Od jakiegoś czasu tłukę się po sieci szukając aparatu dla siebie. Rozważałem chyba już wszystko i za każdą cenę, ale ostatnio usłyszałem kilka dobrych słów o Olympusie E1. Właściwie były to tylko zdania: "Szkoda że nie kupiłem E1", "Hurra! mam wreszcie E1" itp. Żadnych konkretnych szczegółów.
Niestety dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, więc większość recenzji nic mi nie mówi (a i tak mogą mi kit wcisnąć, bo np recenzent będzie fanem Canona lub innej marki). Dlatego chciałbym zapytać tutaj. Dlaczego tak wielu ludzi na tym forum wychwala E1? Wiem, że ma solidną budowę ("A TANK"), genialny obiektyw w kicie (cyferki z obiektywu jeszcze potrafię rozróżnić) a co poza tym? Wielkość matrycy nie ma dla mnie znaczenia. Szumy...? Aż tak rażące? Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, dlaczego ten aparat jest tak dobry? Albo dać linka do strony z recenzją dla myślących inaczej (nie, że zdjęcie robi w 0,1 sekundy, tylko że robi bardzo szybko itp.) Czy aparat ma wbudowaną lampę błyskową? W którymś wątku ktoś marudził, że nie, ale w sklepie internetowym widziałem dane do lampy.
Aparat potrzebuje do robienia fotek, które później będę wykorzystywał w projektach w Photoshopie, jednocześnie chciałbym coś na lata (E1 ponoć taki jest), z dobrym szkłem na początku (to też E1) i w miarę skomplikowane, żebym przy okazji poduczył się trochę fotografii. Z góry dziękuję za każdą niewyśmiewającą odpowiedź![]()
Pozdrawiam
ps. pytałbym na pl.rec.foto.cyfrowa, ale tam jest jakaś zmowa co do lustrzanek Olympusa