Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: E-510 + 12-60 SWD wrażenia

| OlyJedi Awatar imacandi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

E-510 + 12-60 SWD wrażenia

Witam niedawno zmuszony byłem szybko wypełnić pustkę po utracie E-500 plus Dual kit ( zestawik, który daję radę jak się patrzy). Planowałem przesiadkę na E-3 ale z powodu cen musiałem podjąć decyzję nad tańszą alternatywą. Wiedziałem że to szkiełko to będzie na pewno 12-60 co do body decyzję podjąłem po licznych konsultacjach na forum oraz przeszperaniu wszystkiego co w trawie piszczy na temat. Niektórzy z was śledząc historię moich zakupów zapytują mnie jak wrażenia bo panują podobny zakup. Postanowiłem trochę potestować i z wrażeniami podzielić nie tylko na priv - niech będzie dla potomnych

Podzielę je na dwie części ( body/obiektyw)

Body:
    Pierwsze wrażenie - porażka po pstryknięciu kilku fotek chciałem się popłakać - pamiętam mój zachwyt po takim samym zabiegu ale z e-500 ( wówczas to podjąłem decyzję że ten system jest tym czego szukałem). Dopiero po ręcznych korektach co do właściwości kompresji ostrzenia, kontrastu i etc. Pojawił się obraz miły oku

Szumy – wyraźna poprawa; jeśli to nie konieczne nie należy używać 1600 ISO choć fotki są do wykorzystania (fot 2). Jest to sprawa indywidualna ja staram się wykorzystać szumy usuwam je bardzo rzadko; w ostatnim ślubnym reportażu odszumiłem może z 12 fotek na 400! Gdzie w poprzednim zestawie odszumiałem prawie wszystkie.

AF – Na matówce punkty AF sprawiają wrażenie jakby ktoś je tam wstawił od niechcenia ( durze nieregularnie kropy) ale ostrzy w punkt dopiero przy bardzo małych kontrastach zwłaszcza w cieniu ostrzy dłużej ale w połączeniu z 12-60 jest to najprzyjemniejsza rzecz, która mnie spotkała w tym zestawie.

LCD – wszystkie fotki na nim wyświetlane wyglądaj gorzej niż na ekranie – co dla mnie jest zaletą ( wiele razy oglądałem fotki na LCD Nikona D-3 i szczęka mi opadała ale na monitorze rozczarowanie)

WB- tu niestety gorsza sprawa niż w E-500, balans bieli trzeba korygować automat radzi sobie tylko z oczywistymi scenami, przy zachmurzeniu lub przy świetle mieszanym wyniki są za każdym razem różne.

IS- hmm pierwszy raz mam z tym do czynienia więc nie mam do czego się odnosić. Wyłączenie aparatu z ustawioną stabilizacją na początku sprawiało wrażenie wady ( głośny zgrzyt) ale już się przyzwyczaiłem wiem że to normalne w tej puszczę. Jeśli chodzi o wykorzystanie to trzeba się tego nauczyć ale bardzo pomaga choć trzeba pamiętać że jest włączony IS bo mi zdarzyło się zejść do czasów 1/15 przy ogniskowej powyżej 100mm sceny statyczne są bardzo ostro ale z ruchomymi jest gorzej tu da się złapać poprawnie osoby przy czasie 1/40!

LV- ten bajer przy reportażu jest nie do wykorzystania wg mnie więc go nie używam – zanim zostanie podniesione lustro i nastąpi zwolnienie migawki mija jakieś 2 – 3 sec. Ale za to może być pomocne w niektórych scenach nocnych a już na pewno przy ustawianiu prawidłowego balansu bieli oraz znajdowaniu ekspozycji do jasnych i ciemnych tonów.

Obiektyw
    Lekki, solidnie wykonany, pierścień zoom-a chodzi dosyć ciężko ( nie tak jak w kitach ale chyba ma tak być). Focus rzeczywiście rakieta czasami ma się wrażenie że body nie nadąża za silniczkiem SWD w końcu można się przekonać i wykorzystać pracę w trybie C – AF – M. Całkiem łatwo i ostro złapałem w locie swoją sukę skaczącą do wody. Również podczas zabawy weselnej śledzenie rozbawionych par to przyjemność. Przy ciemnych scenach są zawahania ale wówczas u mnie lampa wkracza do akcji i nie odczuwam różnic.

Co mnie naprawdę zdziwiło pozytywnie to to że to szkiełko ostrzy przy ustawieniu obiektywu nawet kilka cm od obiektu ( fot.4,5,6)i to przy każdym zakresie ogniskowych. To samo z obrazem – bez zarzutu przy 24 mm jak i przy 120mm jeśli chodzi o aberacje, winietowanie.

Martwiłem się czy będzie odpowiedni bokeh ze względu na mniejszy zakres ogniskowych niż w kicie ale naprawdę jest b. przyjemny.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolony z obrazów, które generuje zestaw choć okupione to było kilkudniowym poszukiwaniem odp. ustawień ( naprawdę warto poprzestawiać ustawienia kompresji VIVID, NORMAL i etc)

Do tego wywodu dołączam kilka fotek z EXIF-ami żebyście sobie popatrzyli co i jak.

Pierwsze 3 to pliki wywołane bezpośrednio z RAW-ów ( oczywiście po poprawkach w CR ale bez odszumiania) następne do JPG prosto z aparatu bez żadnych modyfikacji oprócz pomniejszenia.
    Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji; chętnie podzielę się szczegółami.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	778
Rozmiar:	347,4 KB
ID:	20301   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	797
Rozmiar:	574,0 KB
ID:	20302   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	780
Rozmiar:	465,7 KB
ID:	20303   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	784
Rozmiar:	275,5 KB
ID:	20304  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	763
Rozmiar:	260,5 KB
ID:	20305  

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dołączam jeszcze 2 fotki, które nie zmieścieły się w pierwszym poście a są wymienione w treści ze względu jak mniemam ograniczeń forum
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	714
Rozmiar:	245,2 KB
ID:	20306   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7.jpg
Wyświetleń:	710
Rozmiar:	303,4 KB
ID:	20307  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    takim sprzętem focisz na ślubach?
    jesli możesz to pokaż wiecej prac ślubnych i weselnych bom ciekaw

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    "takim sprzętem focisz na ślubach?" -
    Dobre.
    Pozdrówka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Zdjęcia z kościoła tragiczne. Ale nie z winy zestawu, tylko z winy fotografa.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Robert, bym tak kategorycznie nie podchodził do tego. A może to specjalny zabieg był - żeby nie pokazać za dużo twarzy publicznie (wiesz dobrze sam, zgoda "modela" i takie tam różne) itp., specjalnie takie fotki wybrane? Bo przecież nie chodziło autorowi o ocenę zdjęć jako kompozycji, tylko zdjęć jako wyniku pracy tego zestawu (tak to zrozumiałem).

Generalnie, ja robię fotki (swoje, rodzinne) takim zestawem głównie (510 + 12-60) i jestem zadowolony, na moje albumowo-domowe focenie wystarcza w zupełności
    Ostatnio edytowane przez Sebastian_T ; 23.08.09 o 22:11
    Sebastian_T

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebastian_T Zobacz posta
    Generalnie, ja robię fotki (swoje, rodzinne) takim zestawem głównie (510 + 12-60) i jestem zadowolony, na moje albumowo-domowe focenie wystarcza w zupełności
    Na albumowo-domowe focenie wystarcza dobry kompakt.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mnie nie wystarcza. A co do fotek z E-510 i 12-60 to zaprezentowane, od strony technicznej są, uważam, bardzo dobre.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar maj0nez
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Też miałem się pobierać na taki zestaw ale przekonało mnie jedna 14-54 i banan na gębie do dziś.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez witia1 Zobacz posta
    "takim sprzętem focisz na ślubach?" -
    Dobre.
    Pozdrówka.
    To ironia jak rozumiem ?

[QUOTE=Sebastian_T;347252]Robert, bym tak kategorycznie nie podchodził do tego. A może to specjalny zabieg był - żeby nie pokazać za dużo twarzy publicznie (wiesz dobrze sam, zgoda "modela" i takie tam różne) itp., specjalnie takie fotki wybrane? Bo przecież nie chodziło autorowi o ocenę zdjęć jako kompozycji, tylko zdjęć jako wyniku pracy tego zestawu (tak to zrozumiałem).

Dokładnie jak piszesz; trochę mało tu ( forum) rzeczowej rozmowy

Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Na albumowo-domowe focenie wystarcza dobry kompakt.
    Pełna zgoda Gundi! aha dla wszytkich zdzwionych zacząłem pstrykać śluby na e-500 z kitami
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dołącze w tym miejscu jeszcze jedno wrażenie z działania autofocusa a mianowicie po nastepnych kilku ślubach zauważyłem dosyć frapujące zjawisko,

w gorszych warunkach oświetleniowych ( sala bankietowa, mało kontrastów) autofucus zanim włączy wspomaganie lampy ( fl 50), robi 2-3 próby ostrzenia co znacznie wydłuża proces nastawienia ostrości, nie wiem czy to wina tego że producent nie przewidział współracy z tym szkłem( 12-60) czy urody tej serii body.
    Jeśli jednak focus zdecyduje od razu na wspomożenie z lampy, wowczas ostrzy w punkt szybciutko nie można jednak na tym polegać wskutek czego mam więcej nie ostrych zdjęć ( o zgrozo) niż w poprzednim moim zestawie (e-500 + kity)
    Ostatnio edytowane przez imacandi ; 24.08.09 o 11:41 Powód: Automatyczne scalenie postów