Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: World Press Photo 2010 [wieczór 12]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Kurde... myślałam, że chodzi o to główne zdjęcie (zbliżenie chłopaka), a tu chodzi o to zdjęcie (przed obróbką):

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No nie powiem prawdziwy fotoreportaż na miarę WPP Już teraz wiem jak można zdobyć nagrodę. Robisz zwyczajne pstryki, później mega kadrowanie, a na koniec umiejętność PSa.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    No nie powiem prawdziwy fotoreportaż na miarę WPP Już teraz wiem jak można zdobyć nagrodę. Robisz zwyczajne pstryki, później mega kadrowanie, a na koniec umiejętność PSa.
    Urodzimy się i umrzemy naiwni.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

piotrek204
    Gość
    Oryginal nie zasluguje na wyroznienie?

Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Oryginal nie zasluguje na wyroznienie?
    Dla mnie co najwyżej na wyróżnienie w konkursie fotograficznym dla podstawówek.

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dla mnie co najwyżej na wyróżnienie w konkursie fotograficznym dla podstawówek.
    Już dawno twierdziłem, że "przyszłość" fotografii, to Photoshop. Nawet aparatu nie potrzeba - tu wytnę niebo, tam dziewczynę, w innym miejscu palmy, sobie powiększę co trzeba, skleję do kupy i pamiątka z Karaibów jak się patrzy. A jak udramatyzuję, to i może World Press Photo w zasięgu ręki
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Przecież to co pokazali to surowy RAW, bez obróbki. To jak ma niby wyglądać surowy RAW z mglistego, bezchmurnego dnia?
    Mam wrażenie, że niektóre osoby tą samą miarą mierzą studyjne laski willowa z reportażem. W reportażu niestety nie ma czasu na ustawienie wielkich softboxów, zmierzenie błysku, upudrowanie modeli. Moment trwa moment, nie dłużej.
    A ta wycięta stopa to obróbka że hoho... chyba po ubiegłorocznych klonowanych gołąbkach mamy obecnie do czyneinai z przegięciem w druga stronę.

Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    RAW surowy owszem ale to nie zmienia faktu co ten gościu umieścił w kadrze. Fotograf dla mnie, to taki ktoś kto myśli podczas robienia zdjęcia i wybiera już wtedy najlepszy kadr, owszem sam kadruję zdjęcia, bo tu coś wejdzie z jednej czy drugiej strony ale kadrowanie zdjęcia do jego 1/8 to już lekka przesada. Patrzę sobie na to zdjęcie twarzy i już widzę jaki to był kadr.

A konwersja na BW, winieta i szum dalej nieśmiertelny zestaw

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cała sprawa rozdchodzi się własnie o kadrowanie. Że materiał, który poszedł na konkurs reportażu nie był przemyślany w momencie tworzenia go z aparatem w ręku, ale właśnie dopiero później przy komputerze za pomocą witrualnych nożyczek, co wg WPP jest to niedozwolone, chociaż pewnie dyskusja jest tutaj otwarta.

Ciekawe opinie tutaj:
    http://cwiczeniazpatrzenia.blox.pl/2...-dwa-razy.html

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Kadrowanie, obróbka, itp. to elementy tworzenia. Najsłynniejsze bodaj zdjęcie Bressona było zrobione przez autora bez patrzenia w wizjer. Facet wsadził aparat w dziurę w płocie i walił klatkę za klatką na oko, potem dopiero kadrując
    http://www.ethertongallery.com/html/...reStLazare.jpg

A nawiązując do dyskusji o spoadku poziomu fotografii prasowej - jeśli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o kasę:
    http://www.press.pl//press/pokaz.php?id=1834