Strona 31 z 38 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 375

Wątek: Olympus E-P2

jungli
    Gość
    Z foevona mozna wyciagnac spokojnie +-1.5EV, tylko moje Fuji S3 ma lepszy DR. Na przykladzie DP widzimy, ze iso 800 jest duzo lepsze niz konkurencji, mimo malej rozdzielczosci wykonywanie duzych odbitek nie wiaze sie z utrata jakosci.

Czemu sigma spi? Zawsze im kibicowalem, matryca ma ogromny potencjal, problemy zielonego, czewonego, grida, iso praktycznie zostaly juz rozwiazane, tylko popracowac z softem i udoskonalic puche, bylby czarny kon...

Nadal czekam na jakies promo DP2 na pewno kupie.

pozdroofka

Awatar cresky
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Moim zdaniem oznacza to, że kupujący musiał by się uzależnić od działu obrazowania Fuji i nikogo to nie interesuje.
    Ale nie wykluczone,że Fuji wejdzie w system m4/3 z własnym body. Wszystko wskazuje na to, że współpraca z Nikonem została zakończona a nie sądzę aby tak wielki producent skupił się tylko na produkcji kompaktów.
    Myślę, że takie posunięcie umocniłoby pozycję m4/3 na rynku. No ale czas pokaże jak będzie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wg mnie to ilość szkieł dostępnych dla danego systemu mówi o jego sile a nie puszki;
    Ostatnio edytowane przez krzysiek29 ; 24.01.10 o 18:11

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cresky Zobacz posta
    Ale nie wykluczone,że Fuji wejdzie w system m4/3 z własnym body. Wszystko wskazuje na to, że współpraca z Nikonem została zakończona a nie sądzę aby tak wielki producent skupił się tylko na produkcji kompaktów.
    Myślę, że takie posunięcie umocniłoby pozycję m4/3 na rynku. No ale czas pokaże jak będzie.
    Podczas premiery m4/3 bardzo mocno podkreślano, że m4/3 nie jest systemem otwartym jak 4/3. Nie można zacząć sobie produkować czegoś w tym systemie tak łatwo jak w 4/3. Dlatego wcale nie był bym takim optymistą w kwestii wchodzenia kogoś z zewnątrz w m43. Fuji było w konsorcjum 4/3 nie wiadomo dlaczego.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na niedzielny wieczór do poduchy.Link z forum fuji na dpreview.
    http://www.photoradar.com/news/story...mours-for-2010

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Kiepskie ssanie z palca, skoro brak tam tych puszek, które będą na pewno. Mimo, że się o tym nie pisze.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Ja wrócę do Foveona. Został kupiony przez SIGMA. Szkoda matrycy, bo ma potencjał. Brakuje jej jedynie sprawnych programistów. Jak wiele zależy od nich widać na przykładzie SONY i Nikona. Te same matryce, a jednak lepszy obraz z Nikonów.

Foveon musi mieć bardzo dobry DR. Nie śledzę tabelek i innych wykresów. Opierając się jedynie na swoich doświadczaniach zaryzykuję twierdzenie, że Foveon bije pod względem DR matryce APS-C. Szumy, kolory... nie ma się do czego doczepić.

Nie sądzicie, że Foveon jest niedoceniony?
    Co do matryc Sony vs Nikon to trzeba sie zastanowic gdzie konczy sie slowo matryca. Matryca sama w sobie jest analogowa, pozniej ten sygnal trzeba wzmocnic i zamienic na sygnal cyfrowy, to nie jest tak trywialne. Zapewne nikon robi to na wlasna reke i robi to lepiej.

Niech sigma wejdzie z foveonem w u4/3, to uatrakcyjni ten system.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Fuji było w konsorcjum 4/3 nie wiadomo dlaczego.
    Może dlatego, że o ile mnie pamięć nie myli, to Fuji razem z Olkiem tworzył standard kart pamięci xD. Biorą pod uwagę sukces, jaki te karty odniosły, trudno się dziwić, że Fuji z Olkiem już nic nie chce robić razem Ale do 4/3 zostali zaproszeni po znajomości, tak jak Kodak.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sigma topi tą technologię. Gdby miało ją np. Sony czy inny gigant, poszła by w to taka kasa że dawno wszystkie niedoskonałości zostałyby wyplenione, a zalety zwielokrotnione. I pewnie ISO by nie odbiegało.

A swoją drogą, taki "Foevon" może dać teraz nowy Canon 5DmkII. Robi RAW 21 Mpix, albo 10 Mpix sRaw1, albo 5Mpix Sraw2. Przy ostantniej opcji matryca pracuje prawie jak Foevon, bo przy 5Mpix nie trzeba interpolacji na Baerowskiej matrycy. W 21Mpix matrycy która zapisuje efekt jako plik 5Mpix 4 rzeczywiste pixele dają informajcę do jednego w sRAW2. w efekcie każdy kolor czytany jest dedykowanym pixelem, a nie "domyślany".
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Foveon musi mieć bardzo dobry DR. Nie śledzę tabelek i innych wykresów. Opierając się jedynie na swoich doświadczaniach zaryzykuję twierdzenie, że Foveon bije pod względem DR matryce APS-C. Szumy, kolory... nie ma się do czego doczepić.
    Tylko do rozdzielczości. Ta lepszość wynika z niskiej gęstości pikseli. Niestety, liczne badania dowiodły, że przy tej samej liczbie receptorów (specjalnie nie piszę pikseli), bayer będzie do przodu.
    Nie sądzicie, że Foveon jest niedoceniony?
    Przeceniony.
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Przy ostantniej opcji matryca pracuje prawie jak Foevon, bo przy 5Mpix nie trzeba interpolacji na Baerowskiej matrycy. W 21Mpix matrycy która zapisuje efekt jako plik 5Mpix 4 rzeczywiste pixele dają informajcę do jednego w sRAW2. w efekcie każdy kolor czytany jest dedykowanym pixelem, a nie "domyślany".
    Argumentacja nie uwzględnia właściwości ludzkiego oka. Rozdzielczość koloru w stosunku do luminancji może być o wiele niższa. Najlepiej zobaczyć to na starym przykładzie, który kiedyś popełniłem, a wciąż siedzi na necie:
    http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant...a%20proces.png
    Oczywiście możemy wygenerować obraz z czerwonych i zielonych linii, który zrobi się szary, ale ile takich obrazów zobaczymy ''w przyrodzie''?
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 25.01.10 o 01:11

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów