Po radach i naukach Morloka i R-Ewania...wstawiam następną...
...mając nadzieję,że obróbka tym razem lepsza...
7.Zegar
Po radach i naukach Morloka i R-Ewania...wstawiam następną...
...mając nadzieję,że obróbka tym razem lepsza...
7.Zegar
Kolejne scany...ta sama klisza.
8.Kuter
9.Mostek
10.Znów kuter
Ostatnie z tej kliszy...oceniajcie,krytykujcie...pozdrawiam.
11.Stoliczek
12.Kocio
13.Nabrzeże
14.Łowi się
Wybaczcie wtrącenie. Ale mam takie małe pytanie - Po co robić zdjęcia analogiem, skoro później wiele osób doradza taką obróbkę, aby zdjęcia te wyglądały jak z aparatu cyfrowego. Dobrze, że jeszcze nikt nie zapronował usunięcia ziarna... Mnie podobają się te niewyraźne pierwsze fotografie przed obróbką, bo pozwalają choć trochę pokazać współczesność przez pryzmat zdjęć robionych dzieścia/i lat temu przez ojców, dziadków itp. Zgadzam się jedynie z Morlokiem, że warto pobawić się czasami naświetlania negatywu i samym wywołaczem, żeby zobaczyć co z tych filmów i aparatów można wyciągnąć bez komputera.
Niemniej jednak rozumiem, że tutaj głównie chodzi o zabawę, a więc dużo przyjemności z fotografią analogami życzę![]()
Tylko że zdjęcia z analoga powinny choćby dorównywać jakością zdjęciom cyfrowym. Może źle to zrozumiałem, ale rpoznan robił je teraz, nie 20 lat temu. Po co dekatyzować te fotki? Albo fotografie są źle wywołane, albo skaner jest kulawy. Zdjęcie z garbem w środku histogramu na to wskazuje. To można poprawić "jednym klikiem". Możesz też zrobić takie mdłe fotki ze zdjęć cyfrowych. Jak dla mnie kulawa jakość nie jest wyznacznikiem analogowości.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Nie wiemy co jest przyczyną słabego kontrastu tych fotografii. Albo proces wywołania, albo digitalizacji. Gdyby rpoznan mógł pokazać negatywy, była by inna rozmowa. Te zdjęcia mogą być w oryginale doskonałe technicznie, lecz źle zeskanowane. Trudno dyskutować o kliszach przez Internet. W Internecie wszystko musi być cyfrowe.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto