Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 122

Wątek: Kadrowanie [wieczór 1]

diabolique
    Gość
    Dotychczasowa konkluzja jest taka, że można kadrować jak się chce, w proporcjach takich jak się chce...

Nie przyłączam się do tej teorii

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Dotychczasowa konkluzja jest taka, że można kadrować jak się chce, w proporcjach takich jak się chce...

Masz rację, nie można. Powiedz to jemu
    http://www.mlssa.asn.au/nletters/chopperandshark.jpg
    Psia mać, centralny kadr, jak można było ?
    http://www.blueskybirds.co.uk/photos...90707_0082.jpg
    No tutaj już prawie, chociaż ta obcięta nie w stawie ręka:
    http://static.guim.co.uk/sys-images/...wards--018.jpg
    Pewnie że są reguły, ale czy takich samych nie używa się w muzyce ? Blabla - (refren) papapapa poker fejs, bla bla i to zapętlone * 4 aby dociągnąć do 4m5, jest HICIOR !
    Czym zatem jesteś, Atom Heart Mother, Shine On You Crazy Diamond, November Rain ? Ech Ci nie znający reguł muzycy. A fe !
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 5.10.09 o 16:05
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Ja póki co nie czuję się przekonany od tego co dotychczas przeczytałem w tym wątku, poza tym, że klasyka rządzi.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta

Ja też. Czy obcinanie boków zdjęcia tylko tak, aby potem było dobrze nie jest nieco lenistwem? Czy usytuowanie w odpowiednim wymiarze (Dobas o tym dobrze wcześniej napisał) nie jest trudniejsze? Niż ciachanie w różnorakie formy?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Prawdziwy artysta umiejętnie żongluje regułami. Geniusz ustala nowe.
    Gdyby tak było naprawdę, że nie należy przekraczać reguł, to ja powiem Wam coś z innej beczki, pomysł który zrodził się w mojej głowie po przeczytaniu mniej elastycznych wypowiedzi. Do zaleceń, które przytoczył Mirek możnaby odnieść soft aparatu, i zrobić mu wyjście na autonomiczny statyw. Technicznie to równie łatwe jak detekcja twarzy. 3 kierunki - góra-dół, lewo-prawo, pochył. Odległość regulowana zoomem. Metoda wykrywania twarzy lub charakterystycznych kształtów połączona z plasowaniem ich w mocnych punktach. Stawiasz statyw na weselu i idziesz doić, ewentualnie co jakich czas przestawiasz w inny kąt aby tło inaksze wyszło. Masz większą gwarancję niż z ręki, że twarz zawsze będzie w 1/3 na 1/3.
    Do jakiej roli ograniczylibyśmy wtedy fotografa ? Do przemieszczania statywu ? A gdzie jego inwencja ?
    Ech... konserwatyści
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Robiąc zdjęcia podczas wesela również wypadałoby dbać o kompozycję, nieprawdaż? Owszem, jest to fotoreportaż, masz większą swobodę i możliwości kombinowania z kadrem jak tylko fantazja pozwoli, jednak kompozycja kupy trzymać się musi. A to osiągniesz właśnie wspomagając się między innymi tymi prostymi zasadami.

A przy okazji, zrób coś z tymi obrazkami powyżej, bo mam wrażenie, że niekorzystnie wpływają na działanie przeglądarki.

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    Prawdziwy artysta umiejętnie żongluje regułami. Geniusz ustala nowe.
    Gdyby tak było naprawdę, że nie należy przekraczać reguł, to ja powiem Wam coś z innej beczki, pomysł który zrodził się w mojej głowie po przeczytaniu mniej elastycznych wypowiedzi. Do zaleceń, które przytoczył Mirek możnaby odnieść soft aparatu, i zrobić mu wyjście na autonomiczny statyw. Technicznie to równie łatwe jak detekcja twarzy. 3 kierunki - góra-dół, lewo-prawo, pochył. Odległość regulowana zoomem. Metoda wykrywania twarzy lub charakterystycznych kształtów połączona z plasowaniem ich w mocnych punktach. Stawiasz statyw na weselu i idziesz doić, ewentualnie co jakich czas przestawiasz w inny kąt aby tło inaksze wyszło. Masz większą gwarancję niż z ręki, że twarz zawsze będzie w 1/3 na 1/3.
    Do jakiej roli ograniczylibyśmy wtedy fotografa ? Do przemieszczania statywu ? A gdzie jego inwencja ?
    Ech... konserwatyści
    Statyw i automatyka już jest w sony, Smile shot, Beauty shot również, więc umieszczanie w mocnych punktach jest tylko kwestią czasu. Gdyby taki statyw działał z Canonami to perfect shot już byłby zaimplementowany w CHDK.
    Fujifilm X10

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Robiąc zdjęcia podczas wesela również wypadałoby dbać o kompozycję, nieprawdaż? Owszem, jest to fotoreportaż, masz większą swobodę i możliwości kombinowania z kadrem jak tylko fantazja pozwoli, jednak kompozycja kupy trzymać się musi. A to osiągniesz właśnie wspomagając się między innymi tymi prostymi zasadami.

A przy okazji, zrób coś z tymi obrazkami powyżej, bo mam wrażenie, że niekorzystnie wpływają na działanie przeglądarki.
    1: Panie Einstein, z przykrością zawiadamiamy, iż oblał Pan egzamin na nasze studia, w związku z czym niestety nie będzie Pan mógł zostać Inżynierem Elektrykiem. Łączymy się w bólu, (szanowna) Dyrekcja.
    2: Panie Jordan, niestety poziom pańskiej gry jest mniej niż zadowalający, w związku z powyższym zmuszeni jesteśmy wydalić pana z naszej szkolnej drużyny koszykówki. Przykro mi. Trener.

Oba przypadki autentyczne. Nie bójmy się kreować świata tak, jak go my widzimy. Ci mierzący linijką i porównujący z książką nigdy nie staną się Wielcy.
    Amen.

KATEB: czyli w głowie bezmaturnego Technika Technologii Drewna o specjalności meblarstwo krąży ten sam olej co w głowach tych mega szkolonych inżynierów.
    Nie wiedziałem o tych super ficzerach, co nie przeszkodziło mi wpaść na pomysł możliwości ich stworzenia. Ot, wyjątek od reguły !
    Ostatnio edytowane przez tank_driver ; 5.10.09 o 11:05

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    1: Panie Einstein, z przykrością zawiadamiamy, iż oblał Pan egzamin na nasze studia, w związku z czym niestety nie będzie Pan mógł zostać Inżynierem Elektrykiem. Łączymy się w bólu, (szanowna) Dyrekcja.
    2: Panie Jordan, niestety poziom pańskiej gry jest mniej niż zadowalający, w związku z powyższym zmuszeni jesteśmy wydalić pana z naszej szkolnej drużyny koszykówki. Przykro mi. Trener.

Oba przypadki autentyczne. Nie bójmy się kreować świata tak, jak go my widzimy. Ci mierzący linijką i porównujący z książką nigdy nie staną się Wielcy.
    Amen.
    A nie wydaje Ci się, że ci wielcy będąc wcześniej małymi musieli poznać przynajmniej jakieś podstawy, żeby mieć wstęp do dalszych kombinacji?
    Wiesz, na krzywe drzewo i Salomon nie naleje.

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    A nie wydaje Ci się, że ci wielcy będąc wcześniej małymi musieli poznać przynajmniej jakieś podstawy, żeby mieć wstęp do dalszych kombinacji?
    Wiesz, na krzywe drzewo i Salomon nie naleje.
    Predyspozycje to jedno, marzenia rodziców to drugie. Oczywiście że szkoła uczy dyscypliny. Po co jednak tłuc Jankowi na siłę piękno poezji, skoro w trzeciej klasie podstawówki oblicza on pierwiastki kwadratowe z liczb niewymiernych w ułamku sekundy, a jedynym znanym mu wierszem będzie ciąg Bernoulliego ?
    Ale Panowie i Panie, koniec OT przynajmniej z mojej strony.
    Konkluzja jest taka:
    Uczmy się reguł, ale nie bójmy się ich łamać, jeśli serce i rozum podpowiada coś innego (i nadal będzie to zgodne z prawem ).
    Miłego dnia.

EDIT: O właśnie, miłościwie nam kadrujący (olśnienie). Świadomie lub nie, naszymi umysłami włada matematyka. Nie wierzycie ? Wkrótce będziecie

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tank_driver ; 5.10.09 o 11:30