Problem jest tylko z Fl36, która nie odpala z niektórymi radyjkami i fotocelami. Fl50 radzi sobie chyba ze wszystkimi szpejami.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To nie mit.
Eeeee, z TTLem też trzeba wprowadzać korekcję więc jeden wałek czy manual czy TTL z korekcją. I tak trzeba przestawiać.
Profi zabierają w plener lampy studyjne i nie narzekają na brak TTL.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.09.09 o 14:20 Powód: Automatyczne scalenie postów
Efekty podobne, a softboxa łatwiej ujarzmić (np zakrywając go do połowy).
Uzywałem obydwu metod, ale z TTL jest szybciej i wygodniej po prostu. Szczególnie w jasnym słońcu, kiedy na LCD i tak nie da się ocenić czy błysnęło jak trzeba czy nie i jak korygować (histogram jest wtedy mało przydatny) i trzeba zdać się na intuicję i automat
Profi to profi, a ja i tak używam metody wygodniejszej dla mnie![]()
Ostatnio edytowane przez mariush ; 21.09.09 o 14:28 Powód: Automatyczne scalenie postów
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
A czy wymyslił ktoś cosik radiowego mającego TTLa ? Jest taki wyzwalacz w ogóle?
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
przetrenowałem mały i duży softbox - lepszy jest większy, b.rzadko brakuje mocy lampy.
TTL bardzo często się przydaje. Jak mówił Mariusz - mimo że to portrety to jednak akcja dość szybko i często się zmienia, nie ma czasu na pełny manual lampy i body.
Takie rzeczy to owszem...z modalemi i modelkami, którze pozują na zawołanie.
Radio to fajna rzecz ale ma sporo ograniczeń. A podstawowe to brak krótkich czasów synchronizacji.
Co zrobisz jak chcesz płytką a w pełnym słońcu masz 1/4000 sek?
Tylko kabelek
Pocket - fajan rzecz ale majątek kosztuje. I chyba też nie daje tak ekstremalnie krótkich czasów.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Ale to nie pod Olka...
Co do przewagi kabla, można włączyć wtedy tryb synchronizacji z krótkimi czasami naświetlania w Olku. Jak robimy foty w ostrym słońcu to chyba ma to znaczenie?
[edit] lessie byłeś szybszy![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Można wyzwalać lampy studyjne z krótkimi czasami. Odkrył to West73. Podaję link: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16233
Nie zniechęcajcie się pierwszymi wpisami, gdzie wszyscy w to wątpią. Potem musieli odszczekać.
Co Wy z tymi ślubnymi plenerami? To wojna jakaś czy co?Zdjęcia pozowane, a Wy nie dajecie rady bez TTL? Polecam programy tematyczne. Są jeszcze szybsze.
![]()
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 21.09.09 o 15:08
tak, sposób westa jest znany i niesamowity. Ale fotocela lubi nie zadziałać w ostrym świetle.
A z kolei z TTl i manualem jest tak: pewnie że tak się da. Ale można łatwiej. Po drugie rzecz się rozbija również o krótkie czasy. Tego nie da radiowy wyzwalacz.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl