Jako że dawno nic nie umieszczałem postanowiłem odświeżyć wątek zamieścić dwie próby tak na szybko (ciut poPSute) z nowego nabytku - ZD 9-18. Cóż, nie tak łatwo się nim posługiwać jak myślałem, tym bardziej że dotąd używałem prawie tylko tele...
Jako że dawno nic nie umieszczałem postanowiłem odświeżyć wątek zamieścić dwie próby tak na szybko (ciut poPSute) z nowego nabytku - ZD 9-18. Cóż, nie tak łatwo się nim posługiwać jak myślałem, tym bardziej że dotąd używałem prawie tylko tele...
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
11 mocno zePSutaNatomiast 12 lepsza, szkoda, że od tyłu
![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Dalej jest jakieś "niedorobione", brak szczegółów w śniegu. Odnoszę wrażenie, że mocno ingerowałeś w kolory. Może lepiej było zrobić B&W?![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
12 fajne światło![]()
"Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
Pozdrawiam, Nataszach
Na 11 w obu wersjach za dużo niebieskiego który wypaczył barwy lasu i biel śniegu. W pierwszej wersji użyty w nadmierze blur pozbawił tylko szczegółów elementy krajobrazu. Na 12 dużo lepsza kolorystyka i z strony technicznej bez uwag natomiast od strony estetycznej pani ciągnąca sanki z dzieckiem nie wnoszą nic do kadru a można było chociaż się przewrócić dla zabawy.
pozdrawiam Wiejo
Skoro pojechanie tak bardzo z obróbką mi nie wyszło, czas się w tej kwestii podszkolić - dotad niewiele robiłem poza korekcją ekspozycji/kontrastu/koloru. Przedstawię więc może kolejne kroki dla fotki nr.11 - gdzie się zatrzymać, czego nie robić, a może co zrobić inaczej?
Mnie taka obróbka odpowiada, bo lubię lekką winietę i taką błękitną tonację w monochromatycznej wersji.
Niestety RAW-a nie mam, stąd pewnie uboczne efekty rozjaśniania cieni...
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Pierwsza fotka jak dla mnie..
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Pierwsza ale popracowałbym z kolorami. Może tak?
Po poprawkach to pierwsze z lewej odpowiada kolrystycznie prawdzie i uważam, że jest ok.
pozdrawiam Wiejo