Strona 42 z 50 PierwszyPierwszy ... 324041424344 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 499

Wątek: Panasonic GH1: Micro 4/3 + HD 1080

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    PAL
    1980 x 1080 - 50i - 25 fps - AVCHD (MPEG-4/H.264)
    1280 x 720 - 50p - 50 fps - AVCHD (MPEG-4/H.264)
    1280 x 720 - ___ - 30 fps - Motion JPEG

NTSC
    1980 x 1080 - 60i - 24 fps - AVCHD (MPEG-4/H.264)
    1280 x 720 - 60p - 60 fps - AVCHD (MPEG-4/H.264)

gdzie:
    * fps - oznacza, ile klatek na sekunde rejestruje sensor
    * i\p - oznacza, jak sygnal jest przekazywany do LCD po HDMI

Ponadto wersja PAL ma limit ciaglego nagrywania 30 minut. Ale to raczej nie problem.

Jedyny problem jaki mozesz (ale nie musisz) napotkac, to nagrywanie w pomieszczeniu oswietlonym zrodlem swiatla "z gniazdka". Plus latwosc kodowania do 24 fps (o ile Ci na tym zalezy). Moze zacytuje cos z forum video:

"You will run into problems with the 50 Hz electricity versus the 60 / 24 fps in the NTSC model. IE fluorescents lights and sodium street lights can flicker due to interference between the different frequencies. Plus with the NTSC model you have to deal with the pulldown removal issue when shooting in 1080 mode. The GH1 wraps the 24 fps into a 60i stream which if not transcoded correctly will give bad looking frame defects. On the PAL model it's not a problem as it wraps 25 fps evenly into a 50i stream which is straightforward to transcode to a 25p file. "
    http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?t=191121

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Prosze, prosze. Samyang wypuszcza obiektywy pod video - bezstopniowa przyslona, jak w 14-140mm:
    http://optyczne.pl/2449-nowo%C5%9B%C...ideo_DSLR.html

Wiecej, wiecej, nadzieja, ze ceny w u43 pojda w dol!

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Widzisz, i to jest to czego szukam Armata z GH1 mi niepotrzebna, ciekawe czy obiektyw 14-140 od panasia pojdzie za 2.5k...
    Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    PAL
    1980 x 1080 - 50i - 25 fps - AVCHD (MPEG-4/H.264)
    1280 x 720 - 50p - 50 fps - AVCHD (MPEG-4/H.264)

NTSC
    1980 x 1080 - 60i - 24 fps - AVCHD (MPEG-4/H.264)
    1280 x 720 - 60p - 60 fps - AVCHD (MPEG-4/H.264)

gdzie:
    * fps - oznacza, ile klatek na sekunde rejestruje sensor
    * i\p - oznacza, jak sygnal jest przekazywany do LCD po HDMI

Ponadto wersja PAL ma limit ciaglego nagrywania 30 minut. Ale to raczej nie problem.

Jedyny problem jaki mozesz (ale nie musisz) napotkac, to nagrywanie w pomieszczeniu oswietlonym zrodlem swiatla "z gniazdka". Plus latwosc kodowania do 24 fps (o ile Ci na tym zalezy). Moze zacytuje cos z forum video:

"You will run into problems with the 50 Hz electricity versus the 60 / 24 fps in the NTSC model. IE fluorescents lights and sodium street lights can flicker due to interference between the different frequencies. Plus with the NTSC model you have to deal with the pulldown removal issue when shooting in 1080 mode. The GH1 wraps the 24 fps into a 60i stream which if not transcoded correctly will give bad looking frame defects. On the PAL model it's not a problem as it wraps 25 fps evenly into a 50i stream which is straightforward to transcode to a 25p file. "
    http://www.dvxuser.com/V6/showthread.php?t=191121
    Interesuje mnie wyłacznie PAL (bo przecież tu mieszkam), tylko obawa czy sprzęt z USA nadaje się do UE.

Czy jak rozumiem, dowolny egzemplarz GH1 może rejestrować video zarówno w formacie NTSC (czyli tym w USA) jak i PAL (czyli tym w EU)? Czy kupując aparat w USA nie będę miał żadnych ograniczeń w rejestrowaniu w PAL?
    Nie jestem obeznany w tematach video, standardach video, itp. stąd może trywialne pytania. Do tej pory tylko foto. Ale chcę kupić aprat-kamerę w USA i nie chcę sytuacji, gdy taki egzemplarz jest mi do video nieprzydatny w Polsce. Zakupu drugiego aparatu żona nie zrozumie, ale zakup "kamery" zaakceptuje. Głupio by było gdyby ta "kamera" nie kręciła filmów w formatach obowiązujacych w Polsce.

Jakiekolwiek problemy występujące z NTSC mnie nie intersują, skoro dobrze działa PAL.

Na Amazonie można już znaleźć GH1 za 1350$, czyli na nasze jakieś 3650 złotych (po kursie 2,7). To sporo taniej niż w polskich sklepach. A kurs $ spada, cena GH1 też od niedawna zaczęła spadać (z 1500$). Może, jak wyjdzie Samsung NX (10 XII 2009?), spadnie jeszcze wyraźniej?
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Najlepiej by bylo, gdybys najpierw napisal w jaki sposob chcesz "odtwarzac"? Wydaje mi sie, ze troche o tym bylo w pierwszych postach.
    Z komputera? Z odtwarzacza Blu Ray?

http://en.wikipedia.org/wiki/Blu_ray
    http://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=4440
    http://hometheater.about.com/od/tele...cpalframes.htm

PS: Kazdy GH1 moze rejestrowac NTSC albo PAL. Nie ma wyboru.
    Czyli wersje w USA mają tylko NTSC, a wersje na UE mają tylko PAL?

Kamera jak to kamera, normalne domowe amatroskie użytkowanie. Dla mnie głównie po prostu uzupełnienie mniejszym micro4/3 zestaw Canona FF (w Canonie przejdę na jasne L-stałki, a micro4/3 planowałem na dwóch zoomach 7-14 i 14-140, plus ewentualnie jasny naleśnik), video to przy okazji jako zastąpienie kamery (której na razie nie mam, a mam dwoje dzieci które rosną i chwile uciekają). Żona łatwiej przełknie zakup "kamery" niż drugiego aparatu.

Więc filmy i z komputera, i z domowego telewizora (to pewnie nawet częściej). Źródła sygnału do TV mogą być różne - odtwarzacz Blue-Ray lub raczej komputer media center, a czasem i wprost kablem z aparatu.

Jeśli GH1 miały w opcjach menu wybór, czy rejestrować sygnał NTSC czy PAL, tak jak ma wybór czy rejestrować JPG czy RAW (wiem że to trochę nieporównywalne, ale chodzi o taką prostotę), to byłoby OK. Jeśli jednak na rynek USA są wyłacznie wersje NTSC, a na rynek EU wyłącznie PAL, to kiepsko...

Jak jest naprawdę?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jesli zrodlem sygnalu jest komputer, a wyjsicem TV LCD - to moim zdaniem nie ma znaczenia NTSC\PAL. Ja mam taki setup w domu i nie raz odtwarzam material NTSC.

Jesli chcesz material wypalic jako Blu Ray, to sa dwa pytania, ja nie chce dawac ostatecznej odpowiedzi, gdyz nie czuje sie do kona kompetentny.
    1) Mozliwosc wypalenia na plycie materialu z GH1 w formacie PAL (teoretycznie mozliwe, ale chyba nie najlepszy pomysl)
    2) Wypalenia w formacie NTSC. I tu jest chyba glowne pytanie! Albo kupisz odtwarzacz Blu Ray dwusystemowy (nie wiem czy takie sa, w swiecie DVD na pewna sa), albo kupisz odtwarzacz NTSC. Bo z wyswietleniem na LCD nie powinno byc problemu - wiekszosc LCD w sprzedazy przyjmie zarowno NTSC jak i PAL (choc nie wszystkie).

Moze pojdz do jakiegos sklepu RTV i po prostu zapytaj, jak wyglada sprawa odtworzenia plyty Blu Ray NTSC w dostepnych stacjonarnych odtwarzaczach Blu Ray?

Bo np. konsola SONY PlayStation poradzi sobie!

PS: Jeden link w poprzednim poscie bardziej traktowal o DVD, tutaj bardziej o Blu Ray:
    http://forum.blu-ray.com/showthread.php?p=110381

PS: Jakbys pytal w sklepie RTV - zaznacz, ze chodzi o plyte Blu Ray NTSC - ale bez blokady regionalnej, czyli nie plyta z filmem z blokada (region), ale o material z kamery.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki za wyjaśnienia, ale do końca nie jestem jeszcze pewny, więc przedstawię hipotetyczne sytuacje:

1) Nakręcę coś aparatem. U znajomych, u rodziny, w podróży, z dala od domu. Chciałbym zaprezentować naprędce te wypociny. Zwyczajna rodzinna sytuacja, u cioci na imieninach. Podłączam GH1 (kupiony w USA) do TV ciotki i... własnie, i co?

2) Większość video prawdopodobnie wrzucę na dysk komputera i prawdopodobnie nieco obrobię. Może jakiś balans bieli, może złożę z przydługiego nudnego materiału ciekawe fragmenty. Rozumiem że na komputerze to obejrzę bez problemu?
    I co dalej z takim materiałem. Co gdy będe chciał pokazać to w domu na TV, a nie na komputerze?

a) opcja jedna to komputer pełniący rolę media center (dyski twarde, karta graficzna...) - czy tu ma znaczenie czy mam nagranie NTSC czy PAL?

b) opcja druga - nagrywam na blue ray, albo nawet na zwykłe DVD (w niższej rozdzielczości) i daję np. dziadkom film w wnuczką. Czy będą oni mogli go obejrzeć np. na starym DVD i starym, kineskopowym TV?

3) Czy jest opcja przerobienia na komputerze filmu nagranego w NTSC na PAL? Coś jak BMP na JPG czy inny format?

Jak zrozumiałem, wersje w USA i wersje w UE różnią się od siebie.
    Zmartwiłeś mnie, myślałem że GH1 jest wszedzie taki sam, że ma po prostu wybór w menu, w jakim formacie nagrywamy film. Tak samo jak wybór palety kolorów, czy format zapisu zdjęcia.

Chciałem coś o funkcjonalności normalnej kamery kupionej w markecie, do uniwersalnego zastosowania. Nie chciałbym być zmuszony do kupowania specjalnych sprzętów by odtworzyć nagrane filmy, a co gorsza sprzętów tylko do filmów nagranych przez GH1 (które nie otworza np. zakupionego w polskim sklepie filmu). Chciałbym móc techniczną możliwość pokazać je gdziekolwiek, a nie tylko u siebie w domu.

Są już TV które mają wyjście USB - czy takie przyjmą film w NTSC? A może dla nowoczesnych telewizorów to wszystko jedno?

Podkreślam, że nie znam się na filmach i formatach, więc może popełniam błąd w rozumowaniu. Chciałbym po prostu mały aprat, (crop x2 też ma zalety - tele) z opcją filmowania (głównie argument dla żony, ale też chciałbym mieć opcję kamery w domu), bez nadmiernego kombinowania dla niezorientowanego w temacie video. A nie chcę kupować osobnej tylko kamery i chcę mieć argument dla żony by kupić drugi aparat (miro4/3).
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 4.12.09 o 15:28

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    1) Nakręcę coś aparatem. U znajomych, u rodziny, w podróży, z dala od domu. Chciałbym zaprezentować naprędce te wypociny. Zwyczajna rodzinna sytuacja, u cioci na imieninach. Podłączam GH1 (kupiony w USA) do TV ciotki i... własnie, i co?
    Nie widze problemu: GH1, GF1 maja w menu wybor - jaki sygnal ma isc przez HDMI - PAL, czy NTSC. Z tego wniosek, ze ewentualna konwersje robia w locie. Zakladam, ze dotyczy to nie tylko zdjec, ale i wideo. Sam podlaczalem GH1 poprzez HDMI do TV LCD, oba niestety PAL.

2) Większość video prawdopodobnie wrzucę na dysk komputera i prawdopodobnie nieco obrobię. Może jakiś balans bieli, może złożę z przydługiego nudnego materiału ciekawe fragmenty. Rozumiem że na komputerze to obejrzę bez problemu? I co dalej z takim materiałem. Co gdy będe chciał pokazać to w domu na TV, a nie na komputerze?
    a) opcja jedna to komputer pełniący rolę media center (dyski twarde, karta graficzna...) - czy tu ma znaczenie czy mam nagranie NTSC czy PAL?
    Ja nie widze problemu.

b) opcja druga - nagrywam na blue ray, albo nawet na zwykłe DVD (w niższej rozdzielczości) i daję np. dziadkom film w wnuczką. Czy będą oni mogli go obejrzeć np. na starym DVD i starym, kineskopowym TV?
    - nagrywasz DVD NTSC - wystarczy, ze ich odtwarzacz DVD ma funkcje "odczytu NTSC". Podlaczony TV nie ma znaczenia, bo odtwarzacz DVD zamienia synal na PAL

- nagrywasz na BLU RAY - i masz dwa wyjscia:

a) NTSC Blu Ray - wtedy odtwarzacz musi czytac format NTSC i PAL, np.:
    http://www.chip.pl/news/sprzet/rtv/2...u-ray-pioneera

b) PAL Blu Ray - musisz dokonac konwersji na komputerze z NTSC na PAL - czyli np. zamienic 30 fps na 25 fps - robia to programy - usuwaja co ktoras klatke i ciut przyspieszaja dzwiek.

Moim zdaniem - glowne pytanie to ile odtwarzaczy rozumie NTSC i PAL jednoczesnie. Jak ten wskazany w linku Pioneer.
    Chyba, ze chcesz wszystko konwertowac na PAL. Co tez jest jakas opcja.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziękuję z wyjaśnienia.
    Chyba będzie OK i będzie można w Polsce zrobić z tego użytek.

Na Amazon GH1 już po 1350$. Zobaczę jak cenowo zareaguje Panas na premierę Samsunga i poczekam jeszcze chwilę na spadek kursu $.