Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: World Press Photo 2010 [wieczór 12]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    dolnyśląsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Warto obejrzeć te zdjęcia na papierze. Te internetowe miniaturki niewiele pokazują. Wystawa albo chociaż album i zmienia się zdanie. Obejrzałem przed chwilą album ze zdjęciami z 2009 roku.......masa kapitalnych zdjęć. A w internecie bez emocji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Na początek muszę powiedzieć, że jednak po głębszym zastanowieniu nie będę już mówił na reporterów iż są rządni krwi. Przecież dzięki nim możemy dopiero sobie uświadomić co się naprawdę dzieje, to właśnie takie zdjęcia mogą wstrząsnąć aby wywołać choć jakąś reakcję. Oczywiście zdjęcie nie powinno wygrywać konkursu tylko dlatego, że jest drastyczne, powinna być przy tym zachowana estetyka zdjęcia, coś po czym oprócz krwi te zdjęcie się wyróżni. Po krótkim wstępie moje odczucia a pro po tegorocznych prac.

Moim zdaniem Grand Prix jest świetnym zdjęciem i to nie tylko oprócz opisu. Trzeba pamiętać, że tam kobiety nie za wiele mają do powiedzenia, a to zdjęcie ukazuje ogromną chęć zabrania głosu.
    Na uwagę zasługuje:
    General news: pojedyncze zdj. pierwsze miejsce, historie 1 i 2 nagroda
    People in the News: 2 i 3 pojedyncze zdj.
    Sports Action: historie 2 nagroda
    Sports Features: 2 nagroda pojedyncze zdj.
    Contemporary Issues: historie 3 nagroda
    Daily Life: obie pierwsze nagrody
    Portraits: pierwsze miejsce historie
    Arts and Entertainment: 3 miejsce pojedyncze zdj.
    Nature: pierwsze miejsce historie.

Najlepsze dla mnie są trzy cykle: rzeźnia, dzieci z autyzmem i Antarktyda. Jedno zdjęcie najlepsze w tym roku ciężko wybrać.

A i zawiodłem się w tym roku na zdjęciach sportowych, uważam, że słaby poziom w porównaniu do poprzednich lat.
    Ostatnio edytowane przez kali999 ; 18.02.10 o 15:27

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    Na początek muszę powiedzieć, że jednak po głębszym zastanowieniu nie będę już mówił na reporterów iż są rządni krwi. Przecież dzięki nim możemy dopiero sobie uświadomić co się naprawdę dzieje, to właśnie takie zdjęcia mogą wstrząsnąć aby wywołać choć jakąś reakcję. Oczywiście zdjęcie nie powinno wygrywać konkursu tylko dlatego, że jest drastyczne, powinna być przy tym zachowana estetyka zdjęcia, coś po czym oprócz krwi te zdjęcie się wyróżni. Po krótkim wstępie moje odczucia a pro po tegorocznych prac.
    Ja się tylko zastanawiam,
    co czuł gość robiąc zdjęcia podczas kamieniowania

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawek Zobacz posta
    Ja się tylko zastanawiam,
    co czuł gość robiąc zdjęcia podczas kamieniowania
    Nie wiem co to ma do rzeczy.
    Same zdjęcia bez rewelacji, nie zasługują na nagrodę ale wiele osób na cały świecie dowiedziało się, że są gdzieś tak okrutnie wymierzane kary, nie wiem jak tobą ale mną to wstrząsnęło i jakbym miał jakąś możliwość zareagowania po obejrzeniu tych zdjęć to bym to zrobił.

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    Nie wiem co to ma do rzeczy.
    Same zdjęcia bez rewelacji, nie zasługują na nagrodę ale wiele osób na cały świecie dowiedziało się, że są gdzieś tak okrutnie wymierzane kary, nie wiem jak tobą ale mną to wstrząsnęło i jakbym miał jakąś możliwość zareagowania po obejrzeniu tych zdjęć to bym to zrobił.
    Zadałem to pytanie właśnie w tym kontekście.
    Bo, nie mam pojęcia co bym zrobił w tym momencie, nie wiem czy bym był wstanie zrobić zdjęcie, czy też nie!
    Jedno wiem na pewno, po tym wszystkim bym " Zwymiotował"

pat.p
    Gość
    Moim zdaniem tych zdjęć nie odbiera się jako fikcji, sztuki, kunsztu czy nawet rzemiosła. Pokazują wyrwaną (dosłownie) rzeczywistość. Pytają, czy to prawda... Czy jest prawdą kolejne zdjęcie na którym jest krew, śmierć, czy tylko stanowi atrakcję - łyczek adrenaliny przy porannej kawce w pracy, jeden z tematów, który przebrzmi i nie zostawi w duszy nawet małego zadrapania?

Odwykliśmy od oceniania faktów, przyjmowania rzeczywistości. Nakładamy maski sędziów, widzów, krytyków, znawców, które dają nam możliwość nabrania "dystansu" i "obiektywizmu", a tak naprawdę są przejawem obawy przed stanięciem twarzą w twarz z czymś strasznym. Bo na tych zdjęciach są straszne rzeczy, okrutne, koszmarne. Oddzielone od naszych oczu i umysłów cieniutkim opłatkiem rytuału fotoreporterskiego - często dla nas śmierdzącego mamoną, dalekiego od sedna sprawy.
    W sumie nie ma się czemu dziwić - gdyby zdrowy, czujący człowiek przyjął wszystkie informacje zawarte w tych zdjęciach i poddał je refleksji, mogłoby się skończyć szpitalem psychiatrycznym.

Dlatego nie chodzę na WPP. Nie daję rady, najzwyczajniej.
    Ale zdjęcia są takie jak rzeczywistość - ani dobre, ani złe. Prawdziwe, niezależnie od intencji ich twórców - a przez to niewygodne, przykre.

Pozdrawiam
    Pat

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    no i znów dyskwalifikacja, tym razem w WPP

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10525

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w