Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 122

Wątek: Kadrowanie [wieczór 1]

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Dlaczego podchodzi cześć z was do "zasad" jako do reguł, których trzeba przestrzegać?

Przecież, to nie są reguły, to po prostu zalecenia, rady. Poparte doświadczeniem, spostrzeżenia, że dane kadry, ułożenie obiektów zazwyczaj podoba się większości odbiorców.

I tylko tyle i aż tyle.

To jak z przepisem kucharskim naszych babć, a książką kucharską.

Ksiażka mówi szklankę mąki + 200g masła + 350ml mleka... I wychodzi nam udany, wypiek...

Babcia mówi: no, tak tyle mąki + trochę masła, + mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji - I jak ona to robi to nam szczęka opada... jak my to robimy to nigdy ttrafic nie umiemy... łatwiej z przpisem

Te zasady nie są nianaruszalnymi regułami, ale po prostu UŁATWIENIEM.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Podkreślę jeszcze banalną prawdę, że łamanie reguł nie oznacza całkowitej dowolności kompozycji i często wymaga sporego namysłu, aby efekt był ostatecznie czytelny dla "życzliwego" odbiorcy . Jest to jakby stworzenie nowej, własnej zasady kompozycyjnej. Gdyby obowiązywała całkowita dowolność, to świat zapełniałyby obecnie miliony genialnych fotografów
    -------------------------
    ps: Jako przykład takiej nowatorskiej zasady stworzonej przez kogoś (dosyć dawno temu)
    podam ustawianie modela przy jednej stronie kadru z pozostawieniem pustej przestrzeni na części pozostałej... Mnie ta nowinka nie przypadła do gustu, ale było w galerii udane zdjęcie RE w tym stylu
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 5.10.09 o 00:05

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    Czy jest jakaś dobra literatura o kadrowaniu z której można nauczyć się tych wszystkich reguł (z przykładami), które się potem łamie?

Do tej pory natrafiałem na książki o ekspozycji, wywoływaniu itd.
    w zasadzie każdej książce o fotografii ktoś coś pisze.

może ta Cię zainteresuje...

http://www.allegro.pl/item762666636_...wietlenie.html ?

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    dosyc czesto uzywacie okresleniea "swiadome kadrowanie". moze mi ktos blizej sprecyzowac to pojecie? chodzi o to, ze mam w kadrze to co chce, czy to co powinienem miec wedle regul? ze patrze w wizjer jak robie fote, czyli swiadomie wybieram kadr/kompozycje, czy tez ze naciskam spust wtedy, kiedy chce? co to znaczy?
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    dosyc czesto uzywacie okresleniea "swiadome kadrowanie". moze mi ktos blizej sprecyzowac to pojecie? chodzi o to, ze mam w kadrze to co chce, czy to co powinienem miec wedle regul? ze patrze w wizjer jak robie fote, czyli swiadomie wybieram kadr/kompozycje, czy tez ze naciskam spust wtedy, kiedy chce? co to znaczy?
    Wg mnie "świadome kadrowanie" to takie samo określenie jak "biały snieg" - nie może być inny niż biały (z wyjątkiem pewnych szczególnych sytuacji, o których opowiada Frank Zappa ), kadrowanie tez nie może być nieświadome, bo wtedy nie ma kadrowania.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kadrowania najlepiej uczyć się na analogu. Jak zrobisz kilkaset odbitek i 90% z nich Cię nie zadowoli, następnym razem mocno pomyślisz zanim wciśniesz spust. Bo nic nie motywuje lepiej niż bicie po kieszeni. Zobaczysz, znajdzie się czas aby poczytać, pomyśleć i wszystko przeanalizować. Po przejściu na cyfrę odkryjesz jakie to praktyczne - zamiast 90% do trasha, zostanie Ci niewiele mniej conajmniej poprawnych.
    Ostatnio edytowane przez tank_driver ; 5.10.09 o 09:03
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    A może to błąd? Może też nie patrzeć na format, ale ciąć tak by było dobrze?
    Pewnie, że błąd. Proporcje boków trzeba dostosować do kadru, a nie odwrotnie.

Wracając do fotek Mariusza - mnie najbardziej podoba się dwójka. Z ręką wyskakującą z boku. Trójka jest zbyt dosłowna.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 5.10.09 o 09:35
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Pewnie, że błąd. Proporcje boków trzeba dostosować do kadru, a nie odwrotnie.

Wracając do fotek Mariusza - mnie najbardziej podoba się dwójka. Z ręką wyskakującą z boku.
    Polać Mu - co do proporcji. Że też zawsze trzeba dopasowywać, to na 10*15, albo 13*18, a coś w proporcjach 4*3 to gdzie ? Szczególnie jak chciałoby się dodawać n.p. ramki. Godziny cięcia i kombinowania, albo kadrowanie na plus i z wyobraźnią co do limitów. Niesprawiedliwość.
    A co do ręki - ja nie lubię członków wyrastających z brzegu, bo później nigdy nie wiadomo, czyj to. Po co snuć domysły.
    Ostatnio edytowane przez tank_driver ; 5.10.09 o 09:50
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar wojciech_gd
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie rozumiem kierunku, w którym rozrasta się ten temat. Po co wielostronicowa dyskusja na temat tego czy łamać zasady czy nie, bez pokazywania ZDJĘĆ. To forum fotograficzne, a w temacie o kadrowaniu przeważają teoretyczne dywagacje.

Pierwsze posty były zachęcające

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wojciech_gd Zobacz posta
    Nie rozumiem kierunku, w którym rozrasta się ten temat. Po co wielostronicowa dyskusja na temat tego czy łamać zasady czy nie, bez pokazywania ZDJĘĆ. To forum fotograficzne, a w temacie o kadrowaniu przeważają teoretyczne dywagacje.

Pierwsze posty były zachęcające
    Rzeczywiście, nie rozpoznałem tematu dyskusji i się rozpisałem o Darince. Nie znasz ?
    Polałbym i sobie, ale się kończy. Idę do roboty. A +