Strona 23 z 30 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 296

Wątek: Adapter 4/3 z potwierdzeniem ostrości - warto?

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    APTUR - bardzo dobrze - jak stwierdzisz że Tobie wystarcza to ok, jak nie to dokupisz układ jako ułatwienie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Jak chcesz używać obiektyw poniżej f/2.8, to zapomnij o potwierdzeniu ostrzenia i najlepiej przejdź na ostrzenie na LV.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ostatnio wrocilem do 50/1.8 z adapterem Entera i z potwierdzeniem ostrosci problemow nie mam. Czasem jest nietrafione ale raczej przez poruszenie aparatu.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kano Zobacz posta
    ...najlepiej przejdź na ostrzenie na LV.
    Ostrzenie manualne na LV to świetna sprawa. Od niedawna mam taki aparat i jestem zachwycony bajerem z 4-krotnym lub 10-krotnym powiększeniem fragmentu kadru. Do ostrzenia na manualnych obiektywach rzecz bezcenna. Ostrzysz na powiększeniu na oczko modelki lub brodawkę i nie masz prawa się pomylić nawet jeśli jesteś okularnikiem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Alleg_pl
    Gość
    a orientujecie sie czy moze ktos na forum rozprowadza takie dandeliony, i w jakiej cenie? Pozdrawiam, Aleg

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Enter
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

Awatar panco
    Mieszka w
    lubuskie Świebodzin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

dandelion + OM + stabilizacja

pytanie do posiadaczy e-510 i wyższych modeli ze stabilizacją IS

posiadam obiektyw OM 135mm podpięty do body poprzez dandeliona z potwierdzeniem ostrosci. Rozumiem, że aby skorzystac ze stabilizacji w opcjach IS ustawiam ręcznie ogniskową 135mm i powinna wtedy dzialac? co jest potwierdzeniem jej dzialania? jakos nie widze roznicy na (poruszonych) zdjeciach z zakresu 1/100 - 1/200 z IS lub bez IS. Co robie zle? czy to wina zbyt dlugiej migawki (robię z ręki) czy moze recznie wprowadzona wartosc IS kaszani ostrosc?
    pytanie 2: załóżmy ze podpinam OM 50mm/1.8 a wartosc IS pozostaje 135mm (wpisana ręcznie) co wtedy bedzie sie dzialo w momencie robienia zdjęcia?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez panco Zobacz posta
    pytanie 2: załóżmy ze podpinam OM 50mm/1.8 a wartosc IS pozostaje 135mm (wpisana ręcznie) co wtedy bedzie sie dzialo w momencie robienia zdjęcia?
    Potwierdzeniem działania jest słyszalne "bzzz"

A wpisując niewłaściwą ogniskową w stabilizacji będziesz miał poruszone każde zdjęcie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez panco Zobacz posta
    pytanie do posiadaczy e-510 i wyższych modeli ze stabilizacją IS

posiadam obiektyw OM 135mm podpięty do body poprzez dandeliona z potwierdzeniem ostrosci. Rozumiem, że aby skorzystac ze stabilizacji w opcjach IS ustawiam ręcznie ogniskową 135mm i powinna wtedy dzialac? co jest potwierdzeniem jej dzialania? jakos nie widze roznicy na (poruszonych) zdjeciach z zakresu 1/100 - 1/200 z IS lub bez IS. Co robie zle? czy to wina zbyt dlugiej migawki (robię z ręki) czy moze recznie wprowadzona wartosc IS kaszani ostrosc?
    1. Zeby zauwazyc dzialanie dla 135 powinienes zejsc z czasami do 1/50 albo dluzszych. 1/100-200 bez problemu mozna z tym szklem utrzymac, a co najwyzej is dolozy swoje poruszenie (mialem tak jakis czas temu, master reset dopiero pomogl). Reczne wprowadzanie ogniskowej w menu is dziala jak nie ma info z obiektywu.
    2. Jesli nie zmienisz ognisowej to w tym przypadku moze byc mniej efektywny, bo bedzie liczyl dla innej ogniskowej/kata widzenia.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Awatar panco
    Mieszka w
    lubuskie Świebodzin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Potwierdzeniem działania jest słyszalne "bzzz"
    w którym momencie przedmiotowe "bzzz" występuje?