Strona 32 z 38 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 375

Wątek: Olympus E-P2

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Może dlatego, że o ile mnie pamięć nie myli, to Fuji razem z Olkiem tworzył standard kart pamięci xD. Biorą pod uwagę sukces, jaki te karty odniosły, trudno się dziwić, że Fuji z Olkiem już nic nie chce robić razem Ale do 4/3 zostali zaproszeni po znajomości, tak jak Kodak.
    Kodak robił matryce dla 4/3. Na Smarkmedii dobrze wyszli. xD przegrali tak jak i Sony, z otwartym standardem o wiele lepiej przemyślanym.

Tak na marginesie, wydaje się, że Olympus nie docenił w kilku miejscach szybkości rozwoju elektroniki i spadku jej cen. Wielkość sensora miała wpływać na cenę sprzętu przez lata (dziś APS-C jest pewnie pomijanie droższy od 4/3). Brak kontrolera w pamięci to bardzo podobna sytuacja. Oszczędzanie tam, gdzie nie warto.

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Powiedz proszę, gdzie można zobaczyć makietę tak dobrze ilustrującą problemy naszego kraju (dziurawe drogi)?
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 25.01.10 o 01:26 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Tak na marginesie, wydaje się, że Olympus nie docenił w kilku miejscach szybkości rozwoju elektroniki i spadku jej cen. Wielkość sensora miała wpływać na cenę sprzętu przez lata (dziś APS-C jest pewnie pomijanie droższy od 4/3).
    Ciekawe czemu nie skupili się na optyce która kompensuje wielkość matrycy tylko uciekają w małe 4/3. Swoja droga cześć optyki ma zapas jeżeli chodzi o wielkość rzucanego obrazu i może ostrzyc poza nieskończoność....

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Powiedz proszę, gdzie można zobaczyć makietę tak dobrze ilustrującą problemy naszego kraju (dziurawe drogi)?
    To u odpowiedników Zliczaczy Szumiących Pikseli w świecie makiet kolejowych. Dbają o wszystko do ostatniego szczegółu, np. ostatnio widziałem malutkich dresów malujących brzydkie słowa na budynku nastawni i dwucentymetrową pijaną dróżniczkę opartą o tę wajchę do kręcenia zaporami
    Spotykają się tu i tam, a raz na dwa lata w Krakowie, w Muzeum Inżynierii Miejskiej.

Takim chyba spektakularnym zabiegiem tej skrajnej frakcji entuzjastów zabawek dla dużych chłopców jest ochlapywanie każdej nowej zdobyczy najbrudniejszą z farb (o pilnie strzeżonym składzie). Dzięki temu wszystko wygląda tak pekapowsko

EuroLiberty
    Gość
    Czy EVF jest standardowo dodawany do zestawu E-P2?

rodzyn
    Gość
    Tak, jest w zestawie podstawowym.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Na zlocie parę osób dostało do testowania E-P2 ale news o E-PL1 chyba zniechęcił do wypowiadania się w tym wątku

Mnie dręczy jeden problem. Na stronie Panasonica jest napisane że dla ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm F2.8-3.5 jest dostępny tylko MF AF

Mam jednak wrażenie, że E-P2 współdziała z tym szkłem. Strasznie hałasuje za to zmiana przysłony. Mikrofon podczas kręcenia filmu można sobie podarować, ze względu na jęki dochodzące ze szkieł. Pancake jest głośniejszy od 14-42mm.

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dziś miałem okazję bawić się zestawem e-p2 + 14-42 + EVF i powiem jedno:

Chcę mieć ten aparat! Niech tylko potanieje i na pewno go kupię!

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Talking

Fajny ten EVF, no nie? Czarny zestaw wygląda lepiej niż srebrny EP1 (białego nie miałem w rękach, podobno tez jest niezły), a dołączany EVF daje nową jakość. Tylko ten AF... z 14-42 w ciemniejszym pokoju czasem nie może złapać, rusza w tą i z powrotem i nie łapie. Choć ostrzenie ręczne z EVF - bajka. Lekkie dotknięcie pierścienia ostrości - obraz sam się powiększa w wizjerze. C-AF do niczego, aparat musi ruszać obiektywem i zupełnie się nie sprawdza. Tu Panas pokazuje klasę, ale olkowy EVF jest do niego niekompatybilny (i zostają duże G1/GH1). Nie ma rzeczy dostkonałych...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    ...
    Tylko ten AF... z 14-42 w ciemniejszym pokoju czasem nie może złapać, rusza w tą i z powrotem i nie łapie.
    ....
    owszem MZD 14-42 działa wolno ale w ciemnym pokoju problemów nie miałem, chyba, że jest już tak ciemno, że Olympusowe DSLR wysiadają.
    MZD 17mm działa znacznie szybciej.

...
    C-AF do niczego, aparat musi ruszać obiektywem i zupełnie się nie sprawdza. Tu Panas pokazuje klasę
    ...
    sprawdzałeś jak zachowują się obiektywy mFT Panasonica z Olympusem?

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    500D vs. GH1

Czasem wystarczy przekroczyć pewną barierę o 1 cm, by użyteczność wzrosła. Coś takiego mają GF1, EP1, EP2. Są na tyle cienkie, że mieszczą się do wielu kieszeni, gdzie lustro (a nawet G1/GH1) się nie zmieszczą. A nawet jeśli z wewnętrznym wizjerem mogą być np. wyższe od lustra, to taki wizjer można odpiąć i przenieść w drugiej kieszeni. W efekcie zabieramy aparat tam, gdzie lustra nie zabierzemy. Aparat który możliwości lustra, ale jest bardziej mobilny.
    Witaj !

Do kieszeni to wejdzie mi Sigma DP1 + APS-C + 28mm (po cropie)

Tak zastanawiam sie, dlaczego Olek nie chce wejsc w cos
    podobnego jak DP1 czy DP2 ale dla 4/3 ?

Czy maly aparat musi koniecznie miec wymienne szkla ?

Skoro dla matrycy APS-C Sigma zrobila nieduzy obiektyw
    to dla 4/3 mozna miec mniejszy gabarytowo.

Moze zoom 2x cos w stylu 12-24 bylby fajnym rozwiazaniem.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 5.02.10 o 01:13
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów