Strona 35 z 66 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    tkud - powodzenia własny kawałek ziemi nie rozwiązuje problemu. Niestety trzeba się wałęsać po mokradłach jednak satysfakcja wielka - pozdrawiam
    Zauważyłem, że z samego wałęsania jest już radocha a co dopiero jak sie coś ustrzeli. Dzieki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem ptaków i chciałem się zapytać, czym się sugerować przy wyborze miejsca na czatownie

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotrekusmc Zobacz posta
    Witam dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem ptaków i chciałem się zapytać, czym się sugerować przy wyborze miejsca na czatownie
    Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć tylko tak: wybieraj miejsca gdzie w ogóle ptaki są. Czasami trzeba zrobić czatownię w wodzie: http://www.slawek-bak.ovh.org/Pliszka.html

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć tylko tak: wybieraj miejsca gdzie w ogóle ptaki są. Czasami trzeba zrobić czatownię w wodzie: http://www.slawek-bak.ovh.org/Pliszka.html
    Musze powiedzieć ze nawet przyszło mi do głowy by wybrać miejsce gdzie są ptaki . Chodziło mi raczej o to czy jak będę zakładał czatownie w lesie to wybrać pole widzenia gdzie skieruje obiektyw np. skraj lasu bądź poszukać w lesie polany czy wręcz przeciwnie ustawić się tam gdzie jest sporo krzaków

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    sławkab odpowiedź nie jest pozbawiona sensu ani nie jest złośliwa . Najpierw obserwujesz gdzie ptaki najczęściej żerują. Później określasz najdogodniejsze miejsce im bliżej tym lepiej. Czatownie możesz utawić nawet na rozległej polanie byle ją dobrze zamaskować. Nie ma złotego środka, czasami potrzeba też szczęścia jak w totku. Dlatego fotografia przyrody jest fascynująca tutaj nie ma dubli

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    sławkab odpowiedź nie jest pozbawiona sensu ani nie jest złośliwa . Najpierw obserwujesz gdzie ptaki najczęściej żerują. Później określasz najdogodniejsze miejsce im bliżej tym lepiej. Czatownie możesz utawić nawet na rozległej polanie byle ją dobrze zamaskować. Nie ma złotego środka, czasami potrzeba też szczęścia jak w totku. Dlatego fotografia przyrody jest fascynująca tutaj nie ma dubli
    Odpowiedzi sławkab nie wziąłem za złośliwą tym bardziej za pozbawioną sensu pewnie sam bym tak odpisał a to był taki mały żarcik z mojej strony .
    Masz racje w 100% choć myślałem ze na polanie może być lepsze światło i nie będzie małych gałązek które mogły by nachodzić na fotografowanego ptaka

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Odpowiedzi sławkab nie wziąłem za złośliwą tym bardziej za pozbawioną sensu pewnie sam bym tak odpisał a to był taki mały żarcik z mojej strony .
    Masz racje w 100% choć myślałem ze na polanie może być lepsze światło i nie będzie małych gałązek które mogły by nachodzić na fotografowanego ptaka
    http://www.foto-ptaki.pl/index.php?o...1&limitstart=2

http://merlin.pl/Fotografujemy-ptaki...FYKCzAod3hnFlA

wato przejrzeć

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Jasny gwint, piękne strony nam kowal zapodajesz!
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    książkę już w tym wątku prezentowałeś ale nie mogłem znaleść

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Musze powiedzieć ze nawet przyszło mi do głowy by wybrać miejsce gdzie są ptaki . Chodziło mi raczej o to czy jak będę zakładał czatownie w lesie to wybrać pole widzenia gdzie skieruje obiektyw np. skraj lasu bądź poszukać w lesie polany czy wręcz przeciwnie ustawić się tam gdzie jest sporo krzaków

W tych trzech miejscach które wymieniasz (skraj lasu, polana, krzaki) na 80% będą inne gatunki ptaków więc to od Ciebie zależy które gatunki Cię zainteresują.

Zasada nr I - znajdź ptaka - zbuduj czatownię.
    Moja rada.
    Idź do lasu, usiądź pod jakimś drzewem na godzinkę i obserwuj, najlepiej z lornetką. Poobserwuj tak kilka różnych miejsc a na pewno znajdziesz interesujące gatunki.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Kowal73, foto-ptaki.pl niby jest dobrą stroną ale znam kilku początkujących którzy po przeczytaniu lub próbie czytania tych porad, szybko się zniechęcili. Te dane o aparatach i obiektywach za 30tyś.zł mogą na prawdę skutecznie odstraszać.
    Dla początkujących taka strona jest szybkim pokazaniem ile trzeba włożyć pracy i kasy, żeby zrobić dobre zdjęcia.
    Dla bardziej zaawansowanych jest to skarbnica wiedzy.
    Dla zawodowców: podglądanie co robi konkurencja
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A z książek dla początkujących polecam tylko Włodzimierza Puchalskiego, najlepiej "Bezkrwawe Łowy", "Wyspa kormoranów". W tych książkach nie ma bełkotu o sprzęcie za 30tyś. Autor skupia się na doskonaleniu spostrzegawczości i "czatowania" a nie jaki sprzęt dokupić żeby zrobić zdjęcia łabędzia.
    Trzeba jednak zaznaczyć że pewne zasady a raczej ich brak już są nieaktualne. Chodzi o etykę fotografowania przyrody, która za czasów Puchalskiego była inna.
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 1.12.09 o 00:29 Powód: Automatyczne scalenie postów