Strona 25 z 40 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fot.Krzysiek Zobacz posta
    Czy ktos moze konkretnie napisac jak to w koncu jest bo kazy pisze inazej.

Obecnie mam E-510 i planuje kupić lampe Metz 48 wiadomo teraz zebym mógł sie bawić w zdalne wyzwalanie musial bym dokupić jakies urządzonko.
    W niedalekiej przyszłości mam w planach zmiane prawdopodobnie na E-30
    i teraz mam pytanie:
    1) czy wtedy bede umial bez zadnych dodatkowych urządzen wyzwalać tą lampe Metz 48?
    2) czy to wyzwalanie jest na zasadzie fotoceli czy nie bede musiał ja wyzwolic lama wbudowana
    jeżeli będziesz miał E-30 i metza to tylko i wyłącznie wyzwalanie wbudowaną lampą błyskową. Jeżeli chcesz uniknąć wbudowanej lampy to możesz użyć dodatkowego urządzenia lub przewodu.
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Fot.Krzysiek
    Mieszka w
    OPR
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MartinP Zobacz posta
    po pierwsze nie każdy pisze inaczej,
    po drugie najpiew wypadało by się przywitać w odpowiednim do tego wątku,
    po trzecie do 510 musisz mieć dodatkowe graty
    po czwarte do e30 nic nie trzeba dodatkowo
    Moim zdaniem tego typu posty są zbędne i nic nie wnoszą do tego tematu.

Cytat Zamieszczone przez Tommy_G Zobacz posta
    jeżeli będziesz miał E-30 i metza to tylko i wyłącznie wyzwalanie wbudowaną lampą błyskową. Jeżeli chcesz uniknąć wbudowanej lampy to możesz użyć dodatkowego urządzenia lub przewodu.
    Dziękuje za odpowiedz, a jeszcze zastanawia mnie jedno, czy jesli bym kupił np FL-50R to wtedy tez trzeba używać urządzenia lub przewodu żeby nie wyzwalać jej lampą wbudowaną?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zbędne to są kolego pytania które zadajesz bo kilka postów wyżej było wyraźnie napisane z jakimi modelami aparatów działa RC a jeśli chodzi o przywitanie się w nowym miejscu to chyba nawet odrobina kultury osobistej tego wymaga. End OT
    E-520 i inne foto szpeje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Fot.Krzysiek
    Mieszka w
    OPR
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Zbędne to są kolego pytania które zadajesz bo kilka postów wyżej było wyraźnie napisane z jakimi modelami aparatów działa RC a jeśli chodzi o przywitanie się w nowym miejscu to chyba nawet odrobina kultury osobistej tego wymaga. End OT

Ale mi w ogóle nie chodzi z jakimi działa a z jakimi nie bo to akurat wiem. Chciałem sie tylko konkretnie dowiedziec w jaki sposób i jakie sa mozliwosci, bo z tego co czytałem to wiekszosc sie domysla i przypuszcza.
    Zreszta po to jest ten temat o tej lampie i mam prawo jak kazdy inny zadać pytanie.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pytanko techniczne: czy można śmiało wstawiać lampę w metalowe sanki takie jak np na zdjęciu? Przecież będą one zwierać ze sobą wszystkie styki...
    albo podchodząc do tematu z innej strony: jaki uniwersalny uchwyt parasolkowy polecacie do użycia z Metz'em 48 AF-1
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	uchwyt-3117_2m.jpg
Wyświetleń:	250
Rozmiar:	7,6 KB
ID:	25337  
    E-520 i inne foto szpeje

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    podpowie ktoś? nie wierze że nie ma na forum osoby, która nie używała lampy z parasolką albo nie mocowała jej na jakiś sankach "nieaparatowych"
    E-520 i inne foto szpeje

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Pytanko techniczne: czy można śmiało wstawiać lampę w metalowe sanki takie jak np na zdjęciu? Przecież będą one zwierać ze sobą wszystkie styki...
    1
    Zaklej je taśmą...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    albo podchodząc do tematu z innej strony: jaki uniwersalny uchwyt parasolkowy polecacie do użycia z Metz'em 48 AF-1
    Umieszczonej w takich sankach lampy (nawet jak nakleisz tasmę izolacyjną aby nie było zwarcia), nie wyzwolisz z E-510. Potrzebna ci będzie fotocela. Może być ona wykonana jako kostka z sankami i mozesz ją wpiąć pomiędzy posiadaną lampę i sanki od uchwytu parasolki. Izolowanie już nie będzie potrzebne. Aparat na M i siła błysku na M (np 1/32) i będzie działało.
    Mam nadzieję że o to Ci chodziło.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Umieszczonej w takich sankach lampy (nawet jak nakleisz tasmę izolacyjną aby nie było zwarcia), nie wyzwolisz z E-510. Potrzebna ci będzie fotocela. Może być ona wykonana jako kostka z sankami i mozesz ją wpiąć pomiędzy posiadaną lampę i sanki od uchwytu parasolki. Izolowanie już nie będzie potrzebne. Aparat na M i siła błysku na M (np 1/32) i będzie działało.
    Mam nadzieję że o to Ci chodziło.
    tyle że ja nie posiadam E-510 i nie wiem skąd Misiaczku51 Tobie to przyszło do głowy ale dziekuję za chęć pomocy. E-520 odpalam smiało lampę zdalnie tylko nie wiedziałem czy można zwierać styki jakimś ustrojstwem. Taśma może być skuteczna... zobaczymy
    E-520 i inne foto szpeje

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    tyle że ja nie posiadam E-510 i nie wiem skąd Misiaczku51 Tobie to przyszło do głowy ale dziekuję za chęć pomocy. E-520 odpalam smiało lampę zdalnie tylko nie wiedziałem czy można zwierać styki jakimś ustrojstwem. Taśma może być skuteczna... zobaczymy
    upss... nie te oczy - sorry
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4