Jak dla mnie tematem przewodnim jest kaczka i gubi się ona w kadrze![]()
Jak dla mnie tematem przewodnim jest kaczka i gubi się ona w kadrze![]()
no dla mnie tez te stworki byly tematem przewodnim, bo coz mi po samej wodzie w kadrzedlatego pytam Was o wskazowki wszelkie i dociekam
wole takie konsultacje "na zywca"
czekam na ewentualne dalsze wskazowki, opinie innych i z gory dziekuje
![]()
Ostatnio edytowane przez Tomashhh ; 11.02.10 o 20:24
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
Moje zdanie znaszmoże inni myślą inaczej
![]()
Tak jak pisze forever- za mało kaczki w kadrze.
Wcale nie jest łatwo, ciekawie sfotografować kaczkę, szczególnie na wodzie. Muszą się zbiec trzy rzeczy - ciekawy kadr, ładna woda i właściwa perspektywa.
Ciekawy kadr i odpowiednia perspektywa zależą od Ciebie. Najlepsza perspektywa jest "oko w oko", co przy kaczce płynącej po wodzie jest raczej trudne do wykonania. Należy jednak dążyć aby była tego jak najbliższa.
Woda jest jaka jest. Czasem brzydka, brudna woda może spaskudzić ładny kadr. Warto się zastanowić, czy w ogóle robić zdjęcie.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
dzieki helmuthnomen omen ta rzeka nosi nazwe "Czarna"
![]()
Przy tych kaczkach powinieneś położyć się na ziemi i z takiej perspektywy robić zdjęcia .Ptaki na fotografii wyglądają najładniej , gdy jesteśmy w jednym poziomie z nimi tak jak napisał helmuth . Ani zdjęcia z góry , ani z dołu nie będą wyglądały za dobrze. Często jest tak , że nie ma miejsca na klapnięcie na glebie i wtedy przydaje się uchylny wyświetlacz , lub wizjer kątowy .
Druga sprawa to złapanie ostrości w odpowiednim miejscu i ustawienie odpowiedniej przysłony. To już kwestia wprawy . Czasami fotka wygląda dobrze , gdy ptak jest cały w GO a czasami tylko głowa z ostrym oczkiem. Najlepiej jest wcześniej zaplanować jaki efekt chcemy uzyskać i poustawiać aparat do danej chwili i oświetlenia .
Proponuję też przy takiej fotografii używać statywu a przy fotkach z ziemi woreczka z grochem. Minimalne drgania rąk wprowadzają w fotkach dużo poruszeń co na ptasich piórach jest bardzo widoczne i przy obróbce wychodzi mydełko i nieostrości .
Pozdrawiam serdecznie![]()
dzieki za poradypoczatki sa ciezkie we wszelkich dziedzinach chyba, takze trzeba cwiczyc, pozdrawiam
![]()
witam wszystkich w moim watku po kilku dniach przerwy. nie mam czasu ostatnio na naciskanie spustu, wiec postanowilem pogrzebac w "szufladzie" i wygrzebalem kilka zdjec z lata, za ktorym tesknieczekam na wszelkie uwagi, ocenki i z gory dziekuje
![]()
Ladne fotki wrzuciles... 3. wypada najlepiej...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Ładne fotki. Mnie też najbardziej się podoba trzecie (49)![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA