Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Mam ofertę pofocenia komunii - czy podołam??

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Mam ofertę pofocenia komunii - czy podołam??

Witam,
    dostałem ofertę zrobienia zdjęć komunijnych . W grę wchodzi kilka zdjęć z uroczystości, zdjęcie grupowe oraz każdego dziecka z rodzicami. Zaproponowano mi 40 zł za komplet zdjęć dla każdego dziecka (ok. 30 dzieci).

Mój sprzęt:
    E-520 + 2 kity + FL36R

Mam następujące pytania:
    1. Czy warto, mi kompletnemu amatorowi brać się za taką robotę i przyjąć zlecenie. Coś tam działam w portrecie, ale tego typu imprez nie miałem okazji obsługiwać.
    2. Czy kwota jaka mi zaproponowano jest odpowiednia czy może nie warto się za tyle ośmieszać (focenie, obróbka, wywołanie) .
    3. Co ze sprzętem?? Kity wystarczą?? Czy może na szybko brać jakiś kredyt na ZD14-54 ??

Liczę na Waszą pomoc i rozwianie moich wątpliwości.
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez flaa Zobacz posta
    Witam,
    dostałem ofertę zrobienia zdjęć komunijnych . W grę wchodzi kilka zdjęć z uroczystości, zdjęcie grupowe oraz każdego dziecka z rodzicami. Zaproponowano mi 40 zł za komplet zdjęć dla każdego dziecka (ok. 30 dzieci).

Mój sprzęt:
    E-520 + 2 kity + FL36R

Mam następujące pytania:
    1. Czy warto, mi kompletnemu amatorowi brać się za taką robotę i przyjąć zlecenie. Coś tam działam w portrecie, ale tego typu imprez nie miałem okazji obsługiwać.
    2. Czy kwota jaka mi zaproponowano jest odpowiednia czy może nie warto się za tyle ośmieszać (focenie, obróbka, wywołanie) .
    3. Co ze sprzętem?? Kity wystarczą?? Czy może na szybko brać jakiś kredyt na ZD14-54 ??

Liczę na Waszą pomoc i rozwianie moich wątpliwości.
    1. patrząc z perspektywy Ciebie, czy odbiorców
    2. Ty pokrywasz koszt odbitek? Ile czasu zajmie Ci obróbka? Masz coś lepszego do roboty?
    3. Przecież za wynagrodzenie nie możesz sobie na 14-54 pozwolić...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    1. patrząc z perspektywy Ciebie, czy odbiorców
    2. Ty pokrywasz koszt odbitek? Ile czasu zajmie Ci obróbka? Masz coś lepszego do roboty?
    3. Przecież za wynagrodzenie nie możesz sobie na 14-54 pozwolić...
    ad1. Oczywiście odbiorców, bo dla mnie będzie to zbieranie doświadczenia w konkretnych warunkach i sytuacji. Najważniejsze, żeby nikt mnie póxniej palcem nie wytykał.
    ad2. W sumie dobre pytanie z tymi odbitkami . Będe musiał to jeszcze skonsultowac, bo przecież jak będą chcieli po 5-10 szt. to jeszcze dopłacę. Ale myślę, ze bez odbitek.
    Obróbka nie zajmie mi dużo czasu (mam trochę go w robocie).
    ad3. 30 dzieci x 40 zł = 1200 chyba cos wychacze za to

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A papierek na fotografowanie w kościele jest? Inaczej idź wpierw porozmawiaj czy ksiądz pozwoli Ci z aparatem biegać albo szybko zrób gdzieś kurs.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam następujące pytania:
    1. Nikt, poza Tobą nie wie, czy dasz radę. Sam musisz to czuć, bo komunii nie powtórzysz
    2. W zeszłym roku tyle płaciłem za komunię syna, opcja z filmem kosztowała 70 zł.
    3. Jak ciemny kościół, to może być problem.
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ad1. Oczywiście odbiorców, bo dla mnie będzie to zbieranie doświadczenia w konkretnych warunkach i sytuacji. Najważniejsze, żeby nikt mnie póxniej palcem nie wytykał.
    :
    To już wszystko zależy od ciebie... nam mozesz najwyżej pokazać zdjecia z innych podobnych uroczystości
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Alleg_pl
    Gość
    "komuni nie powtorzysz"

eee. niema tak zle.
    jest jescze biały tydzień
    spokojnie mozna dociachac jak przy dawaniu komuni ktores dziecko zrobi mine jak kameleon zwykle dziewczynki np w poniedzialek jescze maja ta sama fryzure, i ubrane sa tak samo.
    nieraz tak juz robilem. nie ma co go stresowac.

moja sugestia brzmi tylko: kadruj tak zeby bylo widac tylko kawalek dloni ksiedza z oplatkiem i dziecko czekajace na komunie, zanim itworzy japke zeby zjesc oplatek.

wtedy bardzo latwo "zle zdjecie" dosztukowac, bo odpada opcja ze bedzie inny ksiadz np w innym ornacie... (kawalka dloni nikt nie pozna)

natomiast jesli masz czas, a domyslam sie ze twoje dziecko tez bedzie bralo w w/w wydarzeniu udzial. chodz z aparatem na próby (w kazdym kosciele dzieci maja próby) i pomysl gdzie i kiedy sobie stanac, spróbuj sobie zrobic testowo zdjecia przy dawaniu komuni (czy nadazysz) zawsze jak ksiadz jest mily mozesz poprosic zeby rozdawal komunie ciut ciut wolniej...

naprawde, moim zdaniem niema sie czego bac
    pamietaj zeby robiac ujecie dziecka bioracego komunie, ustawic sobie (w pionowym kadrze) lewe pole af, zeby odrazu ci trafialo na buźke dziecka, pomimo ze bedzie tylko na 1/3 kadru albo mniej.
    i na próbie zasugeruj dzieciakom zeby staraly sie miec otwarte czy jak ksiadz daje komunie.
    bo, moze taka specyfika tych paru komunii na ktorych robilem zdjecia, ale 50% dzieci, szczegolnie dziewczynek, jest tak uswiecona tym wydarzeniem, ze w tej jakze donioslej chili calkiem zamykaja oczy. nie na sekundke. calkiem. xD! jesli nie zasugerujesz tego (najlepiej zeby powiedziala to siostra prowadzaca, ze "pan fotograf bedzie zly" <rotfl>) na próbie, to moze cie czekac powtorka dnia nastepnego.

mam nadzieje ze pare luźnych uwag troche ci rozjasni obraz sytuacji.

nie boj sie. wystarczy podejsc do tego powaznie i napewno bedzie dobrze
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 3.03.10 o 14:42

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Roba66 Zobacz posta
    2. W zeszłym roku tyle płaciłem za komunię syna, opcja z filmem kosztowała 70 zł.
    Generalnie śpiewają 80 zł, ale nie ma obsady więc ktoś z rodziny pomyślał o mnie, bo to komunia siostrzeńca.

Co do pozwolenia to raczej będzie bez problemu, bo ksiądz znajomy, ale oczywiście trzeba będzie pogadać.

Musze jeszcze szczegółowo omówić jakie chcą zdjęcia z ceremonii, gdzie te zdjęcia "pozowane", bo kościół niezbyt jasny więc może przed kościołem....

A jak z tym 14-54 ?? I tak miałem kupić więc nadarza się okazja
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To już wszystko zależy od ciebie... nam mozesz najwyżej pokazać zdjecia z innych podobnych uroczystości
    sęk w tym że to będzie rozdziewiczenie i tego się najbardziej obawiam
    Ostatnio edytowane przez flaa ; 3.03.10 o 14:45 Powód: Automatyczne scalenie postów

Alleg_pl
    Gość
    moze masz przy kosciulku jakies ladne schody, tak akurat z dyrekcja i księżmi, albo np jakąś nawę św brunchildy, w ktorej moglbys zrobic dzieciom zdjecia "z siastrą i obrazkiem"

pozatym przydaloby Ci się zakupic/wypozyczyc jednak tło i 2 lampki i np w salce na plebani cyknac takie standardowe zdjecia, wiem ze rodzice czesto chca takie "oldschoolowe" zdjecia.
    chociaz to ostatnie jest kwestia dogadania się na szczescie.

P.S wez kredyt na 14-54! to swietne szklo. obojetnie czy bedziesz robil czy nie, 14-54 jest grzechu warte!
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 3.03.10 o 14:49

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cena w Toruniu - 250 zł za 10 odbitek 15x21 x 100 dzieciaków = 25 000.
    Oczywiście, prawdopodobnie ogromna większość tego idzie w formie "dobrowolnego" haraczu do przedstawiciela organizacji przestępczej, zwanego proboszczem, który nie wpuszcza nikogo poza swoim jednym, tzw. sprawdzonym fotoziu... fotografem.

40 zł to smiech na sali, nawet za zdjęcia amatorskie.
    O ile dostaniesz zgodę oczywiście.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów