Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: tele OM 300mm

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez marynowskhy Zobacz posta
    Witam,
    chciałbym podłączyć się do tematu. Pół roku temu zacząłem przygodę z E-420 i ganianiem za różnymi żyjątkami. Pierwsze długie szkło jakie zakupiłem to Samyang 500/8, fajny zasięg i... ....fajny zasięg Oprócz tego sprawiłem sobie 40-150 który jak na swoją cenę absolutnie daje radę, jednak do ptaków jest dramatycznie krótki. Następnie wybór padł na fotosnajpera, trochę popracowałem żeby przerobić zestaw, dodałem elekroniczny spust do kolby ( za dawce części posłużył chiński pilot do olka ), dandeliona i powiększającą muszlę oczną. Biegam teraz z takim karabinem i od czasu do czasu uda się coś złapać. Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zastanawiałem się poważnie nad PENTACONEM 500/5,6 jako że mam skromny budżet. Ostatnio też moją uwagę przyciągnął manualny NIKKOR 300/2,8 - z rzeczy znalezionych o nim w necie wynika że to świetne szkło, jest też dość jasne żeby użyć telekonwertera. Kosztuje to jednak tyle co używany ZD 50-200, dlatego nasuwa się pytanie. Czy ktoś próbował podłączać stare NIKKORy to olka?
    tu masz wątek o 80-200 w mikro 4/3:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72067
    - pytanie czy wszystkie adaptery w 4/3 mają nieskończoność, sam używałen Nikkora 300/4,5 ze świetnym skutkiem, ale w mikro.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ....... Ostatnio też moją uwagę przyciągnął manualny NIKKOR 300/2,8 - z rzeczy znalezionych o nim w necie wynika że to świetne szkło, jest też dość jasne żeby użyć telekonwertera. Kosztuje to jednak tyle co używany ZD 50-200, dlatego nasuwa się pytanie. Czy ktoś próbował podłączać stare NIKKORy to olka?
    Na dpriview można znaleźć trochę zdjęć robionych olkami ze starymi nikkorami. Na przykład:

http://forums.dpreview.com/forums/re...day+birds&qf=m

http://forums.dpreview.com/forums/re...day+birds&qf=m

Przejściówki N / 4/3 można bez problemu kupić. Nie ma z nimi problemu nieostrzenia na nieskończoność.

Awatar marynowskhy
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chyba się skuszę, marzy mi się taka ostrość i kolory, 300/2.8 + tcon 1.4 da przyzwoity zasięg, a odpowiednik ZD jest 4x droższy od mojego samochodu

Jakby Olkom się tylko chciało zrobić ZD 300/4 to świat byłby piękniejszy

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Jakby Olkom się tylko chciało zrobić ZD 300/4 to świat byłby piękniejszy
    Cena byłaby na pewno wysoka, ale ja marzę o takim szkiełku.

Nawet już odkładam na nie kaskę, tylko pewnie pierwszą literą w nazwie będzie "C"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hijacintus Zobacz posta
    Na dpriview można znaleźć trochę zdjęć robionych olkami ze starymi nikkorami.[...]
    Przejściówki N / 4/3 można bez problemu kupić. Nie ma z nimi problemu nieostrzenia na nieskończoność.
    Można nawet znaleźć jakieś testy:
    http://old.photodo.com/prod/lens/nikkor.shtml#Nikkor
    Całkiem zachęcające
    E-520, ZD 14-42, 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucas_g Zobacz posta
    Cena byłaby na pewno wysoka, ale ja marzę o takim szkiełku.

Nawet już odkładam na nie kaskę, tylko pewnie pierwszą literą w nazwie będzie "C"
    "C" jak cudowny olympus?

Wracając do szkieł z bagnetem nikon przypomniał mi się taki wynalazek : yashma 300/2.8
    W słonecznym świetle dobre szkło, a we mgle i deszczu biła stare nikkory 300/2.8. Ponoć dla KGB stworzona była.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Zambrowa, podlaskie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Racja kolego Moose! Sam tez to kiedys o tym szkle czytałem ale w zyciu ani w realu ani tez na zadnym allegro ani giełdzie nie widziałem. Pozostanie pewnie poszukac jakiegos Pentacona lub Sonnara 4/300 za ok 500 zeta wzwyz.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    ebay. około 1500pln + przesyłka.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    ebay. około 1500pln + przesyłka.
    Jeśli się nie mylę, to za podobną kasę była niedawno w dziale "Giełda" Sigma 135-400.

Za 1,5k wolałbym szkło z AF. Swoją drogą nawet nie miałem pojęcia, że stare stałki chodzą za taką kasę.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria