Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 94

Wątek: e-600 - nowe e-:)

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    A wystarczy porównać długość listy obiektywów dla poszczególnych systemów by dojść do słusznych wniosków - brakuje tu olympusowi do konkurencji oj brakuje...
    Ziew, nic więcej nie napiszę bo....
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Napracowali się przy tworzeniu nowego softu (bo większość zmian polega tylko na wgraniu innego oprogramowania), wprowadzeniu produktu do dystrybucji i wypromowaniu go tylko po to, żeby sprzedać niemal identyczny produkt 300 zł taniej. Czy nie lepiej byłoby po prostu obniżyć cenę E-620 i oszczędzić na kosztach związanych z wprowadzeniem "nowego" modelu?

Ja tu czegoś nie rozumiem, no ale cóż, nie muszę rozumieć.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Olympus miał potrzebę zrobić dwie rzeczy

a) obniżyć cenę e-620 aby zrobić miejsce na nowy model e-6xx. Musiał jednak sprzedać te 620 które kupili dilerzy po starej cenie, aby nie stracili oni zaufaniania do marki.
    Miał też dwa wyjścia:

- dodawać coś do e-620 np. plecak lub coś podobne (zwrot kasy itp).
    - puścić model nowy który oprócz małej zmiany będzie tańszy, a dilerzy nadal będą mieli pełnowartościowy model z wyższej półki
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    Musiał jednak sprzedać te 620 które kupili dilerzy po starej cenie, aby nie stracili oni zaufaniania do marki.
    Hmm. A w jaki sposób wypuszczenie tańszego i niemal identycznego E-600 ma poprawić sprzedaż E-620? Darmowe gadżety to rozumiem - zamiast produkować nowy model o 100$ tańszy, lepiej dorzucić do E-620 jakiś gratis o wartości 100$.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    http://www.imaging-resource.com/NEWS/1251694801.html - "Has AF assist lamp" - to raczej pomyłka, bo na zdjęciach korpusu nic nie ma. Chyba że jest ukryta w lampie błyskowej (wyskakuje razem z nią).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown Zobacz posta
    po przemyśleniu doszedłem do następujących wniosków:
    - Panas nie wyrabia się z 12 mpix matrycami i każe sobie ładnie ze nie płacić, braki w ep-1 (prawie nie do dostania w USA) oraz GH-1 powodują zwiększenie głodu na 12 mpix matryce, dodatkowo na rynek wchodzi gf-1 więc matryc będzie potrzeba jeszcze więcej... w powyższej sytuacji olek znalazł wyjście
    - Panas ma natrzaskane kupę 10 mpix matryc w związku z niższą sprzedażą w roku 2008 od planu, klapala l10, niższa sprzedaż e-520 w stosunku do e-510 i jest w stanie pozbyć się ich prawie za darmo, stąd pomysł by wszadać 10 do serii e-6xx i obniżyć cenę
    TO by się logicznie tłumaczyło
    Nadal nie wiem skąd się wzięło to 10MP, ale teraz już wiem, że jest pewnie to samo 12MP i dosłownie nic nowego.
    Link do pełnej specyfikacji: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9477
    Ciekawe czy cena rzeczywiście będzie niższa zauważalnie, bo e-620 ostro staniało przez wakacje - 700zł.
    Szkoda że o sensownej cenie nie pomyśleli przed wakacjami, bo sporo osób wolało kupić za 3000zł aparat, który kręci filmy w tej samej cenie (d5000, 500d). Osoby natomiast szykujące się na zakup w niższej cenie widziały w nim najczęściej tylko fajny bajer w postaci ruchomego LCD i brały 1000zł tańszy a300, gdy im na tym trochę zależało. Jeśli nie było na to parcia, a woleli stajnię Olka to i tak brali i taniej e-520 z dwoma szkłami, więc sprzedaż e-620 w tej cenie była może nie marketingową klapą, ale nie do końca przemyślana.
    W mieście się tego nie widzi, ale muszę przyznać, że to działa. Jak byłem w Tatrach, to widziałem sporo Olków, królował model e-520 z KITem/ami. E-620 nie spotkałem chyba ani jednego. Mniej więcej na równi pierwsze miejsce (nie liczyłem) było obsadzone przez Sony i resztę potem. Mówię oczywiście o obecnie sprzedawanych lustrach i polskej stronie Tatr, bo po słowackiej nie ma dużo turystów, by jakieś statystyki prowadzić.
    Także Olympus wydając "nowe" aparaty tak chyba tak naprawdę zamiar zrobić wokół siebie trochę szumu medialnego, bo wie że na reklamie więcej zarobi/mniej straci niż produkując/opracowując coś rzeczywiście nowego (które też potem i tak trzeba rozreklamować). Myślę, że jest to na tyle banalne, że nie ma co się dziwić.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    Niedługo dla każdego będzie coś miłego.
    Właśnie odnośnie tego "niedługo" się zastanawiam - zasadzać się na E-3/E-30 teraz, czy trochę się jeszcze powstrzymać...
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Janko- a czy w chwili obecnej pod względem technicznym wszystkie aparaty dla Kowalskiego nie są podobnie dobre?
    Tak, ale Kowalski o tym nie wie i ogląda specyfikacje trzy tygodnie.
    PS. Fajny wątek, w stylu ''mały biznesmen próbuje napisać teorię wszystkiego''

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    dziś trzymałem 620 i powiem że się go swietnie trzyma jak na taki mały aparat (600 ma taki sam grip?) po tym eksperymencie potrzymałem nowe alfy, ten kto robił projekt gripów do nowych alf miał jakieś dziwne dłonie...
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria
    A mnie owy korpus pasuje. Planuję wymianę e420 w styczniu/lutym 2010. Początkowo miał być to e620 ale jeśli za ok 200zł mniej będę miał to samo bez kilku filtrów artystycznych ( z których na bank ani razu bym nie skorzystał) czy podświetlanych przycisków ( to akurat mogło by się przydać ) to wchodzę w to ! Przeszkadza mi tylko to 12 mpix, 10 jest w sam raz, a i 8 z mniejszą ilością szumów było by ciekawym posunięciem.
    Tak przy okazji czy nawet na forum Olympusa muszę wysłuchiwać w jak "beznadziejny" system wszedłem ? Czy naprawdę tak trudno pojąć że skoro podjąłem taką decyzję, fotografuję i JESTEM ZADOWOLONY naprawdę nie chcę słuchać/czytać tego bełkotu ? Wybrać system po długości listy dostępnych obiektywów ? Toć to nie pokemony i "złap je wszystkie" tu nie obowiązuje, poza tym jest OM z masą taniutkich w tej chwili stałek, ale po co kontynuować dyskusję donikąd nie prowadzącą...