Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie ma zdjęć bez obróbki prosto z aparatu. Tak samo jak nie było zdjęć bez obróbki w ciemni.
Rafale miałem to samo napisać. Nigdy nie było, nie ma i nie będzie zdjęć bez obróbki.
Kwestia pytania powinna raczej zawierać pytanie o granicę obróbki zdjęcia, ingerencji w nią samą żeby nie stała się grafiką komputerową, którą też jest trudno dokładnie sklasyfikować.
Aparat cyfrowy sam obrabia zdjęcia, ale najczęściej robi to źle. Dlatego robię foty wyłącznie w rawach. Nawet pamiątkowe pstryki.
Dzięki Kubusiu Puchatku za małe co nieco. Faktycznie chyba źle zaczęłam. Jestem klubowiczem od niedawna stąd nie znam wszystkich tajników naszego klubu. Zaczęłam od galerii ... Jesli dobrze rozumiem powinnam utworzyć swój wątek na forum z prezentacją paru zdjęć.![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Hehe, ja robię podobnie, z tym że RAW + mały JPG. Ułatwia to przeglądanie na kompie bez OM. Pstryki (jeżeli aparat w miarę dobrze "obrobił") przeważnie zostawiam tylko w JPG (bo i tak odbitki z tego będą pewnie "10" o ile wogóle), a ciekawsze rzeczy wywołuję zawsze sam jak mi pasuje, potem coś ewentualnie wykadrowuję i PSuję (jest sporo fajnych darmowych programów do obróbki).
Jeżeli zależy Ci na dobrej jakości (do większych odbitek lub mocnych cropów) i konkretnym efekcie, zalecam RAW -> wywołanie według własnego widzimisię -> obróbka własnoręczna.
Jak to poprzednicy ładnie ujęli, nie ma cyfrowych zdjęć bez obróbki. Robi to po prostu aparat albo człowiek przy pomocy komputera i odpowiedniego softu...
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
obrabiać, toż to sama przyjemność !!!!
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
No z tym się zgodzę w 100%
Moje zdanie o obróbce pewnie jest oczywiste
Zdjęcie obrobione nie bedzie grafiką w moim przekonaniu. Choćby nie wiadomo jaki to był zlepek i fantazyjny twór. To jest fotomontaż. A ten od zawsze jest gałęzią fotografii. fotomontaż to nie grafika przecież. Grafiką jest obraz całkowicie stworzony komputerowo, od postaci, i tematu po koncowe efekty. W grafice mozna sie posłuzyc przeszczepami, ale generalnie wszystko jest wykonane samodzielnie programem. Takie moje zdanie.
Więc obrabiac!