Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Obrabiać czy nie obrabiać?

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A jak ktoś ma tylko JOTPEGI?
    zZz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kurokial Zobacz posta
    No to ma trudniej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    W odpowiedzi na tytułowe pytanie: obrabiać!
    Fota z aparatu to zazwyczaj szajs bez kontrastów, saturacji którego aż nie chce sie oglądać. No chyba, że ktoś trzaska w jpg z włączonym vividem... ale to tym bardziej nie chce się oglądać
    Chyba że dopalasz lampą na statywie wtedy kolory dostają " Kopa " i kontrastu

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czytając ten wątek naszedł mnie pomysł. I to nie jest żart, piszę poważnie. Zróbmy jakiś konkurs lub wątek w którym będziemy zgłaszać zdjęcia zrobione w JPG, bez ingerencji potem. Czyli parametry w body i pstryk i koniec. Trzeba by się zastanowić tylko nad resizem czy po prostu robić w 1600x1200 i takie wrzucać.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Obrabiać. Jak kto umie, na 100% swoich możliwości. To jest bezpośredni skutek ułomności i bezmyślnego działania matrycy w aparacie oraz specyficznych właściwości postrzegania świata przez człowieka.
    Niestety, ale żeby osiągnąć dobre rezultaty trzeba się dużo nauczyć. Podejrzewam, że dużo ludzi sobie z tym nie radzi i np. próbuje umniejszać wartość fotografii która przeszła PSa w mniejszym lub większym stopniu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kurokial Zobacz posta
    To ma do dyspozycji PS'a, Gimpa, Picassę i jeszcze sporo innych...

MSZ obróbka jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziła, byle nie przeginać...
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Obrabiać czy nie obrabiać?

Dzięki wszystkim za uświadomienie. Mam podobny problem - obrabiać czy nie obrabiać. Widzę róznicę pomiędzy zdjeciami prezentowanymi w galerii a moimi, które staram się od pewnego czasu zaprezentować. Do tej pory dokonywałam minimalnych obróbek w Picasie lub w programie Olympus Master. Jeśli dobrze rozumiem - powinnam zdjęcia robić w Rawie a następnie dokonywać ich obróbkli (mniejszej lub większej w zależności od planów zwiazanych ze zdjęciem). W dziedzinie fotografii "lustrzankowej" jestem totalnym amatorem. Fotografuję lustrzanką od lipca. Zauważam różne niedociągnięcia w moich zdjęciach - nie wiem czy to z mojej winy, czy z winy sprzętu. Mam nadzieję wiele się od was nauczyć. Dziękuję za wszystkie opinie i za wskazówki co jest nie tak.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aster Zobacz posta
    ... Widzę róznicę pomiędzy zdjeciami prezentowanymi w galerii a moimi, które staram się od pewnego czasu zaprezentować. Do tej pory dokonywałam minimalnych obróbek w Picasie lub w programie Olympus Master...
    Niestety zaczęłaś od wrzucania fotek do galerii - to nie najlepszy sposób i nie miejsce na naukę...
    Załóż swój wątek w zdjęciach początkujących, wrzuć 3 - 4 zdjęcia które uważasz za najlepsze/najciekawsze, tam z pewnością więcej osób Ci pomoże, czasem też wytknie błędy...
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Witam!
    Dopiero znalazlem ten watek.

Toczac dziesiatki postow na temat obrabiac, czy nie - moim zdaniem dajecie sie wpuszczac w maliny!!!

Nie ma pytania, jest ono zle postawione..!

Sprawe wyjasnili glownie Epicure oraz Darkelf. Nie ma zdjecia nieobrabianego.
    Tzn. jest - a wyglada tak jak otwarty jako LINEAR -RAW: szary, ciemny, bez kontrastu. Nie nadajacy sie do ogladania.

Pytanie, ktore ma ewentualny sens to: czy zdac sie na wywolywarke w aparacie (z oprogramowaniem inzynierow), czy jednak wywowalywac samemu?

I to juz zalezy od wielu czynnikow, poczawszy od ilosci czasu, akceptowalnosci tego co wypluwa aparat oraz przede wszystkim tego, co ze zdjeciem chcemy robic - co najlepiej przedstawil Darekw1967.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    TRZEBA obrabiać każdą cyfrową fotkę.
    Teza o szybkości (mam zaraz po naciśnięciu spustu migawki) techniki cyfrowej to mit.
    A czym więcej zdjęć tym mniej czasu żeby je sensownie obrobić.
    Więc leżą sobie aż padnie dysk twardy na jakiejś partycji.
    Często są tego warte.