Strona 43 z 54 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 535

Wątek: Promocja na e-30 i cash back na obiektywy

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Poczytaj sobie jak organizowane są międzynarodowe przelewy.
    Wiem jak są organizowane... ale Twoja odpowiedź niczego w dyskusji nie wyjaśnia. Oczekuje tylko odpowiedzi na proste pytanie dlaczego mnie (e-konto w mbanku) dociera kwota 87zł mniejsza, do innych posiadaczy e-konta dociera kwota pomniejszona o ok 30 zł, a jeszcze inni posiadacze e-konta otrzymują pełną kwotę... tego nie rozumiem. Nie chodzi mi wcale o te 87 zł które pobrał najprawdopodobniej bank z którego był realizowany przelew lub jakiś pośrednik, przeżyje bez tej kwoty. Chciałbym żeby podobne akcje promocyjne w przyszłości były lepiej zorganizowane i wysyłka przelewów realizowana z banku który pobierze jak najmniejszą prowizję lub z banku krajowego. Przecież o to w tym wszystkim chodzi żeby zadowolony był klient. Może ktoś odczuć że obraziłem się na Olympusa bo mi jakiś bank pobrał prowizję... Nie o to chodzi, dalej uważam iz to solidna firma dbająca o swoich klientów. Nie wiem kto jest realizatorem akcji promocyjnej, najczęściej są to jakieś firmy które na zlecenie wykonują takie usługi i według mnie ta właśnie firma źle zorganizowała zwrot gotówki stąd problemy.

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam,
    Dzięki za info.
    Paiery wysłałem 08.01.2010 poleconym, dzisiaj (04.02.2010) dotarła kasa.
    Za Oly 70-300 cash back 120 zł.
    Na konto dotarło 90 zł, czyli za przelew 30 zł (czyli w normie się mieszczę).

Temat Przelewu: OLYMPUS LENS CASHBACK PROMOTION MINUS KOSZTY DBPL 30 PLN
    OLYMPUS IMAGING EUROPA GMBH WENDENSTRASSE 14-18 20097 HAMBURG

Mój Bank: Nordea

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Poczytaj sobie jak organizowane są międzynarodowe przelewy.
    Grizz, ale klient, który chce skorzystać z promocji nie musi tego wiedzieć. Jest napisane, jak wół: "Wartość zwrotu gotówki" na http://www2.olympus.pl/consumer/208_22108.htm
    Nie ma gwiazdek, nie ma odnośników pod spodem typu "kwota może być pomniejszona w zależności od banku, którego konto podał uczestnik promocji". W tym momencie, patrząc od strony czysto legislacyjnej, literalnie Olympus w jakimś względzie wprowadził w błąd, jeśli nie oszukał, swoich klientów. Gdyby to była Ameryka, to kto wie, czy nie zostałyby wytoczone procesy

szambonur nie jest jedynym, którego dotknęły "cesarskie cięcia" zwrotu pieniędzy. Uważam, że wyjaśnienie sprawy leży po stronie Olympusa - pytanie tylko, czy odziału polskiego, czy europejskiego, jak głównego organizatora.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Hawki Zobacz posta
    Temat Przelewu: OLYMPUS LENS CASHBACK PROMOTION MINUS KOSZTY DBPL 30 PLN
    OLYMPUS IMAGING EUROPA GMBH WENDENSTRASSE 14-18 20097 HAMBURG
    W którym momencie zostaje nadany tytuł przelewu zagranicznego?
    Na starcie, u nadawcy, czy po "przekroczeniu granicy" z automatu przez bank polski?
    Wyjaśnienie tej sprawy rzuciłoby światło na to, czy to Oly dał ciała, czy też polscy krwiopijcy znów tuczą się naszym kosztem...

PS. W ramach protestu proponuję pikiety, blokady dróg etc. Zamiast ziemniaków, możemy na drogi wysypywać nieudane, krzywo skadrowane albo zaszumione zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez BartB ; 4.02.10 o 11:38 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Opłaty za przelewy złotówkowe z banków za granicą to dość złożony problem. Opłatę mógł pobrać bank-nadawca, tzw bank korespondent jak i bank docelowy. Wszysko zależy od tego do jakiego banku w Polsce był kierowany przelew. Banki mają (lub nie mają) umowy bilateralne w tych sprawach i prowizje (koszty) przelewy mogą być różne w róznych konfiguracjach bank przyjmujący-pośrednik-bank docelowy. W niektórych przypadkach koszt może ponieść bank wysyłający o ile ma umowę z bankiem docelowym.

Olympus nie ma szans zapanować nad prowizjami bankowymi. Wyszłoby na to, że dofinansowuje sektor bankowy.

BTW, to czy nasz bank pobiera opłatę za przelew zagraniczny, to nie jest deklaracja panienki z infolinii, tylko pozycja w tabeli prowizji i opłat bankowych, którą każdy bank udostępnia swoim klientom jako załącznik do umowy o prowadzenie rachunku. Co jakiś czas muszą przysyłać aneksy, bo zmiany są permanentne.
    W niektórych przypadkach bank pobierze prowizję (np jak pośredniczy SEPA) lub nie pobierze, jak przelew idzie eliksirem.
    Każdy przypadek należy sprawdzić osobno w zależności od konfiguracji drogi jaką idzie przelew.

I na koniec. Jeżeli nasz bank pobrałby prowizję od takiego przelewu, to byłoby widać operację uznania rachunku (+200pln) oraz drugą, obciążenia rachunku (np -30pln) - tak działa SEPA.

W podanych nieco wyżej przypadku widać wyraźnie że kosztem operacji obciążył kolegę DB. Najwyraźniej Nordea ma taką umowę z bankiem nadawcą (być może też DB) Warto pamiętać że DBPL i niemiecki DB to całkiem inne firmy, taki konglomerat bankowy. Jeden na prawie polskim, drugi - niemieckim.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    W którym momencie zostaje nadany tytuł przelewu zagranicznego?
    Tytuł operacji (przelewu) powstaje u nadawcy przelewu i nie może być modyfikowany przy przechodzeniu przez systemy pośredników operacji
    Ostatnio edytowane przez Amigo! ; 4.02.10 o 12:42 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

dinx6
    Gość
    Banki w tym kraju są fajowskie. Ostatnio jeden taki, internetowy namówił mnie na limit debetowy. Ot tak, bez powodu, jestem fajnym klientem i mogę dostać trochę kasy do dysponowania. No to fajnie, biorę, może się kiedyś przyda. Debetu nie tknąłem bo nie był mi potrzebny i bodajże po miesiącu bank obciążył mnie karą w wysokości 35 zł za "niewykorzystanie limitu debetowego". Krew mnie zalała od stóp do głów. Fakt, moja wina, nie doczytałem/ nie dopytałem. Niby idiotyczne, ale tak jest. Nawet jeśli podobno to niezgodne z prawem i mógłbym dochodzić swoich praw, nie będę biegał z pismami bo zwyczajnie... nie mam na to czasu. Na tym większość banków żeruje, niestety.

Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Amigo dziękuje za odpowiedź, czyli sprawa jest prosta, to dział lub firma która realizuje przelewy powinien dopilnować tego żeby przelewy do klientów którzy mają rachunki w tym samym banku były realizowane tą samą metodą i z tego samego rachunku. W tej sytuacji wszyscy co podali numer konta w tym konkretnym banku otrzymają kwotę pomniejszoną o taką samą prowizję. Nie miejcie mi za złe iż poczułem się oszukany, gdyż kolega mający taki sam rachunek i zwrot za taki sam obiektyw pomniejszono mu o 30zł a mnie o 87zł. - już nie wspomnę o tym iz inni z tym samym rachunkiem otrzymali pełny zwrot. Dziękuję co miałem powiedzieć powiedziałem, do sprawy nie chcę już wracać. Miłej pani Basi z Marketingu Olympus Polska dziękuje za interwencje w sprawie przeciągającego się terminu realizacji przelewu.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Wbrew pozorom sprawa jest poważna. Podesłałem kilka dni temu ten wątek do OPL. Ze względu na ferie na odpowiedź przyjdzie nam poczekać do przyszłego tygodnia.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Wbrew pozorom sprawa jest poważna. Podesłałem kilka dni temu ten wątek do OPL. Ze względu na ferie na odpowiedź przyjdzie nam poczekać do przyszłego tygodnia.

Pozdrawiam
    jak poczytasz ile się wcześniej naprodukowałem to stwierdzenie "sprawa prosta" wpisałem trochę ironicznie...

rodzyn
    Gość
    keszodawca czyli OLYMPUS mając oddział w Polsce powinien robić przelewy z konta w polskim banku (na które przecież spływają pieniądze za sprzedany towar) choć same dyspozycje mogła by wydawać Centrala co parę dni, a rozliczć się bezpośrednio z OPLem.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    keszodawca czyli OLYMPUS mając oddział w Polsce powinien robić przelewy z konta w polskim banku (na które przecież spływają pieniądze za sprzedany towar) choć same dyspozycje mogła by wydawać Centrala co parę dni.
    Wiśta wio łatwo powiedzieć. Spółka polska i centrala w Niemczech to dwa podmioty. I jak to sobie wyobrażasz od strony podatkowej?
    To właśnie rozmiar akcji nie pozwala na zrealizowanie jej przez polski oddział firmy.
    Wynajmuje się do tego zewnętrzne firmy. I robi tak przynajmniej Canon oprócz Olympusa.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto