Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: co kupić? kompakt, lustrzanka?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    A chodzi w góry na tygodniowe / dwutygodniowe trekkingi ? Wtedy rozmiar i waga ma znaczenie.
    W góry nie chodzi, mieszka na nizinach.
    A robi zakupy?
    Ot, standardzik: 2 piwa, mleko, chleb, kiełbasa.
    Nie słyszałem, żeby ktoś narzekał, że to strasznie ciężkie zakupy, a to waży tyle co solidne body i ze dwa szkiełka.

EDIT: No tak, ale ja prawie codziennie wchodzę na trzecie piętro z torbą pełną szpejów, zakupami/5-litrową butelką wody oraz dwuipółletnim dzieckiem na ręku, więc mogę mieć skrzywioną optykę.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 29.10.09 o 15:21

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jako uzytkownik Lumixa LX3 mogę Ci ten aparat gorąco polecić.Manualne ustawienia posiada.Swietny szeroki obiektyw od 24 mmm - w gorach jak znalazł!Opcja panoramicznego obrazu dzieki ktorej podobno obiektyw jeszcze zyskuje na szerokości.
    Bardzo jasne szkło firmy Leica od 2,0 do 2,8.Ten parametr w połaczeniu z dobrze działającą stabilizacją w większosci przypadków uwalnia Cię od statywu.
    Jest lekko,łatwo i przyjemnie!!!
    Wiem co piszę bo kilka lustrzanek było mi juz dane nosić....także w górach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ot, standardzik: 2 piwa, mleko, chleb, kiełbasa.
    Nie słyszałem, żeby ktoś narzekał, że to strasznie ciężkie zakupy, a to waży tyle co solidne body i ze dwa szkiełka.
    Po przejściu 15km z ładunkiem 1kg u szyi, odczuwalna waga podwyższa się do 5kg.

EDIT: No tak, ale ja prawie codziennie wchodzę na trzecie piętro z torbą pełną szpejów, zakupami/5-litrową butelką wody oraz dwuipółletnim dzieckiem na ręku, więc mogę mieć skrzywioną optykę.
    Zapraszam w takiej konfiguracji do pokonania lekkiej trasy górskiej z sumą podejść, powiedzmy, 700 metrów nawet ;D

Nadal uważam - w góry lepiej nosić lekki sprzęt - po parunastu trasach z e-3, mile i z rozrzewieniem wspominam e-500

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Popieram voovoo, jakbym nie miał E-tam to kupiłbym sobie właśnie LX3. Poleciłem go znajomej i po kupnie o mało się nie pogniewała bo nie mogła mnie oderwać od niego
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Nadal uważam - w góry lepiej nosić lekki sprzęt - po parunastu trasach z e-3, mile i z rozrzewieniem wspominam e-500
    Ludziom nieskłonnym do wyrzeczeń polecam patent Ansela Adamsa

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Patent OK,nic nie trzeba nosić.Znając jednak miękkość zawieszenia amerykańskich samochodów przewiduję problemy ze stabilizacją

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    Patent OK,nic nie trzeba nosić.Znając jednak miękkość zawieszenia amerykańskich samochodów przewiduję problemy ze stabilizacją
    To się daje rozwiązać dodatkowym wyposażeniem w postaci 2x2 cegły pod podwoziem
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Z Doliny 5 Stawów przez Szpiglasową do Morskiego to bym wolał wypić te piwa i wysikać niż dźwigać.
    Jednak E-400 ma swoje plusy
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Msz zależy od Ciebie trochę Jeśli fotografia to twoja pasja, chcesz to robić wciąga cię to chcesz się w tym uczyć i rozwijać to lustro a jeśli od czasu do czasu to nie ma sensu kupować drogiego sprzętu

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzięki wszystkim za odpowiedzi,
    najlepiej to mieć "kupę" kasy i kupić lustrzankę i dobry kompakt. Trochę mogłabym wydać, moje myśli krążą wokół e-620 i G11. Tak by na trochę mieć spokój. Po górach chodzę na jednodniowe wycieczki (pięć stawów, świnica, czerwone wierchy, Tatry Słowackie) od rana do wieczora. W plecaku obok aparatu muszą się zmieścić, sandały, skarpety, kanapki, termos, woda, a jak ciepło jest pdo górkę to jeszcz bluza i kurtka. Robi się tego trochę i stąd moje pytania, a że wiek mam "średni" to ciężar robi się coraz cięższy. Na dzisiaj cena e-620 i G11 to "prawie" tyle samo. Czy zdjęcia z tych aparatów to też "prawie" to samo?