Strona 26 z 40 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wyświetlacz

Witam i mam nadzieję,że nie zagryziecie..
    Moje pojęcie o używaniu lampy jest zerowe. Ale mam problem na wejściu. Do e510 podpięłam dedykowanego do Olka Metza 48Af1, ustawiłam TTL i nic. Na wyświetlaczu nie mam praktycznie żadnych informacji wspomnianych w instrukcji -jak choćby siły błysku. Aktywna zdaje się być tylko korekta AV, co owszem jest fajne,ale dobrze by mieć orientację czy w ogóle trzeba.. Nie mam pojęcia od czego zacząć naukę, bo strzelać- strzela.. Proszę o wyrozumiałość i jakieś podpowiedzi. Informacja na wyświetlaczu aparatu,że podpieta jest w ogóle lampa widoczna jest tylko w trybie TTL HSS. Od czego mam zacząć (instrukcję czytałam, ale i tak niewiele to dało..). Z góry dziękuję.

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To bardzo dziwne. Lampa powinna być widziana przez aparat niezależnie od trybu, w jakim się znajduje.
    Spróbuj przetrzeć wacikiem ze spirytusem styki lampy i aparatu - może przy lampie jest coś zagięte, za krótkie?

Na wyświetlaczu ogólnie jest mało danych - ale wystarczająco, żeby wiedzieć, w jakim trybie lampa się znajduje i jak mocno błyska. Poza tym, jeśli podniesiesz palnik do góry, to lampa nie zmienia swojego zoomu w zależności od zmiany ogniskowej obiektywu. Wtedy widać tylko tryb (np. TTL), ikonę zegara i ewentualnie +/- EV, czyli większą, lub mniejszą siłę błysku. Regulujesz ją poprzez przyciski + i -. Przyciskiem "mode" zmieniasz tryb lampy. Wciskając na raz + i - możesz zmieniać bardziej zaawansowane ustawienia (przełączasz się do kolejnych ustawień każdorazowym wciśnięciem na raz + i -, wartości zmieniasz przez + albo -). To wszystko jest w instrukcji - sam się z niej uczyłem, choć wcześniej też nie miałem dodatkowej lampy.
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wyświetlacz

Dzięki Bart i za radę i za życzliwe podejście

Styki przetarte. Palnik do góry i wygląda to tak: zasięg lampy pojawia się na sekundę - w momencie jej włączenia- po czym natychmiast znika. Na wyświetlaczu są: zegar (naciskam, naciskam zeby powiedzmy ustawić czas off i nie raczy się uaktywnić), pole zasięgu lampy- wygląda dokładnie tak:" _ _ m", zoom powiedzmy 18 mm. Zmiana ogniskowej nic nie zmienia w wyświetleniu. W trybie TTL na wyświetlaczu nie widac symbolu dodatkowej lampy, natomiast w TTL Hss wyświetla się dopięta lampa. Co ja powinnam ustawić na poczatek? W sensie - jaki tryb lampy? Jaka jest róznica między zoom a Mzoom i mam to jakoś szczególnie ustawić? Jak ustawić tę lampę żeby w ogóle zacząć?

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kurka wodna, dużo pytań a ja nie mam jak porównać z tym, co mam u siebie, bo wysłałem wczoraj korpus do serwisu...

Ok, z tego co pamiętam, to ja w aparacie nie zmieniałem żadnych ustawień odnośnie lampy jako dodatkowego akcesorium. Po prostu włożyłem w sanki, przykręciłem, włączyłem i aparat już ją zobaczył. Acha, oczywiście aparat powinien mieć ustawienie błysku w auto albo na stałe. Nie pamiętam, czy ustawienie "brak błysku" sprawia, że korpus przestaje widzieć lampę, ale wg mnie byłoby to nielogiczne.

Dalej... to, ze po włączeniu i przy podniesionym palniku na sekundę pojawia ci się zasięg, to normalne. Synchronizacja zasięgu z ogniskową jest tylko przy opuszczonym i zablokowanym palniku.
    Zegar - nie zrozumiałem, czy ta ikona u ciebie nie występuje w ogóle? Może po prostu masz wyłączone automatyczne wyłączanie się lampy, tzn. jej przechodzenie w tryb standby.
    Zoom - jeśli palnik jest podniesiony, to nawet jeśli jest w trybie auto nie zmieni swojego położenia przy zmianie ogniskowej obiektywu. Aby go zmienić ręcznie (cały czas mowa o podniesionym palniku), musisz w ustawieniach zmienić na manual zoom i dodać/ująć przybliżenia palnika.

Wg mnie problemem jest to, że poza trybem HSS aparat nie widzi lampy. Nie mam pojęcia, czemu, bo jest to sytuacja nienormalna...

po godzinach...

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez smoothna Zobacz posta
    Dzięki Bart i za radę i za życzliwe podejście

Styki przetarte. Palnik do góry i wygląda to tak: zasięg lampy pojawia się na sekundę - w momencie jej włączenia- po czym natychmiast znika. Na wyświetlaczu są: zegar (naciskam, naciskam zeby powiedzmy ustawić czas off i nie raczy się uaktywnić), pole zasięgu lampy- wygląda dokładnie tak:" _ _ m", zoom powiedzmy 18 mm. Zmiana ogniskowej nic nie zmienia w wyświetleniu. W trybie TTL na wyświetlaczu nie widac symbolu dodatkowej lampy, natomiast w TTL Hss wyświetla się dopięta lampa. Co ja powinnam ustawić na poczatek? W sensie - jaki tryb lampy? Jaka jest róznica między zoom a Mzoom i mam to jakoś szczególnie ustawić? Jak ustawić tę lampę żeby w ogóle zacząć?
    1. Wyzwala w ogole tą lampę?
    2. Daj palnik na wprost (lampa złożona na 90st) i włącz ttl - a potem zmieniaj ogniskową w aparacie. Zmienia się coś na lampie?
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki!

Bart -niepokojące jest to,że dużo Metzów (a przynajmniej takie mam wrazenie po lekturze wątków) odwiedza serwis.. No nie wiem..jak z tą widocznością. Chyba widzi, bo przecież wyzwala.. W tym HSS pojawia się rysunek dopiętej lampy, w TTL mam tylko błyskawicę (jak we wbudowanej lampie). Sama nie wiem czemu po prostu nie ma jednego symbolu, który rozwiewa watpliwości..

"Synchronizacja zasięgu z ogniskową jest tylko przy opuszczonym i zablokowanym palniku "- i takich "oczywistych oczywistości" nie wiedziałam..co mnie uspokaja.
    "Zegar - nie zrozumiałem, czy ta ikona u ciebie nie występuje w ogóle? - - już występuje!

"Zoom - jeśli palnik jest podniesiony, to nawet jeśli jest w trybie auto nie zmieni swojego położenia przy zmianie ogniskowej obiektywu. Aby go zmienić ręcznie (cały czas mowa o podniesionym palniku), musisz w ustawieniach zmienić na manual zoom i dodać/ująć przybliżenia palnika." -
    czyli zamiast automatu i komunikacji lampa-aparat - mam prace ręczne z zoomem,tak?

Najlepiej mi idzie kompensacja ekspozycji - działa zawsze)

NightCrawler:

1.Tak wyzwala.
    2.Tak, zmienia się! Sądziłam,że w każdej pozycji palnika będę mieć choćby zasięg lampy..

Czyli mam się nie martwić, tak?

Wybaczcie, ale pisałam,że mam zerowe pojęcie..

I bardzo dziekuję

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez smoothna Zobacz posta
    Dzięki!

Bart -niepokojące jest to,że dużo Metzów (a przynajmniej takie mam wrazenie po lekturze wątków) odwiedza serwis..
    Hmm, ja takiego wrażenia nie odniosłem...

czyli zamiast automatu i komunikacji lampa-aparat - mam prace ręczne z zoomem,tak?
    Tak.

po godzinach...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Fot.Krzysiek
    Mieszka w
    OPR
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Mam takiego Metza48 od niedawna i chcial bym kupić jakiś wyzwalacz radiowy. Najlepiej z dwoma odbiornikami jak bym w przyszłości chcial podpiąć jeszcze jedna lampe (np. studyjną)

Głównie chodzi mi oto abym mógł w plenerze postawić sobie statyw z parasolką.

Czy ktoś może mi polecić coś sprawdzonego?
    E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

"czyli zamiast automatu i komunikacji lampa-aparat - mam prace ręczne z zoomem,tak? "
    - Tak. "
    a to mi się wcale nie podoba...

Jeszcze raz bardzo dziękuję. Może opanuję ustrojstwo nim osiwieję..

| OlyJedi Awatar dudzio
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fot.Krzysiek Zobacz posta
    Mam takiego Metza48 od niedawna i chcial bym kupić jakiś wyzwalacz radiowy. Najlepiej z dwoma odbiornikami jak bym w przyszłości chcial podpiąć jeszcze jedna lampe (np. studyjną)

Głównie chodzi mi oto abym mógł w plenerze postawić sobie statyw z parasolką.

Czy ktoś może mi polecić coś sprawdzonego?
    Witam!
    Przychylam się do prośby Krzyśka. Posiadam E-410 i planuje na początku roku zakup Metz'a 48 AF-1 Zależy mi na dokupieniu wyzwalacza radiowego bo nie widzi mi się ciągnięcie kabli. Dajcie jakieś wskazówki!
    Olympus[*] 2006-2010 http://www.gabisia.com