Z jakimi modelami Olympusa funkcjonuje zdalne wyzwalanie Metza 48?
Jest to wyzwalanie radiowe? czy lampą wbudowaną w Aparat?
Z jakimi modelami Olympusa funkcjonuje zdalne wyzwalanie Metza 48?
Jest to wyzwalanie radiowe? czy lampą wbudowaną w Aparat?
Tego metza można wyzwolić zdalnie chyba tylko za pomocą innego metza podpiętego do puszki. Sterowanie bezprzewodowe z nowszych modeli Olympusa w lampach Metza nie działa. Tak mi się przynajmniej wydaje.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jest wyzwalany bezprzewodowo, jeśli lampa jest w trybie slave, tak? Czyli korzysta z własnej automatyki. A mi chodzi o to, czy lampa pobiera bezprzewodowo informacje z pomiaru TTL z aparatu, tak jak to ma miejsce w trybie RC u Olka?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mam Metza 58, z jego opisu wynika że w trybie RC Slave działa jako Automat lub TTL. Nie używam RC więc nie potwierdzę. Wystawiłem TUTAJ suplement do instrukcji 58-ki wydany po ukazaniu się nowego softu obsługującego tryb RC.
W INSTRUKCJI 48-mki niestety nic nie ma o trybie TTL, tylko o "zdalnej kontroli"
Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 13.10.09 o 18:48
The question is: What is a Mahna Mahna?
w 48 af-1 i e-520 jest tak ze jak w puszce ustawie rc i na lampie sl to do wyboru mam ttl, manual, fp ttl i fp manual. Zoom trzeba ustawiac recznie
E-520 i inne foto szpeje
Czy ktos moze konkretnie napisac jak to w koncu jest bo kazy pisze inazej.
Obecnie mam E-510 i planuje kupić lampe Metz 48 wiadomo teraz zebym mógł sie bawić w zdalne wyzwalanie musial bym dokupić jakies urządzonko.
W niedalekiej przyszłości mam w planach zmiane prawdopodobnie na E-30
i teraz mam pytanie:
1) czy wtedy bede umial bez zadnych dodatkowych urządzen wyzwalać tą lampe Metz 48?
2) czy to wyzwalanie jest na zasadzie fotoceli czy nie bede musiał ja wyzwolic lama wbudowana
po pierwsze nie każdy pisze inaczej,
po drugie najpiew wypadało by się przywitać w odpowiednim do tego wątku,
po trzecie do 510 musisz mieć dodatkowe graty
po czwarte do e30 nic nie trzeba dodatkowo
E-520 i inne foto szpeje