Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Dlaczego E1?

Mieszka w
    Goleniów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Dlaczego E1?

Od jakiegoś czasu tłukę się po sieci szukając aparatu dla siebie. Rozważałem chyba już wszystko i za każdą cenę, ale ostatnio usłyszałem kilka dobrych słów o Olympusie E1. Właściwie były to tylko zdania: "Szkoda że nie kupiłem E1", "Hurra! mam wreszcie E1" itp. Żadnych konkretnych szczegółów.

Niestety dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, więc większość recenzji nic mi nie mówi (a i tak mogą mi kit wcisnąć, bo np recenzent będzie fanem Canona lub innej marki). Dlatego chciałbym zapytać tutaj. Dlaczego tak wielu ludzi na tym forum wychwala E1? Wiem, że ma solidną budowę ("A TANK"), genialny obiektyw w kicie (cyferki z obiektywu jeszcze potrafię rozróżnić) a co poza tym? Wielkość matrycy nie ma dla mnie znaczenia. Szumy...? Aż tak rażące? Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, dlaczego ten aparat jest tak dobry? Albo dać linka do strony z recenzją dla myślących inaczej (nie, że zdjęcie robi w 0,1 sekundy, tylko że robi bardzo szybko itp.) Czy aparat ma wbudowaną lampę błyskową? W którymś wątku ktoś marudził, że nie, ale w sklepie internetowym widziałem dane do lampy.

Aparat potrzebuje do robienia fotek, które później będę wykorzystywał w projektach w Photoshopie, jednocześnie chciałbym coś na lata (E1 ponoć taki jest), z dobrym szkłem na początku (to też E1) i w miarę skomplikowane, żebym przy okazji poduczył się trochę fotografii. Z góry dziękuję za każdą niewyśmiewającą odpowiedź

Pozdrawiam

ps. pytałbym na pl.rec.foto.cyfrowa, ale tam jest jakaś zmowa co do lustrzanek Olympusa
    Jestem zły ale dobrze mi z tym.

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E-1

Zobacz tu http://www.olympus-pro.com/e1sim/e1_pl.html a poznasz jego budowę

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    i uzyj opcji Szukaj <- kliknij, bo juz to bylo walkowane kilkadziesiat razy

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jeśli ktoś zadaje pytania w stylu czy warto i czy aby ma lampę, to pozostaje tylko się uśmiechnąć... jest duży, ale nie za duży, nie ma lampy, nie ma programów tematycznych, nie wyświetla aktualnego ISO, nie ma 2,5-calowego LCD... ma tylko to co jest potrzebne do zrobienia fotki w każdych warunkach...

zaatakuj:
    http://www.dpreview.com
    http://www.steves-digicams.com
    http://www.fotopolis.pl
    http://www.recenzje.net.pl
    http://foto.recenzja.pl/

www.myfourthirds.com

poświęć dwa dni na lekturę a potem idź do sklepu i pomacaj. warto?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Prawda jest taka, że kto robi E1 nie wmawia sobie, że następnym aparatem to już zrobi najlepsze zdjęcia na świecie---E1 daje poznać fotografowi czy już umie robić zdjęcia... To nie żart... Wynika to ze stabilności i powtarzalności efektu fotograficznego, czyli z powodu porządnej elektroniki. Plus pozostałe zalety, o których już wiesz---To najlepsza cyfra do 6tys zł na pewno... (Nikon D200 chyba też będzie dobry, ale potrzebuje drogiego obiektywu, więc będzie w w sumie w cenie ponad 9tysięcy...) A te tańsze zabawki Nikona czy Canona to sobie odpuść--szczerze radzę...--pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    E1 daje poznać fotografowi czy już umie robić zdjęcia
    taa, proste i prawdziwe, nic więcej pisać nie trzeba. tylko manual i Ty...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Zobacz temat z 13.09 2005 pt. moje uwagi o E1, autor oczywiscie Chomsky . Moze troszke pomoge. Latwo znalesc.
    Od tego czasu niewiele zmienilem zdanie o E1. Jak na cyfre to dobra maszyna i daje fajne zdjecia, przy tym swietnie zbudowana. Trudno cos znalesc w podobnej cenie. Tani i przyzwoity jest D50 Nikona nawet z 18-55. Mozesz poprobowac. Jednak Olek do spokojnej pracy ( ze statywem w trudnym swietle) jest nie do pobicia, ze wzgledu na piekna kolorystyke i przejscia tonalne. Troszke bajkowy ale co tam.
    Poza tym kazdy aparat ma jakies wady- E1 ma malo wad konstrukcyjnych, jest madrze zaprojektowany. Da sie spokojnie uzytkowac przez wiele lat. To jednak aparat dla koneserow ( ale sobie pochlebiam- koneser he! he!) a nie dla kolesia biegajacego jak kot z pecherzem od nowosci rynkowej, do nowosci i sliniacego sie na widok wszystkiego. W sumie to na spokojnie da sie niezle fotki zrobic i E10/20 co znaczy, ze dobrze zaprojektowana cyfra nie starzeje sie tak szybko jak Canon jakis- drobna zlosliwosc.
    czesc.Ch.

Mieszka w
    Goleniów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    E1 daje poznać fotografowi czy już umie robić zdjęcia
    taa, proste i prawdziwe, nic więcej pisać nie trzeba. tylko manual i Ty...
    E-1 podoba mi się głównie przez to że jest wytrzymały (na lata) oraz wymaga od użytkownika nieco wysiłku. Z drugiej strony jest drogi (biorąc pod uwagę dokupienie lampy, ewentualnie dodatkowego obiektywu). Ktoś powiedział o 6k, a na pierwszy aparat to za dużo. Może jednak podejdę "nieambitnie" i kupię E-500.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja też stoję przed tym problemem i czytam i analizuje co kupić , czytam instrukcje od E-1 , D_s i K7 , ale wiem że wszystko wskazuje na to ze padnie to na E-1 a zwłaszcza że pomimo opini że została zaprzestana produkcja dostałem potwierdzenie ze sklepu internetowego ze dalej maja podpisany kontrakt na dostawy i w kwietniu lub maju mogą go ściągnąć mozna go kupić i bedzie osiagalny .
    Powiem Ci tak ze robie na manualu Pentax Z-20 od 10 lat ma wbudowaną lampe , programy tematyczne ale jak może używałem z 10 razy to jest wszystko . Myśle ze chcesz kupić aparat dla szpanu i powiewdzieć ze mam dobry aparat , jeżeli tak jest to kup hybrydę i wtedy podejmnij decyzję co ci jest potrzebne jak trochę pofocisz , Napisałeś : Niestety dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, więc większość recenzji nic mi nie mówi (a i tak mogą mi kit wcisnąć, bo np recenzent będzie fanem Canona lub innej marki) to ja bym Ci na sam początek zaproponował Zenita i nauczył się na filmach ,no może być jak juz wspomniałem jakaś hybryda . Wiekszość z nas zaczynało zabawę od Smieny , Zenita , fotografia czrno-biała i ciemnia w łażience a jak przez to nie przejdziesz to każdy z forumowiczów bedzie Ci wciskał kit ze C,N,P,M są najlepsze , więc czytaj strony producenów a potem zadaj pytanie czy ma lampe błyskową wbudowaną itp.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Goleniów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Zobacz temat z 13.09 2005 pt. moje uwagi o E1, autor oczywiscie Chomsky .
    Znalazłem... przegiąłeś Zostawię sobie na dzisiejszy wieczór.