Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 167

Wątek: EC-14 TELE CONVERTER i EX-25, a przydatność ?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maly16
    http://www.biofos.com/esystem/ec14test.html
    Znalazlem cos takiego.
    Cytat Zamieszczone przez takie coś przeczytałem na podanej stronie
    But the purpose of the second part of this article is to compare an OM Zuiko Prime Telephoto with a Zuiko Digital Zoom lens AND a tele-converter. I believe these results show just how far the Olympus lens makers have come. Anyone with experience of analogue converters will be well aware of the dramatic loss of light and resolution that occurs when using them on film cameras, regardless of what the makers told us. (They insisted a 1.4X converter lost one stop, and a 2X lost 2 stops). I don't think I'm alone in disagreeing with their claims.
    Proponuję uważać na kogoś, kto podważa prawa fizyki. Konwerter z mnożnikiem 1.4 zjada 1 przysłonę dlatego, że rozkłada obraz na 2x większej powierzchni - więc do jednego piksela dociera dwa razy mniej światła. Konwqerter 2x zjada dwie przysłony bo rozciąga obraz na 4 razy większą powierzchnię. Paranaukowe wyjaśnienie działania TC 14 nieco mnie niepokoi.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    http://www.biofos.com/esystem/ec14test.html
    Zyskujemy 80 mm na dwusetce, nie jest to mało - ale jak tak się patrzy na różnicę zbliżenia, to niepowala ona. Napewno jakość jest nieco gorsza, ale bardzo dobra i chciałbym mieć te dodatkowe 80 mm. Jednak medytując głębiej - to wolę za te pieniądze kupić 50 mm makro, i jak ktoś wspomniał - EC-14 powinno być w zestawie z drogimi tele, zaczynając od 50-200. Wówczas chęć zakupu tego typu obiektywów byłaby większa.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    No dobra. Zrobiłem test z 14-54 z i bez TC 1.4. Z choroby i lenistwa nie chciało mi się robić dogłębnego sprawdzania. Klepnąłem z E330 5 kadrów na ogniskowej 54 mm, po czym kolejne 5 kadrów po dokręceniu TC i odsunięciu aparatu od tablicy testowej. Wszystkie zdjęcia wykonałem z przysłoną f/6,3 i tu widzę ewentualną słabość (nie chce mi się robić więcej)... ech dobra - zrobię. Idę do studio.

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ech dobra - zrobię. Idę do studio.
    No super - myślę że wielu z nas właśnie teścik tego obiektywu bardzo ciekawi w zestawieniu z EC-14. Ile mm, zyskamy i jak to się ma do jakości. Czy AF działa normalnie, czy są może jakieś opóżnienia i inne uwagi.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam.

Mam pytanie:
    Czy można dokręcić naraz 2 lub więcej pierścieni EX-25 lub połączyć pierścień z telekonwerterem? Jestem przed kupnem lustrzanki (najchętniej E-1), ale jednym z głównych zastosowań będzie makrofotografia, a zależy mi na nieco większych powiększeniach.

Aha, i czy taki zestaw byłby kompatybilny z 35/3,5 ED? Jak by z nim współpracował?

Pozdrawiam.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dexter
    Czy można dokręcić naraz 2 lub więcej pierścieni EX-25 lub połączyć pierścień z telekonwerterem?
    Aha, i czy taki zestaw byłby kompatybilny z 35/3,5 ED? Jak by z nim współpracował?
    Od kilku miesięcy mamy w planach skręcenie dwóch EX25. Tak z ciekawości. Dokręcenie do pierścienia konwertera - bez sensu.
    Jedem pierścień z ZD35 będziesz miał reprodukcję w kadrze ~10 mm w podstawie. AF nie będzie działać (za ciemno).
    Jak chcesz większej skali odwzorowania, pomyśl o mieszku (M42 lub OM), z 50 na mieszku dostaniesz teoretycznie skalę odwzorowania 4-5:1, choć mnie nigdy nie udało się ustawić ostrości dla więcej jak ~2:1.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziękuję za pierwszą odpowiedź.

I tak przy makro zawsze ostrzę manualnie, więc o AF się nie przejmuję.

Teoretycznie pierścieniami można uzyskać to samo, co mieszkiem. Ważne, by połączyć kilka w działający zestaw. Czy w ogóle są dostępne mieszki do obiektywów 4/3? Poza tym, np. nowe 50/2 jest znacznie lepsze od OM-owego (Tak na marginesie nie posiadam żadnych obiektywów OM).

Pozdrawiam i, w miarę możliwości, proszę o dalsze informacje. Może ktoś już wypróbował taki "zestaw"?

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziękuję za pierwszą odpowiedź.

I tak przy makro zawsze ostrzę manualnie, więc o AF się nie przejmuję.

Teoretycznie pierścieniami można uzyskać to samo, co mieszkiem. Ważne, by połączyć kilka w działający zestaw. Czy w ogóle są dostępne mieszki do obiektywów 4/3? Poza tym, np. nowe 50/2 jest znacznie lepsze od OM-owego (Tak na marginesie nie posiadam żadnych obiektywów OM).

Pozdrawiam i, w miarę możliwości, proszę o dalsze informacje. Może ktoś już wypróbował taki "zestaw"?
    ..mieszki 4/3 -zapomnij...jesli interesuje Cie laczenie pierscieni to sensowny moze byc wybor tego>> http://www.star.ucl.ac.uk/~rwesson/e...ube_65-116.htm bardzo solidna konstrukcja i wygodna w urzyciu (mialem z OM ale z E-system nie urzywalem)....tak ZD 50/2 jest lepszy i wygodniejszy w momecie gdy urzywasz go z E-system ..ale musisz zadac sobie pytanie co znaczy "lepszy".....bo sa szkla dobre ktore wygrywaja we wszystkich testach i sa szkla ktore przegrywaja w testach ale maja to COS ktorego tamte pierwsze nie maja....dlatego na przyklad Zuiko OM 90mm/2 macro (w testach nie najlepszy) jest sprzedawany od kilkunastu lat i dalej kosztuje nowy prawie 1000$...to COS to jest bokeh i sposob oddania kolorow ktory sie ludziom podoba lub nie - a tego zmierzyc nie sposob....
    Pozdrawiam
    Coral

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziękuję za zainteresowanie tą kwestią.

Problem w tym, że szkła OM wcale nie są ani tańsze ani (moim zdaniem) lepsze czy wygodniejsze od E-systemowych. Poza tym, ich dostępność (nowych) ciągle spada. Zależy mi na uzyskaniu dużych przybliżeń przy pomocy aktualnego systemu, bym zakupione akcesoria, pierścienie mógł wykorzystać później w przyszłych makroobiektywach 4/3.

I jeszcze jedno: Docelowo myślę też o lampie pierścieniowej lub twin-flash. Wiem, że do 35/3.5 i 50/2 do jej przykręcenia potrzebny jest adapter. Zatem, czy korzystanie jednocześnie z obiektywu, EX-25 (lub, jeśli to możliwe, kilku takowych) i lampy nie będzie stanowiło problemu? Mam na myśli kwestię dystansu od fotografowanego obiektu i związanego z nim powiększenia obrazu.

Pozdrawiam i nadal proszę o rozjaśnienie tej sytuacji.

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dziękuję za zainteresowanie tą kwestią.

Problem w tym, że szkła OM wcale nie są ani tańsze ani (moim zdaniem) lepsze czy wygodniejsze od E-systemowych. Poza tym, ich dostępność (nowych) ciągle spada. Zależy mi na uzyskaniu dużych przybliżeń przy pomocy aktualnego systemu, bym zakupione akcesoria, pierścienie mógł wykorzystać później w przyszłych makroobiektywach 4/3.

I jeszcze jedno: Docelowo myślę też o lampie pierścieniowej lub twin-flash. Wiem, że do 35/3.5 i 50/2 do jej przykręcenia potrzebny jest adapter. Zatem, czy korzystanie jednocześnie z obiektywu, EX-25 (lub, jeśli to możliwe, kilku takowych) i lampy nie będzie stanowiło problemu? Mam na myśli kwestię dystansu od fotografowanego obiektu i związanego z nim powiększenia obrazu.

Pozdrawiam i nadal proszę o rozjaśnienie tej sytuacji.
    z tych gratow ktore wymieniles kozystam czesto w konfiguracji 50mm/2 + EX-25 + twin flash (STF-22)..pracuje to pieknie (pod warunkiem ze przeczytasz instrukcje do lampy i bedziesz sie stosowal)...jesli bedziesz kombinowal to manual - ale i tak w miare nabierania doswiadczenia wszystko bedziesz robil w manual najpierw wywalisz AF a na koncu i przyslone i czas bedziesz ustawial na oko bo stwierdzisz ze puszka jest durna i nie czyta w Twoich myslach..
    Pozdrawiam
    Coral