Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Dlaczego E-30 nie pstryka ?

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Dlaczego E-30 nie pstryka ?

Może ktoś z doswiadczonych forumowiczów wie dlaczego ?
    E-30 plus FL-36R w sanki. Chcę zrobić zdjęcie z lampą właczoną i wszystko ok, ale gdy lampa nie nadąża (ładowanie) migawka zanika. Poprostu wiecej ujęć mi unika niż w E-510, tam gdy lampa się ładowała (FL-36), pstrykałem , że hej. O co chodzi, pominąłem coś w ustawieniach, coś walnięte, może już było na forum ?
    Ostatnio edytowane przez jerryg3 ; 16.06.09 o 20:14
    Z puszką w dłoni świat staje się piękniejszy
    Zapraszam na stronę, bloga, wątek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie spotkałem się z takim problemem. Później sprawdzę, czy u mnie E-30 w połączeniu z FL-36R też robi takie numery.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dodam, że nie zależy od ustawień typu slow, on, druga kurtyna itd. Irytuje mnie to bardzo

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hmm.. nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, ale jeśli chodzi o to, że podczas ładowania się lampy nie możesz cyknąć fotki bez tejże, to w e1 też tak mam. Może kwestia ustawień?

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Przykład : mam E-30 i FL-36R, w menu aparatu ustawione na błysk (piorun), lampę oczywiście włączoną, ustawioną powiedzmy na błysk dopełniający. Chcę zrobić zdjęcie, naciskam spust, naciskam, jeszcze raz naciskam... I tak powiedzmy, że nacisnąłem z 15 razy i ani jednego wyzwolenia migawki. Okazuje się bowiem, że dwa marne aku wpięte w FL-ke mi siadły, przez co E-30 nie pstryka.

W E-510 co najwyrzej mogłem się zastanawiać (zopominając o aku), dlaczego zdjęcia są niedoświetlone, kontrastowe itp., ale zawsze mi zdjęcia robił i robi.

W menu trzydziestki nic nie znalazłem, czy tak ma być ? Przecież to chore.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Tak jest, to pewne. Identycznie jest w E-3. Dzisiaj tego już nie sprawdzę, ale jutro może da radę jak się przypomnisz, bo można zmienić ustawienia w menu, żeby waliło bez względu na ładowanie lampy.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Potwierdzam- u mnie też tak jest. Jesli lampa nie jest gotowa do kolejnego błysku- nie zrobisz zdjęcia.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    Przykład : mam E-30 i FL-36R, w menu aparatu ustawione na błysk (piorun), lampę oczywiście włączoną, ustawioną powiedzmy na błysk dopełniający. Chcę zrobić zdjęcie, naciskam spust, naciskam, jeszcze raz naciskam... I tak powiedzmy, że nacisnąłem z 15 razy i ani jednego wyzwolenia migawki. Okazuje się bowiem, że dwa marne aku wpięte w FL-ke mi siadły, przez co E-30 nie pstryka.

W E-510 co najwyrzej mogłem się zastanawiać (zopominając o aku), dlaczego zdjęcia są niedoświetlone, kontrastowe itp., ale zawsze mi zdjęcia robił i robi.

W menu trzydziestki nic nie znalazłem, czy tak ma być ? Przecież to chore.
    ale co jest chore? Jeśli chcesz doświetlać lampą to chyba normalne ze aparat nie wyzwala migawki jeśli lampa nie jest gotowa do błysku? A jeśli nie chcesz to wyłączasz wymuszone wyzwalanie błysku w body albo zasilanie w lampie i nie masz problemu. Chore byłoby gdyby aparat strzelał zdjęcia mimo braku gotowości lampy, na cholerę Ci kupa niedoświetlonych zdjęć? Zwłaszcza ze w Olku wyciąganie takich zdjęć jest cokolwiek karkołomne...
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32 Zobacz posta
    ale co jest chore? Jeśli chcesz doświetlać lampą to chyba normalne ze aparat nie wyzwala migawki jeśli lampa nie jest gotowa do błysku? A jeśli nie chcesz to wyłączasz wymuszone wyzwalanie błysku w body albo zasilanie w lampie i nie masz problemu. Chore byłoby gdyby aparat strzelał zdjęcia mimo braku gotowości lampy, na cholerę Ci kupa niedoświetlonych zdjęć? Zwłaszcza ze w Olku wyciąganie takich zdjęć jest cokolwiek karkołomne...
    Nie mówię, że są mi takie zdjęcia potrzebne, to tylko przykład. Z tego co piszesz, to E-510 od nowości mam zrypane, bo w tej sytuacji migawka śmiga. Właściwie, to jednak nie rozumię co ma wspólnego wyzwalanie migawki z ustawieniami w menu ?

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    Nie mówię, że są mi takie zdjęcia potrzebne, to tylko przykład. Z tego co piszesz, to E-510 od nowości mam zrypane, bo w tej sytuacji migawka śmiga. Właściwie, to jednak nie rozumię co ma wspólnego wyzwalanie migawki z ustawieniami w menu ?
    no to podaj sensowny przykład. Nie wiem czy masz zrypane 520 czy nie bo nie znam Twojego aparatu, pisałeś o problemie w E-30 więc napisałem co o tym sądzę. Nic nie ma wspólnego poza tym ze można wyłączyć wymuszenie wyzwalania. Być może w 520 jest jakaś opcja auto, która powoduje ze aparat wyzwala błysk kiedy uzna za stosowne a kiedy lampa nie jest gotowa strzela mimo to dobierając parametry do zdjęcia bez błysku, nie wiem, nie znam się na E-520.
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5