Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Obrabiać czy nie obrabiać?

Awatar qlepa
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Obrabiać czy nie obrabiać?

Witam,
    jestem tu zupełnie nowy, jestem również nowy jeżeli chodzi o fotografię... Mam takie pytanie, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Więc albo jest zbyt infantylne albo nie ma tzw. "złotego środka". Zaryzykuję...

Powiedzcie mi jak to jest z tą obróbką. Czy można robić dobre zdjęcia, tak całkowicie bez żadnej obróbki?

Moje podejście jest następujące: Chce robić jak najlepsze fotki, takie by nie wymagały obróbki. Jeżeli gdzieś muszę wyostrzyć, przyciąć, rozjaśnić etc. To kwestia mojego błędu przy robieniu zdjęcia. Czy bardzo się mylę? Co innego jeżeli robię jakiś fotomontaż, tworzę efekt "nie naturalny". Ale jak jest ze standardowymi zdjęciami? Czy każda "dobra" fotka przed jakąkolwiek publikacją jest poddawana mniejszej lub większej obróbce?

Być może poruszając ten temat totalnie się zbłaźniłem, być może umieściłem go w złym miejscu ale jest to dla mnie istotna wiadomość na początku przygody z fotografią. A może jeszcze za wcześnie się tym przejmuję? Może powinienem najpierw nauczyć się robić "dobre" zdjęcia?

Mam nadzieję, że nie zanudziłem Was swoimi wątpliwościami

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Reporterka to fotka nieobrabiana,na czasie i w odpowiednim momencie.Kazda inna wymaga obrobki wiekszej lub mniejszej.
    Fota to jak brylant,na karcie to diament.
    Jak kobieta-nie pokazuje sie obcym bez makijazu,mniejszego lub wiekszego.
    Spytaj zony-tez Ci tak powie.
    Nalezy cropowac,obrabiac,podrabiac,stemplowac,blurowac... .,retuszowac.
    Nie nalezy wklejac,doklejac.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 14.06.09 o 02:05

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Reporterka to fotka nieobrabiana,na czasie i w odpowiednim momencie.Kazda inna wymaga obrobki wiekszej lub mniejszej.
    Fota to jak brylant,na karcie to diament.
    Jak kobieta-nie pokazuje sie obcym bez makijazu,mniejszego lub wiekszego.
    Spytaj zony-tez Ci tak powie.
    Nalezy cropowac,obrabiac,podrabiac,stemplowac,blurowac... .,retuszowac.
    Nie nalezy wklejac,doklejac.
    Podpisuje się pod tym stwierdzeniem chociaż czasem, mając idealne światło i miejsce, można zrobić zdjęcie które nie będzie wymagało obróbki

rocco
    Gość
    Obrabiać, oczywiście
    Fotografia cyfrowa ma taką specyfikę, że w zasadzie każde zdjęcie należy trochę poprawić nim pokaże się je w większym gronie.
    Nie mówię tu o większych modyfikacjach bo to kwestia gustu ale poprawienie balansu bieli, kontrastu czy wyostrzenie jest w zasadzie niezbędne.

PS
    Mirek, porównanie do kobiety i makijażu jest moje® , teraz mam u Ciebie tantiemy

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    surowe zdjęcie z aparatu jest przytłumione i nie oddaje tego co fotografowałeś.

obrabaić oczywiście tak. a jakim sopniu to kwestia indywidualnych zasad przekonań i poglądów....

Ja mam z grubsza takie i staram się trzymac tego (kliknij by otworzyc PDF):

http://www.gdtfoto.de/downloads/enj_...igital_eng.pdf

Ale tak jak pisze każdy sobie sam obiera ścieżkę. Spotkasz tu takich, którzy tworzą HDRy takich, którzy tworzą kolaże a nawet takich którzy nie kadrują... Wszystk jest kwestią indywidualną po prostu wybierz sobie ścieżke ktora najbardziej Cie kręci

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    surowe zdjęcie z aparatu jest przytłumione i nie oddaje tego co fotografowałeś.

obrabaić oczywiście tak. a jakim sopniu to kwestia indywidualnych zasad przekonań i poglądów....

Ja mam z grubsza takie i staram się trzymac tego (kliknij by otworzyc PDF):

http://www.gdtfoto.de/downloads/enj_...igital_eng.pdf
    Warto dodać, ze to przykazania dla fotografujących dziką zwierzynę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Rozumiem Twoje wapliwości ale niestety bez obróbki nie ma efektu.
    pozdrawiam Wiejo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Możesz nie obrabiać, ale wtedy i tak aparat obrobi za Ciebie... Po sczytaniu danych z matrycy i ich przetworzeniu, zanim aparat zapisze na karcie gotowego jpega, robi z nim dużo ciekawy rzeczy. Dodaje kontrast, nasycenie kolorów, wygina krzywą, zmienia temperaturę barw, odszumia, wyostrza, prostuje, usuwa aberracje chromatyczna, kadruje (jeśli np. wybrałeś inne proporcje boków), stempluje (np. usuwając widoczne efekty zabrudzenia matrycy), kompresuje... Wszystko to możesz, a nawet powinieneś zrobić samemu, jeśli uważasz, że wiesz lepiej jak powinno to wyglądać.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo Zobacz posta
    Rozumiem Twoje wapliwości ale niestety bez obróbki nie ma efektu.
    heh, ile postow, tyle opinii i o to chodzi: kazdy robi inaczej.
    ja twierdze, ze czasami tak, czasami nie. wszystko zalezy od zdjecia. jedyna regula jest to, ze jest brak regul
    jesli dojdziesz do takiego punktu, ze obrobka zaczyna byc wazniejsza od samego zdjecia, to... znajdz sobie inne hobby
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

darkelf
    Gość
    Jeśli robisz JPG to aparat sam je "obrabia" na podstawie ustawień - kolory (balans biel), ostrość, odszumianie, kontrast. Jeśli będziesz robił RAW, to minimalną obróbką jest właśnie ręcznie wykonanie tych czynności, które normalnie robi za Ciebie aparat.

Kolejnym krokiem jest selektywne wyostrzanie, rozmywanie czy kolorowanie poszczególnych fragmentów zdjęcia. Ewentualnie retusz portretu. Jeśli myślisz, że tego nie robiło się przed erą fotografi cyfrowej to się mylisz.