Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 190

Wątek: pierwszy negatyw - wrażenia :-)

| OlyJedi Awatar witwicky
    Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Ja przez ciemnię i analogi zachorowałem fotograficznie. Pamiętam jak ojciec
    w przystosowanej do potrzeb ciemni łazience czarował zdjęcia w latach 80.
    Mam w domu slajdy sprzed 30 lat w kolorze. Ne wiem czy kopie cyfrowe przetrzymają tak długo. A swoją droga to ciekawe ile osób, nawet zaawansowanych, było by w stanie poradzić sobie z analogową zabawą.

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ggolus Zobacz posta
    Ja przez ciemnię i analogi zachorowałem fotograficznie. Pamiętam jak ojciec
    w przystosowanej do potrzeb ciemni łazience czarował zdjęcia w latach 80.
    Mam w domu slajdy sprzed 30 lat w kolorze. Ne wiem czy kopie cyfrowe przetrzymają tak długo. A swoją droga to ciekawe ile osób, nawet zaawansowanych, było by w stanie poradzić sobie z analogową zabawą.
    30 lat... Kupa czasu Piękna sprawa, slajdy, te małe przeglądareczki z kawałkami mlecznego plastiku.
    Nie mogę się nadziwić, jak szybko "schodzą" negatywy w różnych sklepach foto w Poznaniu. Rotacja jest błyskawiczna. Ludzie kupują, robią, chcą magii...
    Fajnie

Pozdrawiam
    Pat

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ne wiem czy kopie cyfrowe przetrzymają tak długo.
    No, zero jedynki z czasem mogą wyblaknąć lub spłowieć.

A swoją droga to ciekawe ile osób, nawet zaawansowanych, było by w stanie poradzić sobie z analogową zabawą.
    Np. ja. I wielu innych.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 28.12.09 o 22:01
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Płyty CD czy DVD mają ograniczoną żywotność, więc to pytanie uważam za jak najbardziej zasadne. Te płyty wytrzymują kilka lat, mimo iże kiedyś twierdzono, że będzie to o wiele więcej. Teraz szacuje się trwałość płyt na około 2-8 lat.
    Ostatnio edytowane przez Largo ; 29.12.09 o 00:44
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Largo Zobacz posta
    Płyty CD czy DVD mają ograniczoną żywotność, więc to pytanie uważam za jak najbardziej zasadne. Te płyty wytrzymują kilka lat, mimo iże kiedyś twierdzono, że będzie to o wiele więcej. Teraz szacuje się trwałość płyt na około 2-8 lat.
    No to zabezpieczasz zdjęcia na różnych nośnikach. Co 3 lata przegrywasz i wyrzucasz zdublowane płyty. Oprócz tego masz kopie na dwóch twardzielach, które teraz są tanie jak barszcz.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Takie kategoryzowanie jest dla mnie trochę niebezpieczne, gdyż wprowadza ono pewne wartościowanie co jest lepsze, godniejsze .
    Oczywiście, że wprowadza kategoryzowanie! Co w tym niebezpiecznego - każdy ma przecież swoje zdanie - w szczególności mam je ja. Grrr... jak ja nie cierpię poprawności, już to politycznej, już to... fotograficznej!

Odnośnie żywotności nośników: za 10 lat może się okazać, że formaty przechowywania danych - czy chodzi o system plików, czy format graficzny, w których przechowujemy nasze zdjęcia, czy cokolwiek w tym guście - może się okazać, że to wszystko jest już passe, i że nie ma programu, którym można by te nasze cenne pliki odczytać. I, panowie, wówczas następuja tak zwana pupa. A w przypadku filmów, to chemię w ostateczności to sam sobie zrobię.

| OlyJedi Awatar witwicky
    Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Nie chciałem wtykać kija w mrowisko ale co do 0101 to RC masz rację. Zwróć uwagę tylko proszę na coś co niedawno było standardem czyt. dyskietka 3,5". W tej chwili ciężko znaleźć kompa który ją obsłuży. Slajdy o których mówiłem leżą od 30 lat ale właściwie przechowywane. Moim zdaniem analog będzie zawsze bardziej "magiczny". Może kiedyś dorosnę do tego żeby odkurzyć Krokusa z piwnicy...

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Odnośnie żywotności nośników: za 10 lat może się okazać, że formaty przechowywania danych - czy chodzi o system plików, czy format graficzny, w których przechowujemy nasze zdjęcia, czy cokolwiek w tym guście - może się okazać, że to wszystko jest już passe, i że nie ma programu, którym można by te nasze cenne pliki odczytać. I, panowie, wówczas następuja tak zwana pupa. A w przypadku filmów, to chemię w ostateczności to sam sobie zrobię.
    Zapomniałeś na końcu dodać emotkę z przymrużonym okiem. Bo to żart jest z pewnością.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Moim zdaniem analog będzie zawsze bardziej "magiczny".
    To jest jakiś argument.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 29.12.09 o 13:07 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zapomniałeś na końcu dodać emotkę z przymrużonym okiem. Bo to żart jest z pewnością.
    .
    Nie jest. Zwłaszcza jeżeli operujesz na zamkniętych rozwiazaniach.
    Masa dokumentów, publikacji z pierwszej połowy lat 90tych została utracona przez niemożliwość odczytania na współczesnym sprzęcie. (tzn. w miarę niewiele kosztującego odczytania)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Twoja ignorancja w zakresie zagadnień związanych z technologią jest rozbrajająca.