Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: co kupić? kompakt, lustrzanka?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

co kupić? kompakt, lustrzanka?

Witam szystkich gorąco, jestem tu NOWA
    Mam pytanie, do tej pory używałam kompaktu c765, miał ustawienia manualne i półautomaty, typu preselekcja przesłony (z tego najczęściej korzystałam) i sam nie podbijał ISO. Teraz jak czytam o kompaktach to prawie we wszystkich wszystko robi za nas automat. Chciałabym kupić aparat, na który będę mieć wpływ i którym zrobię dobre zdjęcia. Przede wszystkim robię zdjęcia górskich krajobrazów i krajobrazów miejskich. Jaki aparat, czy lustrzanka? Czy dam radę ją dźwigać w górach? A może jest mały kompakt który robi dobre zdjęcia?
    Superzumy mnie nie interesują, bo to wielkie jak lustrzanka.
    Czy ktoś z Was dźwiga po górach lustrzankę, czy raczej w góry inny aparat?

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pytanie podstawowe: ile pieniędzy jesteś na to w stanie przeznaczyć. Małe kompakty, które robią dobre zdjęcia (np. Panasonic LX3) są zazwyczaj w cenie lustrzanek z podstawowym zestawem (np. E-420 + kit lub dual kit - przyjrzyj się temu zestawowi), więc nie wiem czy się opłacają, trzeba to samemu ocenić.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Podstawowe pytanie - ile planujesz na aparat przeznaczyć funduszy.

Można wybierać między zaawansowanym kompaktem (1200 - 2000 zł), lustrzanką ze średniej półki + szkła (Olympus E-420, Pentax K-m (K-x), Nikon D3000 (D5000), lub systemem m4/3.

Które rozwiązanie lepsze? Lustrzanka to nadal nieco większe rozmiary i do tego trzeba szkła nosić ze sobą. Plusem jakość obrazu. Kompakt zaawansowany też zdjęcia zrobi, szkieł nie trzeba wymieniać, problemem jest wybór takiego, który będzie po prostu ładnie sobie radził w terenie. System m4/3 jest młody i drogi, ale łączy zalety kompaktu (małe wymiary) i lustrzanek (jakość obrazowania, wymienna optyka).

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    E-420 + 14-42 + 40-150 = ~1700,-
    E-620 + 14-42 + 40-150 = ~2600,-

Obydwa małe i lekkie. E-620 ma dodatkowo m.in. stabilizację. Do długiego noszenia w sam raz. Dobrze by było gdybyś wybrała się do jakiegoś marketu i wzięła aparat do ręki, nie każdemu pasuje malutki uchwyt w tych modelach.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    I z całym szacunkiem do Pentaxa, przy jego aktualnej sytuacji, nie wiem czy jest bezpiecznie go kupować.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Przenoszę [jest dział Co kupić] i zmieniam temat [co by coś więcej mówił].

A w temacie dwa słowa: to zależy...

Może inaczej: interesuje Cię fotografia? Jeśli nie, to ja bym brała mały kompakt, co by mieć zawsze przy sobie, tylko dokładnie, wybrać taki, o którym piszą, że ma dobry tryb Auto. Jaki - nie doradzę, mój tata ma Ricoha i zdjęcia na auto są w 100% akceptowalne w warunkach, gdy nie jest ciemno.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez tula Zobacz posta
    Jak priorytetem jest jakość, to się dźwiga, ja przynajmniej nie mam z tym problemów.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez tula Zobacz posta
    Dzwiga? Przecież to nie worek kartofli. Nie zdarzyło ci się nieść ze sklepu dwóch kartoników mleka i pół kilo kiełbasy?
    Nie przesadzajmy z tym ciężarem. Ja aparat praktycznie cały czas noszę ze sobą. Czasem nawet wrzucę do torby dodatkowe dwa szkiełka.

PS. Prawdziwi górofile to noszą jeszcze ze sobą solidny statyw!

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Dzwiga? Przecież to nie worek kartofli. Nie zdarzyło ci się nieść ze sklepu dwóch kartoników mleka i pół kilo kiełbasy?
    Nie przesadzajmy z tym ciężarem. Ja aparat praktycznie cały czas noszę ze sobą. Czasem nawet wrzucę do torby dodatkowe dwa szkiełka.

A chodzi w góry na tygodniowe / dwutygodniowe trekkingi ? Wtedy rozmiar i waga ma znaczenie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Dobry jakościowo statyw przydaje się w górach nawet częściej niż aparat