Strona 9 z 19 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 190

Wątek: pierwszy negatyw - wrażenia :-)

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    No to zabezpieczasz zdjęcia na różnych nośnikach. Co 3 lata przegrywasz i wyrzucasz zdublowane płyty. Oprócz tego masz kopie na dwóch twardzielach, które teraz są tanie jak barszcz.
    CD/DVD nie sa dobre do archiwizacji, u nas w archiwum jakies 20% plyt 3-letnich nie mozna odczytac, nosniki wylacznie firmowe nagrywane przy niskich predkosciach. Archiwizacja na domowe potrzeby wymaga systematycznosci. Dwa twardziele w raid'ie to chyba najlepszy pomysl, ale musza caly czas pracowac, te wyciagniete z szafy po kilkuletnim postoju tez padaja czesto.

A klisze leza, kilka dni temu skanowalem negatywy mojego dziadka ktore maja ponad 50lat.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

czy tylko rajd

Już kiedyś o tym pisałem ale powtórzę:
    Mojemu koledze zdarzyło się, że podczas włączania komputera zasilacz przepuścił mu prąd zmienny prosto z sieci. Zhajcył się procek, dyski, cdrom i nagrywarka i płyta. Przetrwała chyba grafika ale nie jestem pewny.
    Inna sytuacja - kuzynce (oraz wieelu innym osobom w pobliżu) mojej byłej niewiasty, elektrownia puściła większy prąd. Co prawda kuzynka wyszła na tym bardzo dobrze, bo w zamian za starego rzęcha dostała nową maszynę ale dane utraciła.

Bierzcie to pod uwagę, stawiając >tylko< na RAID.
    Wiadomo, że dobry zasilacz to podstawa, jednak czasami dobre rzeczy też zdarzają się być wadliwe. Różne rzeczy się dzieją nie tylko wtedy, gdy piszę się pracę magisterską.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Czyli z tego co mówicie wyłania się dość paskudny obraz - nośnik analogowy ( klisza ) jest nadal trwalszym sposobem zatrzymania kadrów, niż plik cyfrowy.
    No ale przy dzisiejszym tempie rozwoju technologii na pewno ulegnie to szybko zmianie ?

Trzeba więc nasze ważne zdjęcia przenosić na papier - czy to będzie klasyczna odbitka, czy też wydruk. To jedyne pewne rozwiązanie .

Że klasyczne odbitki są twałe to już wiadomo, ale technologia tuszy do drukarek poszła na tyle do przodu, że np. epson w swoich nowych topowych drukarkach stosuje tusze pigmentowe, których trwałość szacowana jest na 100 i więcej lat ( dla wydruków przechowywanych w albumie ).

pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Twoja ignorancja w zakresie zagadnień związanych z technologią jest rozbrajająca.
    Naprawdę myślisz, że nie będę w stanie za 30 lat jeśli dożyję (co przy moim trybie życia jest mało prawdopodobne) odpalić jpg czy rawa i wydrukować?

No to właśnie rozbroiłeś mnie swoją niemądrością (że się tak delikatnie wyrażę).

Nic mnie tak nie drażni u ludzi jak zapalczywość neofity. Usiłujesz się wybić ponad przeciętność robiąc analogi i dorabiając do tego ideologię. A tej nie ma. Robili to przed Tobą inni (ja też robiłem i robię do dziś).

Nie imponują mi klamoty z kropką czy haselblachy. Robią na mnie wrażenie dobre zdjęcia, nieistotne w jaki sposób robione.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Naprawdę myślisz, że nie będę w stanie za 30 lat jeśli dożyję (co przy moim trybie życia jest mało prawdopodobne) odpalić jpg czy rawa i wydrukować?
    .
    Patrząc na to co się działo dotychczas, naprawdę jest że prawdopodobieństwo, że z rawami będzie problem... i trzeba się będzie pogimnastykować.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Patrząc na to co się działo dotychczas, naprawdę jest że prawdopodobieństwo, że z rawami będzie problem... i trzeba się będzie pogimnastykować.
    Na swoim wypasionym pececie odpalam gry z ZX Spectrum, Atari, Commodeore, salonówek M.A.M.E i innych. Gry sprzed 20 i więcej lat.

Podobnie będzie z rawami. Bo dlaczego miałoby być inaczej?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Na swoim wypasionym pececie odpalam gry z ZX Spectrum, Atari, Commodeore, salonówek M.A.M.E i innych. Gry sprzed 20 i więcej lat.

Podobnie będzie z rawami. Bo dlaczego miałoby być inaczej?
    Ech... z prostego powodu... możesz nie byc w stanie sam napisac emulatora, a inni nie bedą wykazywali chęci...

http://di.com.pl/news/16925,1.html
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar technik219
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Moi drodzy. A kogo za 30 lat będą obchodziły nasze zdjęcia? Spadkobierców będzie interesowało tylko to, co można spieniężyć a rodzinę tylko takie zdjęcia, na których jest ktoś znajomy albo z rodziny. To co robimy teraz ważne jest tylko dla nas samych.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez technik219 Zobacz posta
    Moi drodzy. A kogo za 30 lat będą obchodziły nasze zdjęcia? Spadkobierców będzie interesowało tylko to, co można spieniężyć a rodzinę tylko takie zdjęcia, na których jest ktoś znajomy albo z rodziny. To co robimy teraz ważne jest tylko dla nas samych.
    <oczy>

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ech... z prostego powodu... możesz nie byc w stanie sam napisac emulatora, a inni nie bedą wykazywali chęci...

http://di.com.pl/news/16925,1.html
    ???? Tysiące, dziesiątki tysięcy, setki tysięcy, miliony ludzi robi zdjęcia w rawach. Myślisz, że nikt nie będzie chciał w przyszłości zarobić na takich leszczach kasy?

Prawa rynku się nie zmienią. Jeśli będą chętni (a będą z całą pewnością) to ktoś napisze program na kompy przyszłości napędzane kozą z nosa i zarobi na tym furmankę grajcarów.

To proste jak melodia ludowa.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 30.12.09 o 00:13
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu