Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: E-620 - wrażenia po przejściu z E-510

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

E-620 - wrażenia po przejściu z E-510

Od jakiegoś czasu chciałem zmienić body z E-510. Brakowało mi LV z odchylanym ekranem, bo robię dużo autoportretów. Stojąc przed obiektywem nigdy nie wiedziałem, jak będę ustawiony w kadrze i czy czasem nie utnie mi pół głowy. Stąd decyzja o zmianie body.

Rozważałem E-30 i E-620. Pierwszy na pewno z nieco lepszą funkcjonalnością, ale większy i cięższy, a sporo jeżdżę z aparatem. A że dłonie mam normalne, a nie jak dwie łopaty, to tym bardziej E-620 mi podpasował.

Podejrzewam, że wiele osób waha się z przejściem z E-510 lub E-410 na to body. Mam je od kilku dni i postaram się streścić moje wrażenia.

1. W stosunku do E-510 jest lżej. Mniejszy akumulator powoduje, że wyraźnie szyja podczas długiego spaceru mniej się męczy. Duży plus dla nowej konstrukcji.

2. W stosunku do E-510 uchwyt jest niestety o wiele mniej wygodny. Aż takich małych dłoni to ja nie mam, lepiej trzymało mi się E-510, mam nadzieję, że nabiorę wprawy.

3. Szybkość AF - subiektywne wrażenie - jest lepiej. Mam te same szkła co w E510 (jak w stopce) i AF działa mi jakby lepiej niż w E-510, ale wiadomo, że te szkła są i tak bardzo wolne.

4. AF w LV - tutaj aparat pokazał pazurki. W typowych sytuacjach zdjęciowych można ustawić ostrość (z wybranymi obiektywami, zainteresowanych odsyłam na stronę producenta) w trybie detekcji kontrastu, czyli jak w kompakcie. Dla mnie rewelacja w stosunku do E-510. Niestety nie działa (choć łudzę się, że będzie nowy firmware) z ZD35mm, ale z kitowymi działa dobrze.

5. Szybkość trybu seryjnego - to się naprawdę odczuwa. 4 kl w stosunku do 3 kl do istotna różnica.

6. Radiowe sterowanie lampą - jest wygodne. Wcześniej jak chciałem wyzwalać lapę zdalnie, to korzystałem w fotoceli wmontowanej w FL-36R. Ale przy zmianie siły błysku trzeba ręcznie podejść i pokręcić kółkiem, nie zawsze to jest wygodne, można poruszyć starannie ustawioną lampę. Dzięki radiowemu sterowaniu można to zrobić z poziomu aparatu - dla mnie super.

7. Podświetlane przyciski z tyłu - jak na pierwszą noc z aparatem, póki nie nabrałem wyczucia - fajna sprawa.

8. LV ostrzega, kiedy się za bardzo matryca nagrzeje. Focić można, ale jakość spada dramatycznie. Nie jestem pewien, bo w E-510 LV było mało użyteczne, czy też tam było coś takiego. Tutaj jest i fajnie, bo korzystając z LV łatwo rozgrzać elektronikę tak, ze potem strasznie szumi.

9. Wizjer - minimalnie lepszy niż e E-510. Lepsza prezentacja informacji i minimalnie większa widoczność. Trzeba się jednak przyzwyczaić, bo nastawy są pokazane na dole, pod kadrem, a nie po prawej. Mnie oko samo szło w prawo, żeby np. sprawdzić przesłonę, a tu trzeba na doł spojrzeć.

10. Jakość wyświetlacza - ogromny skok jakościowy. Czytelny, ostry, bardzo żywe kolory - o wiele, wiele lepszy niż w E-510.

11. Matrycja wykazuje odczuwalnie lepszą pracę do ISO800. 1600 mało użyteczne, a 3200 - w zasadzie tak szumi, że praktycznie mogłoby go nie być, choć mogę sobie wyobrazić, że czasem trzeba coś sfocić w takich warunkach, ze nie ma wyboru i lepiej mieć tę opcję, niż nie mieć.

12. Skok ISO nie tylko co 1 EV, ale co 1/3 EV (dla konserwatywnych można
    przejść na 1 EV, ja tak osobiście wolę, bo szybciej mogę przejechać ze 100 do 800).

13. Efekty artystyczne: nie komentuję, bo tylko sprawdziłem jak to wygląda i używać raczej nie będę. Ze wszystkich "fotografia otworkowa" mnie najbardziej się podobała.

14. Miejsce na karcie szybciej ucieka Warto myśleć o dokupieniu pojemności. Ja miałem w E-510 CF4GB + xD 2 GB, teraz chcę dokupić jeszcze 8-16 GB. To oczywiście sprawa subiektywna.

Podsumowując:
    Absolutnie nie żałuję zmiany body na E-620. Bateria ma mniejszą żywotość, więc warto od razu kupić zapasową. Dla mnie to strzał w 10tkę: o wiele łatwiej autoportrety i makro mi się robi, czuję lepszy procesor i matrycę (szybsze serie). Nieco niższa waga z baterią = mniej obciążona szyja na spacerze. Ekran jest tak ładny, że moja ukochana sama dziś mi fotki porobiła, choć jest ogólnie niezainteresowana kompletnie fotografowaniem. Póki co - poza nieco mniej wygodnym w moim wypadku trzymaniem - same plusy z przejścia z E-510. Jedna tylko wada - to dość drogie przejście, niestety. Gdyby nie te autoportety, to na pewno zainwestowałbym w lepsze szkło, a nie zmianębody. Ale i na szkło przyjdzie czas, a póki co - nie żałuję, bo autoportety robi mi się o wiele, wiele lepiej, a o to przede wszystkim mi chodziło.

Myślę, że Olympus naprawdę dał radę, choć nie ukrywam, że moim zdaniem sensowna cena tego korpusu to ok. 2000 zł, a nie prawie 3000 zł. No, ale cóż... Olympus to nie jest tania pasja. Za to jaka przyjemna!
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pajkert Zobacz posta
    6. Radiowe sterowanie lampą - jest wygodne. Wcześniej jak chciałem wyzwalać lapę zdalnie, to korzystałem w fotoceli wmontowanej w FL-36R. Ale przy zmianie siły błysku trzeba ręcznie podejść i pokręcić kółkiem, nie zawsze to jest wygodne, można poruszyć starannie ustawioną lampę. Dzięki radiowemu sterowaniu można to zrobić z poziomu aparatu - dla mnie super.
    Hmm... Jesteś pewien, że jest tam cokolwiek radiowego? Przecież to jest sterowane błyskiem lampy w aparacie, czyli na fotocelę, jakby nie było.

8. LV ostrzega, kiedy się za bardzo matryca nagrzeje. Focić można, ale jakość spada dramatycznie. Nie jestem pewien, bo w E-510 LV było mało użyteczne, czy też tam było coś takiego. Tutaj jest i fajnie, bo korzystając z LV łatwo rozgrzać elektronikę tak, ze potem strasznie szumi.
    W jaki sposób ostrzega?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar PiterS
    Mieszka w
    Głogów
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja miałem tylko krótki macany kontakt z E-620 i jak dla mnie to już sam uchwyt jest wielkim krokiem milowym wstecz w stosunku do E-510/520. Reszty nie badałem.
    ------------------------------------------------
    E-510

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    W moim odczuciu zmiany na + w stosunku do E-510 są nieadekwatne do pieniędzy, jakie musiałbym wyłożyć na zmianę puszki, a mniejszy uchwyt i mniejszy akumulator są krokiem wstecz.

PS. Pajkert, widocznie Olek trafił w Twoje potrzeby i dobrze, że masz satysfakcję z wyłożonej kasy. Chciałem tylko podkreślić, że moja wypowiedź jest pod kątem szkieł, jakie posiadam i tego, co jest tematem moich fotek.
    Ostatnio edytowane przez lucas_g ; 10.05.09 o 21:57

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Hmm... Jesteś pewien, że jest tam cokolwiek radiowego? Przecież to jest sterowane błyskiem lampy w aparacie, czyli na fotocelę, jakby nie było.

W jaki sposób ostrzega?
    Jak to w jaki sposób? Taki:

http://www.jedisaber.com/ST/Sounds/STcomp010.wav

sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ostrzega poprzez wyświetlenie odpowiedniego oznaczenia na ekranie. W lewym górnym rogu. Po prostu fociłem sobie a tutaj nagle na ekranie jakać nieznana mi ikona na czerwono się zapala. oznaczenie C-F (Jak Celsius / Fahrenheit).
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Ostrzega poprzez wyświetlenie odpowiedniego oznaczenia na ekranie. W lewym górnym rogu. Po prostu fociłem sobie a tutaj nagle na ekranie jakać nieznana mi ikona na czerwono się zapala. oznaczenie C-F (Jak Celsius / Fahrenheit).
    A po jakim czasie pojawiło się te ostrzeżenie?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    U mnie po ok. 20 min. Zaznaczam, że Live View było w trybie boost, a podczas focenia używałem intensywnie lapmy, sądzę, że to może przyczyniać się do nagrzewania. Jak zdjąłem aparat ze statywu był istotnie ciepły. Myślę, że pojawienie się tego znaczka bazuje na pomiarze temperatury, a nie czasu. Pewnie znaczenie ma tu też temperatura otoczenia (u mnie normalna, jak to w mieszkaniu w nocy, bo to były portrety po ciemku, tylko ze światłem błyskowym).

Dla osób niezaawansowanych to fajna podpowiedź. Doświadczeni pewno nie będą tyle z LV korzystali. Ja, jakkolwiek uważam się za amatora już z niewielkim doświadczeniem (rozwijam swoje hobby od ok. roku) to jednak ze względu na specyfikę zdjęć potrzebuję dużo LV i mnie to pasuje.

Co do pytania o radiowe sterowania lampą - chyba to była jakaś autosugestia. RC to przecież może być "remote control", a nie "radio control". Ale całe to nastawianie kanałów jakoś mi kazało sądzić, że to radiowa technologia. Przyznam, że nie mam pewności, jak to jest realizowane (choć ważne, że skutecznie).

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W jaki sposób ostrzega?
    Napewno nie jest to na zasadzie fotoceli, bo możesz sterować siłą błysku dla każdej grupy lamp a przy fotoceli wyzwalasz tylko błysk wszystkich lamp z mocą ustwioną na lampach lub wynikającą z ich automatów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dobrze wiedzieć, że faktycznie ma to wpływ. Ja jak chodziłem w upale z włączonym stale kompaktem s6500fd miałem wrażenie, że mam gorszą jakość niż jak go włączam i wyłączam zależnie od potrzeby, ale nigdy tego nie testowałem, żeby potwierdzić. Lampa prawie na pewno ma wpływ na to, bo w s6500fd też mi niestety nagrzewała korpus, w e-520 jakoś tego nie czuję, ale pewnie w środku się robi cieplej, tylko na obudowie nie czuć.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 11.05.09 o 09:37
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether