Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: blendy w plenerze

darkelf
    Gość

blendy w plenerze

Jakich blend używacie w plenerze?

Ja mam jedną sporą (nadal nie umiem jej szybko złożyć) z jednej strony srebrną z drugiej złotą. Opieram ją zazwyczaj o drzewo lub jakiś krzaczek, w ostateczności trzymam razem z aparatem (ale wtedy światło jest chyba zbyt centralne).

Czy dobrym pomysłem jest używanie kilku blend do jednego zdjęcia? Jaką blendę warto dokupić do tej, którą już mam? Jak powinienem rozłożyć oświetlenie? Czy druga blenda powinna być np. skierowana na twarz, a pierwsza na całą sylwetkę? Czy też może każda blenda powinna oświetlać postać z innej strony?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    z blendami to najlepiej mieć asystenta

kowalikster
    Gość
    A jeszcze lepiej asystentkę

darkelf
    Gość
    Nie chcę asystenta, kupię sobie takie uchwyty, tylko od razu chciałbym sobie dokupić drugą blendę by móc uzyskać ciekawsze efekty, tylko nie wiem jak się to zazwyczaj robi bo większość informacji jakie znajduję o oświetleniu dotyczy studia, a o blendach znajduję tylko, że warto ją mieć (co już wiem).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Jakich blend używacie w plenerze?

Ja mam jedną sporą (nadal nie umiem jej szybko złożyć) z jednej strony srebrną z drugiej złotą. Opieram ją zazwyczaj o drzewo lub jakiś krzaczek, w ostateczności trzymam razem z aparatem (ale wtedy światło jest chyba zbyt centralne).

Czy dobrym pomysłem jest używanie kilku blend do jednego zdjęcia? Jaką blendę warto dokupić do tej, którą już mam? Jak powinienem rozłożyć oświetlenie? Czy druga blenda powinna być np. skierowana na twarz, a pierwsza na całą sylwetkę? Czy też może każda blenda powinna oświetlać postać z innej strony?
    wszystko zalezy od warunków w jakich fotografujesz, z blendami jest podobnie jak z oswietleniem w studio, poza tym efekt jest widoczny (tak jak w przypadku pilotów w lampach studyjnych). Efekt zalezy tylko i wyłącznie od tego co chcesz uzyskać i jak te blendy ustawisz by to mieć, ale to już sa sprawy indywidualnych ujęć.

odnośnie składania, to jest ono banalnie proste, mnie zajmuje jakies 3-5 sekund, a mam dużą blendę 92x122 (najłatwiej składać ją trzymająć pionowo opartą na dole na podłozu, górę dociskamy w dół i łapiemy za jeden z brzegów powstałej 8mki, do reszty sam dojdziesz, nie męcz się składaniem całości w rękach)

darkelf
    Gość
    No dobrze ale czy jest np. sens mieszać blendę złotą i srebrną tak by oświetlały jednocześnie modelkę, czy używa się zawsze tego samego odcienia?

Ja mam trochę większą blendę i zawsze udaje mi się ją złożyć ale nigdy za pierwszym razem, dawałem też ją do złożenia modelce:

http://farm4.static.flickr.com/3567/...2bd6dd_o_d.jpg

I efekt był taki:

http://farm4.static.flickr.com/3540/...e3af77_o_d.jpg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    teraz weź blendę tak jak na 2 fotce i dociśnij górę do ziemi, będzie łatwiej i nie zmęczysz się jak się nie uda za 1 razem

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Co do składania blendy to nauczyłem się tego w kilkanaście minut.

Zobacz jak

Nie za bardzo widzę sens mieszania srebrnej i złotej blendy. Generalnie od ostatniej soboty nie lubię złotej blendy.

Jeśli masz dwie blendy spróbuj poeksperymenować np. ustawiając jedną belndę za modelką na włosy jako konturówkę. Tak jak napisał dzemski, wszystko zależy od warunków i tego co chcesz uzyskać.

Jeśli masz zewnętrzną lampę pobaw się w odbicie światła lampy od blendy (nie zawsze i nie wszędzie będziesz miał słonko).

Sam się jeszcze uczę operować blendą, ale Nobla dałbym temu kto ją wynalazł.

Na allegro są specjalne uchwyty do mocowania blend, ale wydaje mi się ze bardzie zdadzą egzamin z małymi blendami do portretu. Z dużą blendą to już spory żagiel.

Poszukaj jakiś filmików na youtube i podpatruj jak blendą operują zawodowcy.

Powodzenia.

darkelf
    Gość
    Lampkę (Metz 58 ) chcę dopiero dokupić, ale na razie lubię słonko. Powiedz mi dlaczego złotej blendy nie lubisz, czytałem wszędzie, że jest polecana na słońce, ale rzeczywiście czasami mi zbyt żółta modelka wychodzi. Ciekawi mnie na jaką odległość powinno się oddalać blendę od modelki, bo gdy daję zbyt blisko to mam rozplaskane światło. Możecie polecić jakiś artykuł o pracy z blendami w plenerze?

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Nie lubię złotej blendy bo w popołudniowym słońcu świeci na żółto

Na dziś do szczęścia potrzebuję tylko srebrnej i dużego dyfuzora, który mam zamiar nabyć.

Na allegro pojawiły się ostatnio blendy srebrne tłoczone. Podobno bardzo fajne i mocne. O szczegóły pytaj mariusha, on takową nabył.
    Ostatnio edytowane przez rafrog ; 6.05.09 o 14:35