Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Dlaczego E-30 nie pstryka ?

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Mam E-510 i FL-50R. U mnie też aparat nie zrobi zdjęcia póki FL-ka się nie naładuje... I nic nie daje duszenie spustu migawki na siłę albo seriami... Nie cykniesz zdjęcia i już. Mnie to osobiście pasuje...
    IMHO tak powinno być. Tak jak powiedział Willow - jesli mam wpiętą i włączoną lampę, to własnie po to, żeby robić zdjęcia z jej pomocą. Nie ma lampy (tzn. nie jest jeszcze naładowana) nie ma zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez herbie_mp ; 16.06.09 o 23:27
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Potwierdzam, E-520 błyska przy nienaładowanej lampie. Przynajmniej jak robie serię .
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Morlok Zobacz posta
    Potwierdzam, E-520 błyska przy nienaładowanej lampie. Przynajmniej jak robie serię .
    Pozdr.
    Hm a u mnie nie błyska. Dopiero jak naładowana.
    E-520 / ZD 14-42,ZD 14-54,ZD 50-200,EC-14,FL-50,ME-1,Marumi DHG CPL,SlingShot 200AW i inne akcesoria

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    Może ktoś z doswiadczonych forumowiczów wie dlaczego ?
    E-30 plus FL-36R w sanki. Chcę zrobić zdjęcie z lampą właczoną i wszystko ok, ale gdy lampa nie nadąża (ładowanie) migawka zanika. Poprostu wiecej ujęć mi unika niż w E-510, tam gdy lampa się ładowała (FL-36), pstrykałem , że hej. O co chodzi, pominąłem coś w ustawieniach, coś walnięte, może już było na forum ?

Z tego co ja sobie przypominam, to w ustawieniach body jest coś takiego jak pstrykanie kiedy sie ładuje lampa. W E-3 ta funkcja sie zwie RLS PRIORITY S lub C - S uwalnia migawke w trybie S-AF, a C w trybie C-AF.
    W menu ikonka z kluczykiem i C.

W e-520 tez jest coś takiego, więc podejrzewam, że w e-30 też będzie. Nie potrafię odnieść się do e-30 ponieważ mam tylko 520kę i e3-kę.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sprawa jest banalnie prosta. Mowa o E-30 i Fl-36

Wchodzisz do menu > wchodzisz w narzędzia 1 > wyzwalanie "kluczyk i C" > i ustawiasz 'zwolnienie S' na wł.

Teraz robisz zdjęcia nawet jak lampa nie jest gotowa
    Te ustawienia automatycznie odnoszą się do wbudowanej lampy

Dodam też od siebie że w E-30 lampa zdecydowanie lepiej pracuje niż w E-520 a wiem bo miałem jeszcze niedawno E-520
    Ostatnio edytowane przez michalzolnowski ; 13.10.09 o 20:30
    Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez michalzolnowski Zobacz posta
    Teraz robisz zdjęcia nawet jak lampa nie jest gotowa
    Te ustawienia automatycznie odnoszą się do wbudowanej lampy

Dodam też od siebie że w E-30 lampa zdecydowanie lepiej pracuje niż w E-520 a wiem bo miałem jeszcze niedawno E-520

Fajnie to wiedzieć. Może się w przyszłości przydać.
    Kilka razy wtopiłem, kiedy aku lampy niepostrzeżenie się rozładowały a ja zaskoczony nie mogłem cykać fotek...
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    Fajnie to wiedzieć. Może się w przyszłości przydać.
    Kilka razy wtopiłem, kiedy aku lampy niepostrzeżenie się rozładowały a ja zaskoczony nie mogłem cykać fotek...
    W E-520 chyba nazywa się to ustawienie tak samo jak w E-30. Ewentualnie może się nazywać RLS PRIORITY S

W każdym razie te rzeczy się ustawia w menu aparatu
    Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.