje mi się, że zbyt dosłownie traktujesz tematy - "jak portret, to z bliska. jak budowla, to turystyka". Ale, kto wie, jak by tak ująć, jak Ty proponujesz, kto wie, może by było lepiej.
    Na koniec pytam, czy nikt nie zauważył, ze ta sucha gałąź z lewej jest mocno zbędna?
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Odpowiadając na pytanie o zbędności gałęzi, chciałbym stwierdzić, że nie zwróciłem na nią uwagi, a to znaczy, że nie przeszkadza. Tak popatrzyłem na to zdjęcie i mi nawet pasuje taki układ ponieważ jest: gałąź, portret na środku, pień drzewa. Taki trójpodział sceny jest całkiem na miejscu w tym zdjęciu. pozdrawiam