Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: E-510 + 12-60 SWD wrażenia

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    [QUOTE=imacandi;347383]To ironia jak rozumiem ?

Cytat Zamieszczone przez Sebastian_T Zobacz posta
    Robert, bym tak kategorycznie nie podchodził do tego. A może to specjalny zabieg był - żeby nie pokazać za dużo twarzy publicznie (wiesz dobrze sam, zgoda "modela" i takie tam różne) itp., specjalnie takie fotki wybrane? Bo przecież nie chodziło autorowi o ocenę zdjęć jako kompozycji, tylko zdjęć jako wyniku pracy tego zestawu (tak to zrozumiałem).

Dokładnie jak piszesz; trochę mało tu ( forum) rzeczowej rozmowy

Pełna zgoda Gundi! aha dla wszytkich zdzwionych zacząłem pstrykać śluby na e-500 z kitami
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dołącze w tym miejscu jeszcze jedno wrażenie z działania autofocusa a mianowicie po nastepnych kilku ślubach zauważyłem dosyć frapujące zjawisko,

w gorszych warunkach oświetleniowych ( sala bankietowa, mało kontrastów) autofucus zanim włączy wspomaganie lampy ( fl 50), robi 2-3 próby ostrzenia co znacznie wydłuża proces nastawienia ostrości, nie wiem czy to wina tego że producent nie przewidział współracy z tym szkłem( 12-60) czy urody tej serii body.
    Jeśli jednak focus zdecyduje od razu na wspomożenie z lampy, wowczas ostrzy w punkt szybciutko nie można jednak na tym polegać wskutek czego mam więcej nie ostrych zdjęć ( o zgrozo) niż w poprzednim moim zestawie (e-500 + kity)
    To był cytat z poprzedniej wypowiedzi - a co do "zestawu" - można i śluby.
    Zależy to przede wszystkim od "aparatowego" a nie od jego aparatu.
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar imacandi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    [QUOTE=witia1;347389]
    Cytat Zamieszczone przez imacandi Zobacz posta
    To ironia jak rozumiem ?

To był cytat z poprzedniej wypowiedzi - a co do "zestawu" - można i śluby.
    Pozdrówka.
    Pewnie że tak, nie mam całożyciowego doświadczenia w fotogrfii ale to właśnie pierwszy kontankt z Olkiem utwierdził mnie w przekonaniu, że ten cały sprzęt to jakiś ułamek w drodze do świetnych fotografii. Natomiast dobry sprzęt wiele ułatwia ale patrząc na konkurencję to niestety niektórym przeszkadza

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Natomiast dobry sprzęt wiele ułatwia ale patrząc na konkurencję to niestety niektórym przeszkadza
    rozwiń tę myśl ,jeśli możesz ....

w gorszych warunkach oświetleniowych ( sala bankietowa, mało kontrastów) autofucus zanim włączy wspomaganie lampy ( fl 50), robi 2-3 próby ostrzenia co znacznie wydłuża proces nastawienia ostrości,
    jak zamierzasz pozbyć się tego problemu , 2-3 próby to na ślubie wieki , a Ty tracisz cenne momenty

wiara w mity ...

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psemo Zobacz posta
    rozwiń tę myśl ,jeśli możesz ....

hmm to co prawda nie miejsce na taką dyskusję, wszak o zestawie mowa ale tak króciótko rozwinę; istnieje grono fotografów rzucających się na naprawdę wysokiej klasy sprzęt podczas gdy brakuje im podstawowego warsztatu o talencie nie mówie tu;często zdajac się tylko i wyłącznie na program auto wskutek czego ani oni nie uczą się fotografii ani ich twórczość nie jest ciekawa; ale jest też druga grupa fotografów którzy o robieniu zdjęć mają pojęcie ale tak się zatracili w jasnych szkłach, beszumowych matrycah i innych wodotryskach że ich fotografię - owszem kolorwe, ładne, czyste i skadrowane ale bez pierwotnej (ich) pasji i blasku.

jak zamierzasz pozbyć się tego problemu , 2-3 próby to na ślubie wieki , a Ty tracisz cenne momenty

Racja - w reportażu to przeszkadza ale od czego jest doświadczenie a praca choćby z odpowiednią przysłoną etc ; pozatym e-510 nie przysięgałem wiernośći do grobowej deski, zaraz skoczę oczko wyżej ( e-520) no chyba że softwerowo da się to naprawić ( takie mam przeczucie)

wiara w mity ...
    coż każdy ma swój sposób i podejście do fotografii ale jeśli to wiara w mity to może faktycznie zadbajmy o dobry sprzęt i na statywy z wyzwalaniem zdalnym- niech odwali za nas pracę

kowalikster
    Gość
    Czyli jak ja idę z Olkiem e510 w plenere, a 5DMII idzie z userem na spacer?

Chyba odłoże na sprzet za 30k a ja bede tylko naciskał spust.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez imacandi Zobacz posta
    coż każdy ma swój sposób i podejście do fotografii ale jeśli to wiara w mity to może faktycznie zadbajmy o dobry sprzęt i na statywy z wyzwalaniem zdalnym- niech odwali za nas pracę
    Witaj !

Wiesz robilem slub E-410 + FL36R i fajnie pieknie... zdjecia powychodzily
    tylko, ze calosc strasznie wolno chodzila i
    przypadkowy fotograf - gosc co przyszedl ze swoim Nikonem stanal kolo mnie i wymiatal zdjecia w takim tempie, ze az mi przykro bylo...

Tu nie chodzi o jakies dolowanie ale sprzet mam fajny... jeno
    nie do takiej roboty Lubie robic krajobrazy i tutaj mi fajnie jest
    - lekko i porecznie

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tylko ciekawe jak sobie poradzić takim zestawem jak przyjdzie focić w ciemnej sali lub kościele gdzie ISO 1600 i f2.8 to minimum, a o lampie nie ma mowy ...

Takie warunki się zdarzają,
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez a_wykrota Zobacz posta
    Tylko ciekawe jak sobie poradzić takim zestawem jak przyjdzie focić w ciemnej sali lub kościele gdzie ISO 1600 i f2.8 to minimum, a o lampie nie ma mowy ...

Takie warunki się zdarzają,
    Coż odpowiedzialny fotograf musi liczyć się z tym aby mierzyć zamiary na swoje siły Ja bez lamp nigdzie się nie ruszam(czasem 3 palniki ), lubię mieć kontrolę nad światłem co nie znaczy, że gardzę swiatłem zastanym jakie daje mi drugi zestaw Nikon D-3. Ale odeszliśmy od tematu wątku i mam wrażenie że zbytnią wagę przywiązujecie do samego sprzętu, dla mnie liczy się poręczność i łatwość obsługi; jaką daje mi ten system; choć w studiu mam D-3 to jednak dla mnie caly dzien z tym aparatem to męczarnia.

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie no jasne. Tylko problemy zaczynają się gdy nie ma od czego obić światła lampy. Można świecić na wprost, ale... no właśnie efekty będą marne.

Ostatnio na dwóch ślubach (chodzi o kościół) nie odpaliłem lampy. Dobrze naświetlony RAW na wysokim ISO i jest ok.
    Podanym wyżej zestawem nie zrobimy tego, a szkoda.
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez a_wykrota Zobacz posta
    Nie no jasne. Tylko problemy zaczynają się gdy nie ma od czego obić światła lampy. Można świecić na wprost, ale... no właśnie efekty będą marne.

Ostatnio na dwóch ślubach (chodzi o kościół) nie odpaliłem lampy. Dobrze naświetlony RAW na wysokim ISO i jest ok.
    Podanym wyżej zestawem nie zrobimy tego, a szkoda.
    Zgadza się to wada sytemu, że ani jasnych szkieł poniżej f2;0 ani wyskokich czułości o wartości uzytkowej ( powyzej iso 800) a co do odbijania światła to zdarzało mi się że odbijałem od podłogi lub ołtarza ( zazwyczaj jest duzy bialy obrus) trochę dziwacznie wygląda aparat do góry nogami ale efekty nie powiem przyzwoite