Strona 33 z 66 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

Awatar Ranya
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Świetna czatownia Peter! Jestem po lekturze poradnika braci Kłosowskich "Fotografujemy ptaki", gdzie można znaleźć mnóstwo ciekawych informacji o miejscach i porach dnia, jak się przygotować do takich fotek... Jeśli jeszcze nie czytałeś, to polecam, bardzo pomocna książka, chociaż widzę że i tak sobie nieźle radzisz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ranya Zobacz posta
    Świetna czatownia Peter! Jestem po lekturze poradnika braci Kłosowskich "Fotografujemy ptaki", gdzie można znaleźć mnóstwo ciekawych informacji o miejscach i porach dnia, jak się przygotować do takich fotek... Jeśli jeszcze nie czytałeś, to polecam, bardzo pomocna książka, chociaż widzę że i tak sobie nieźle radzisz
    Jestem w połowie tej pozycji Faktycznie dobry poradnik-polecam wszystkim

| OlyJedi Awatar Krolik77
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta
    Witam !!

Dziś zbudowałem nową czatownię w miejscu o którym myślałem od dawna. Opiszę krótko budowę, ponieważ jest prosta a czatownia zbudowana w ten sposób jest praktyczna i dość trwała.
    Czatownia powstała z dwóch wojskowych pałatek, kto był w wojsku ten wie jak to działa (koszt na allegro około 30 zł)
    Jest to rodzaj namiotu bez podłogi, w bokach z czterech stron są gotowe otwory zapinane na guziki, które doskonale nadają się na wysunięcie obiektywu Z dowolnej strony namiotu, co pozwala wykorzystać światło z każdej strony

Na "namiot" narzuciłem siatkę a boki obłożyłem sianem którego w około leży sporo na czubku umocowałem gałązkę żeby zamaskować dość ostry czubek namiotu.
    Jutro dodam jeszcze trochę gałązek dla lepszego maskowania

Obok czatowni ustawiony jest patyk na którym spodziewam się modeli a także karmnik ze smakołykami (słonecznik)

Wszystko to przygotowałem na działce nieopodal domu na której zasadzono modrzewie,sosny, jodły taki swego rodzaju młodnik Panuje tam dobre światło szczególnie przed wieczorem,dość ciekawe tła i jest względny spokój

Bardzo polecam taki rodzaj ukrycia Jest tani,szybki w budowie(mobilny), "wygodny" w środku

Pozdrawiam !!
    Nieśmiało wchodzę w świat czatowni i chciałem zacząć moją przygodę z czatownią z namiotem .Po twoim opisie czatowni z pałatek zainteresowałem się pałatkami koszt na alledrogo 5 zł za sztukę + koszt przesyłki . http://www.allegro.pl/item732794432_...az_za_5zl.html
    Byłem w wojsku niestety nie przypominam sobie abym robił namiot z pałatki . Mógłbyś opisać mniej więcej ile jest miejsca po rozłożeniu jednej pałatki ?
    Pozdrawiam
    D7000+Grip, N16-85mm,S100-300/4,Slik DX700 PRO ,Lowepro Flipside 300

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krolik77 Zobacz posta
    Byłem w wojsku niestety nie przypominam sobie abym robił namiot z pałatki . Mógłbyś opisać mniej więcej ile jest miejsca po rozłożeniu jednej pałatki ?
    Pozdrawiam
    Ok.
    Potrzebne są dwie pałatki ze stelażami i śledziami. Należy je spiąć ze sobą jednostronnie za pomocą guzików. W ten sposób powstaje coś na kształt namiotu.
    Na złożonym stelażu górą należy zaczepić obie pałatki a końce zakończone aluminiowymi zaczepami przytwierdzamy do ziemi śledziami Mam nadzieję, że opis wyszedł mi w miarę jasny

Po robocie powstaje namiot dość przestronny spokojnie zmieści się statyw i małe krzesełko a także szpeje w torbie i kubek termiczny żeby nie zamarznąć

Namiot ma gotowe otwory na obiektyw (super), Tworzy za ziemi coś w rodzaju ośmiobocznego wigwamu o średnicy około 2,5m i wysokości 1,5m

Ma też jeszcze jedną zaletę w porównaniu do namiotu który miałem wcześniej-Nie ma podłogi więc odpada problem zawilgocenia namiotu w czasie zimy lub opadów, chyba ze ktoś ściąga buty w zimie i pakuje się do namiotu

Polecam !!

P.S. Dziś zlikwidowałem listewkę i wykonałem dwa naturalne karmniki z kory przytwierdzonej do naturalnych konarów z odgałęzieniami dla ptaków odpoczywających po uczcie mogą sobie nawet dzioby wycierać w gałęzie, niech stracę Pozostaje czekać na moment w którym ten mój ptasi bar polubią

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A te dziury, od rękawów prawda, wypadają na sensownej wysokości?

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol Zobacz posta
    A te dziury, od rękawów prawda, wypadają na sensownej wysokości?
    Prawda jest taka,że nie są zbyt wysoko ale u mnie jest w sam raz do przygotowanych gałązek około 1m nad ziemią.

Jeszcze nie próbowałem w praktyce tej czatowni jak posiedzę trochę to opiszę wrażenia. Myślę że, jak usiądę na małym krzesełku i rozłożę statyw to aparat będzie można wygodnie obsługiwać

pozdrawiam !!

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta

Ma też jeszcze jedną zaletę w porównaniu do namiotu który miałem wcześniej-Nie ma podłogi więc odpada problem zawilgocenia namiotu w czasie zimy lub opadów, chyba ze ktoś ściąga buty w zimie i pakuje się do namiotu
    Czasami może być to wadą. Jak się siedzi w czatowni kilkanaście godzin z mrówkami to podłoga by się przydała, kleszcze też mają ułatwione zadanie

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Witam,

W moim karmniku coraz większy ruch. Obserwuję tam już kilka gatunków. Mam jednak pytanko odnośnie przynęty, a konkretnie czym wabicie w porze zimowej. Oczywiście nie chodzi mi o drapole. Ja sypię tylko słonecznik łuskany, nie solony, a Wy??

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Moi podopieczni gustują tylko w niełuskanym słoneczniku Ale nie w każdym miejscu obok nowej czatowni nie znika a na podwórzu owszem i to w zastraszającym tempie
    Inne pokarmy też podtykałem ale słonecznik to hit

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Dla ptakomaniaków polecam:
    http://www.jacobijayne.co.uk
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.