Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Wątek: Błyskanie w plenerze

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    W ostrym słońcu i tak się nie robi fot, bo wychodzi przeważnie kicha. Ja jeszcze w życiu nie użyłem lampy z krótkimi czasami do portretu. To już bardziej w reporterce może się przydać, bo tam nie masz wpływu na ustawienie modeli. Jeśli jest ostre słońce to się idzie do cienia, a nie walczy z wiatrakami.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Można wyzwalać lampy studyjne z krótkimi czasami. Odkrył to West73. Podaję link: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16233
    Tylko do tego, jak zrozumiałem trzeba mieć FLke na aparacie w trybie FPmanual i drugą lampę i fotocelę, więc pomysł w tym wypadku średni...
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Niedawno miałem przyjemność focić z Willowem przepiękną pannę. Willow wyzwalał studyjną lampę w pełnym słońcu przez fotocelę. Da się.

Jestem wrogiem kabelków. Każdy, kto pierwszy raz przewróci statyw zahaczając o kabel stanie się takim samym wrogiem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Rafał - ja to wszystko rozumiem i dopóki nie zacząłem ze ślubami to też tak myślałem.
    Ale czasem bywa tak: plener na szybko bo innej opcji nie ma, miejsca z cieniem jak na lekarstwo (albo brzydkie) i trzeba robić w słońcu. Wtedy to tylko z lampą lub blendą ( a często z jednym i drugim ) bo inaczej czarno pod oczami.
    Albo inny przykład: klasyczna fota pod słońce.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Niedawno miałem przyjemność focić z Willowem przepiękną pannę. Willow wyzwalał studyjną lampę w pełnym słońcu przez fotocelę. Da się.

Jestem wrogiem kabelków. Każdy, kto pierwszy raz przewróci statyw zahaczając o kabel stanie się takim samym wrogiem.
    No tak, ale widzisz, Willow miał lampy studyjne. A autorowi wątku caly czas chodzi o wykorzystanie jako lampy FLki, gdybym miał (a nawet mam, tyle, że nie na aku) lampy studyjne to też bym tak robił, ale w wypadku, gdy się chce zastosować rozwiązanie budżetowe, czyli z wykorzystaniem samej FLki, bez kupna innej lampy, to się tak nie da
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Przewaga radiówki - duży zasięg. Ustawiasz modeli, chcesz rozmazać tło. Zakładasz więc tele, odchodzisz daleko, a lampa błyska w pobliżu modeli. Z kabelkiem się tego nie da zrobić, bo musiałby być bardzo długi.

A do focenia w pełnym słońcu nikt mnie nie przekona. Nie pomogą żadne FP czy inne wynalazki. Tego się po prostu unika jak ognia. No chyba, że do jakiś megawypasionychsuperkontrastowychsylwetkowych artyzmów. Ale ja się na takich nie znam.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

darkelf
    Gość
    Ja właśnie miałem problem z wyzwalaniem bezprzewodowym. Za 100zł mam kabel który ma teoretycznie ponad 100cm ale jest sprężynką i trudno utrzymać stabilność. Możecie podać linka do kabla o którym mówicie?

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Ja właśnie miałem problem z wyzwalaniem bezprzewodowym. Za 100zł mam kabel który ma teoretycznie ponad 100cm ale jest sprężynką i trudno utrzymać stabilność. Możecie podać linka do kabla o którym mówicie?
    Pierwsze zdanie przeczy drugiemu. To jak? Wyzwalasz bezprzewodowe czy przez kabelek?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    RC - wszystko o czym piszesz jest świętą prawdą... teoretycznie i w pewnych szczególnych przypadkach

darkelf - na allegro

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    Parasolka w plenerze IMO nie zdaje egzaminu, światło zmyka gdzie popadnie a softbox jednak mimo wszystko bardziej je "dyscyplinuje".
    Eee zobacz sobie w mojej galerii katalog Misc. - jakies 90% błyskanych zdjęć jest z parasolką. Nie zdaje egzaminu? Imo bardzo dobrze daje rade.
    Co do pomieszczeń to 100% zgoda z Tobą.

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Efekty podobne, a softboxa łatwiej ujarzmić (np zakrywając go do połowy).
    No właśnie - efekty podobne, a cena? 20zł vs 200zł. Parasolka wg mnie też mobilniejsza...
    No ale co kto woli