Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 190

Wątek: pierwszy negatyw - wrażenia :-)

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Portra 160 to zdecydowanie mój ulubiony kolorowy film. Szczególnie sobie cenie wersje VC za pojechane kolory.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Też lubię Portrę 160 . Dobry film choć drogi. Mi się podoba w wersji VC ( vivid color ).
    Tu niestety ze skanowania w labie, a więc bez jakiejkolwiek możliwości wyciągnięcia maksimum z tego filmu.

Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	portra 1.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	132,1 KB
ID:	27391   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	portra 2.jpg
Wyświetleń:	142
Rozmiar:	185,4 KB
ID:	27392  

pat.p
    Gość
    rumpel
    fajne zdjęcia. Jeszcze raz dzięki za 35 f/2, piękna sprawa

Wczoraj taplałem się znowu z HP5+, dziś z Deltą 3200, wywoływaną w FX39.
    Ciekawe, jak skany wyjdą. I odbitki Jutro-pojutrze wrzucę.
    PS. Cholerki dostaję z Kaiserem. Niby super-duper, a nawijam makaron po 5-6 razy... Dziś z Deltą pobiłem rekord - siedem podejść. Ześlizgiwał mi się film...
    W czym problem? Przecież paluchy mam wrażliwe jako muzyk-praktyk Kląłem na czym świat stoi. Macie doświadczenie z tym koreksem?

Pozdrawiam
    Pat
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 27.12.09 o 23:49

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Nie wiem jak z tym koreksem ale w dawnych czasach zalecano przetarcie rowków spirali koreksu ołówkiem (grafitem).Sam to stosowałem i pamietam,ze pomagało.Tez męczyłem sie czsami z nawijaniem filmu,a miałem zwykły polski koreks.

pat.p
    Gość
    Dzięki

Jutro spróbuję z ołóweczkiem

Pozdrawiam
    Pat

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Ja zawsze przed wkładaniem filmu, nożyczkami obcinałem go na równo i zaokrąglałem narożniki od tego czasu nigdy się nie ześlizgiwał. Pzdr.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Częś aparatów wywija filmy w drugą stronę i wepchnięcie takiego w koreks jest później wyczynem nie lada. Ja po wyjęciu filmu z aparatu przetrzymuję go ok. dwóch dni w kasecie. To na ogół pomaga.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    Dlaczego? Dodatkowy, fizyczny backup a i z negatywu - szczegolnie czarnobialego - mozna wyciagnac wiecej niz z matrycy.
    [1]. Robienie zdjęć na kliszy => robienie odbitek => skanowanie odbitek, by pokazać je światu = OK

[2]. Robienie zdjęć na kliszy => skanowanie po to, by mieć kopię zapasować = OK

[3]. Robienie zdjęć na kliszy => skanowanie po to, by pomachać suwakami i by mieć ładny obrazek do umieszczenia w internecie = nie OK.

To tak, jak picie (dobrego) wina z plastikowego kubka. Można, ale ile uroku gdzieś ulatuje.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    PS. Cholerki dostaję z Kaiserem. Niby super-duper, a nawijam makaron po 5-6 razy... Dziś z Deltą pobiłem rekord - siedem podejść. Ześlizgiwał mi się film...
    W czym problem? Przecież paluchy mam wrażliwe jako muzyk-praktyk Kląłem na czym świat stoi. Macie doświadczenie z tym koreksem?
    Mam Keisera i jest to swietny koreks, szpule sa genialne, zawsze nawijam za pierwszym razem. Trudno naprawde powiedziec w czym moze byc problem.
    Czesciej nawijam sredni format, ale na malym obrazku tez nie bylo problemow.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    [1]. Robienie zdjęć na kliszy => robienie odbitek => skanowanie odbitek, by pokazać je światu = OK

[2]. Robienie zdjęć na kliszy => skanowanie po to, by mieć kopię zapasować = OK

[3]. Robienie zdjęć na kliszy => skanowanie po to, by pomachać suwakami i by mieć ładny obrazek do umieszczenia w internecie = nie OK.

To tak, jak picie (dobrego) wina z plastikowego kubka. Można, ale ile uroku gdzieś ulatuje.
    Takie kategoryzowanie jest dla mnie trochę niebezpieczne, gdyż wprowadza ono pewne wartościowanie co jest lepsze, godniejsze .
    Trzeba pamiętać, że obecnie jeśli oddamy do labu kolorowy film, to w 99% odbitka jaką dostaniemy jest wydrukiem z wcześniejszego skanu, przy którym laboludek kręci suwakami jak chce ( sam miałem kiedyś taką akcję - laboludek przyznał się , że sam zrobił korektę wg. własnego uznania, co wyszło gdy drugi raz szedłem po odbitkę tej samej klatki ).
    No i pamiętać należy, że nie każdego może bawić moczenie się w ciemni, ale bawić go już może robienie zdjęć starym analogiem, co jest również magią samą w sobie.

Oczywistym jest, że najpełniej człowiek doświadcza fotografii analogowej, gdy sam przeprowadza proces otrzymywania odbitki od A do Z, ale żyjemy w czasach gdzie skaner i drukarka dają świetne efekty, toteż ja bym nie odmawiał ludziom, poprzestającym tylko na skanowaniu, sensu takiego fotografowania.
    No bo w końcu pomijając frajdę jaką daje ciemnia - końcem końców najważniejszy i tak jest efekt końcowy, czyli fotografia/złapany kadr.

Pozdrawiam