Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 122

Wątek: Kadrowanie [wieczór 1]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    W ten sam sposób odbieram proporcje zdjęcia i zastosowanie (rozsądne) mocnych puntów. Same z siebie nie czynią zdjęcia doskonałym, ale pozwolą je "lepiej sprzedać".
    To ja już nie wiem. Jesteś zwolennikiem sztywnego trzymania się narzuconych przez producentów matryc proporcji zdjęcia czy nie? Która "szkoła" pozwala lepiej sprzedać?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    To, że czegoś nie widzisz nie oznacza, że tego nie ma. Ja w życiu nie widziałem Chin.
    Podaj mi więc racjonalny powód trzymania się narzuconych proporcji i napisz dlaczego malarze na przestrzeni wieków mieli w ***** proporcje 4/3 czy 3/2?
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 5.10.09 o 12:43 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    To ja już nie wiem. Jesteś zwolennikiem sztywnego trzymania się narzuconych przez producentów matryc proporcji zdjęcia czy nie? Która "szkoła" pozwala lepiej sprzedać?
    Jestem zwolennikiem czegoś, co nazywa się kompozycją - czyli związku proporcji z mocnymi punktami.
    Można walić w klawisze fortepianu na oślep z różnym tempem i natężeniem. Po co więc szkoły muzyczne? Czego w nich uczą?
    Która szkoła pozwala się lepiej sprzedać? To chyba zależy od czasów. Swego czasu proporcje rubensowskie miały ogromne wzięcie. Dziś króluje 90/60/90. nie powiesz mi chyba, że proporcja kadru nie ma się nijak do proporcji ciała czy też innych.

Podaj mi więc racjonalny powód trzymania się narzuconych proporcji i napisz dlaczego malarze na przestrzeni wieków mieli w ***** proporcje 4/3 czy 3/2?
    1. Zlecenia "pod wymiar" tak jak dziś zabudowa kuchni.
    2. Lenistwo
    3. Brak wiedzy
    4. Gigantomania
    5. Tumiwisizm
    6. "Artyzm"
    Pewnie parę jeszcze by się znalazło. Jednak do dziś przetrwały te, gdzie w ogólnym zarysie odnajdujemy proporcje. O tych innych słuch nieco zaginął. Dama z łasiczką nie jest namalowana "szerokim kątem" w ramie o proporcjach 8:3 (chyba).

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Co za tumany z tych malarzy. Ech, gdyby wiedzieli o tym co tu napisałeś to pewnie lepiej sprzedaliby swoje dzieła. A kilku to pewnie nie zmarło by z głodu.

http://www.mojeobrazy.com.pl/malarz....Che%B3mo%F1ski
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

diabolique
    Gość
    Co za tumany z tych malarzy. Ech, gdyby wiedzieli o tym co tu napisałeś to pewnie lepiej sprzedaliby swoje dzieła.
    Wychodzisz z błędnego założenia, że jestem nieomylny. A być może się mylę.
    Po prostu mam własne przemyślenia odnośnie własnych fotografii. Wciąż tylko odnosisz się do kasy, ilości sprzedanych dzieł itp. Może ja po prostu patrzę na to pod kątem "ponadczasowości", "uniwersalności" a nie chwilowej potrzeby zarobienia na chleb?
    Piramidy budowano tak aby przetrwały tysiące lat a nie po to żeby zarobić szybko kasę. Motywacja była inna.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A być może się mylę.
    No, tu się z Tobą zgadzam.

Swego czasu proporcje rubensowskie miały ogromne wzięcie. Dziś króluje 90/60/90. nie powiesz mi chyba, że proporcja kadru nie ma się nijak do proporcji ciała czy też innych.
    Cały czas właśnie o tym piszę. IMHO to proporcje boków trzeba dostosować do kompozycji, a nie odwrotnie. Inne proporcje boków będą lepiej pasowały do zdjęcia grubasa, a inne do anorektyczki. A trzymanie się sztywno z nieracjonalnego (w moim przekonaniu) powodu jakiś proporcji boków jest ze szkodą dla kompozycji.

Niektóre kadry korzystniej wyglądają w kwadracie, inne w 4/3, inne w 3/2 a jeszcze inne w proporcjach x/y.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 5.10.09 o 13:11
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Ale chyba w temacie nie mamy czy 4/3 to wlasciwy format czy 3/2,4/4,16/9,21/9.W kazdym z nich te charakterystyczne punkty beda w innych miejscach.Inaczej budujemy porzadek na obrazie w kazdym z tych kadrow.Mamy tzw. zloty podzial kadru a nie stosunek jego bokow.To calkiem dwie rozne sprawy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cały czas właśnie o tym piszę. IMHO to proporcje boków trzeba dostosować do kompozycji, a nie odwrotnie.
    Święta prawda.
    Dlatego włąśnie często zdarza mi się obcinać pionowy kadr do proporcji 3/4 - a chyba nigdy nie przyciąłem tak kadru poziomego.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    1: Panie Einstein, z przykrością zawiadamiamy, iż oblał Pan egzamin na nasze studia, w związku z czym niestety nie będzie Pan mógł zostać Inżynierem Elektrykiem. Łączymy się w bólu, (szanowna) Dyrekcja.
    2: Panie Jordan, niestety poziom pańskiej gry jest mniej niż zadowalający, w związku z powyższym zmuszeni jesteśmy wydalić pana z naszej szkolnej drużyny koszykówki. Przykro mi. Trener.

Oba przypadki autentyczne. Nie bójmy się kreować świata tak, jak go my widzimy. Ci mierzący linijką i porównujący z książką nigdy nie staną się Wielcy.
    Amen.
    Ja słyszałem, że ani Jordan ani jego były trener tego nie potwierdzili. To podobno taka trenerska legenda wymyślona aby motywować młodych.

Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    KATEB: czyli w głowie bezmaturnego Technika Technologii Drewna o specjalności meblarstwo krąży ten sam olej co w głowach tych mega szkolonych inżynierów.
    Nie wiedziałem o tych super ficzerach, co nie przeszkodziło mi wpaść na pomysł możliwości ich stworzenia. Ot, wyjątek od reguły !
    Każdy może ficzery wymyślać, gorzej z ich wykonaniem i sprzedawaniem. A czasem (ale tylko czasem) im mniej umysł związany z daną dziedziną, tym bardziej świeże mogą być pomysły.
    Fujifilm X10

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    wystąpię po stronie tych z "początku drogi" - lub jak kto woli "leniwych" :

Panowie i Panie, wklejcie foty, własne- cudze i na przykładach opiszcie , dlaczego wg Was coś jest bardziej a coś nie bałdzo.

Nabyłem ostatnio drogą kupna opasłą księgę "Photoart" i po poświęceniu jej ( pracom fotograficznym ) kilku wieczorów doszedłem do wniosku , że przeważającej ilości fotek nie łapię - mało , wiele z prac uznałem za totalne gnioty.

Zdaję sobie sprawę , trzeba trochę wiedzy i doświadczenia , aby rozsmakować się w obrazie, muzyce, ale...

Tak więc, chętni do oświecania nieoświeconych proszeni są o to co powyżej - przykłady.

pozdrawiam

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    Tak więc, chętni do oświecania nieoświeconych proszeni są o to co powyżej - przykłady.
    Nie każdy twór znajdzie odbiorców, będzie się rozbijać o gust oraz możliwości przetwarzania mózgu danego osobnika (percepcji).
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Jednak do dziś przetrwały te, gdzie w ogólnym zarysie odnajdujemy proporcje. O tych innych słuch nieco zaginął. Dama z łasiczką nie jest namalowana "szerokim kątem" w ramie o proporcjach 8:3 (chyba).
    Z braku wzorców do naśladowania, kto w tamtych czasach widział/wiedział jak może wyglądać projekcja szerokokątna z korekcja rektalinearna?
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 5.10.09 o 15:16 Powód: Automatyczne scalenie postów