Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Wesele i SP-560 UZ

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Zostaw aparat w domu i nie przeszkadzaj fotografowi, wszyscy będą zadowoleni, a Ty najbardziej.
    Dokładnie. Chyba, że posłuchasz bufetowej i będziesz z daleka od fotografa. Przez moje ręce przechodzi setki zdjęć ślubnych, na dużej częsci z nich oprócz pary młodej widać młodych ambitnych miłośników fotografii "zdobywających doświadczenie...." skutecznie zarzynających czasem ciekawe zdjęcia.

Co zrobisz z max. iso 100 i bez doświadczenia? Pewnie nic.

Apel do innych chętnych gości fotografujących: Jesteście gośćmi, siądźcie sobie na ******, napijcie się wódki lub lemoniady, zabawcie się, ale nie szwendajcie się po ołtarzu lub w czasie innych ważnych momentów uroczystości w odległości mniejszej niż 2 metry od pary młodej.

A rada jak ustawić aparat? Dziwne to pytanie pewnie dlatego mało rzeczowych odpowiedzi. Statyw ci i tak niepotrzebny bo na długie czasy nie masz co liczyć z wyjątkiem może kilku statycznych ujęć w kościele.
    Pojedziesz w plener to albo cie ktoś grzecznie wyprosi albo zostaniesz i będziesz młodych rozpraszał a fotografa wnerwiał. Skutek pewnie będzie taki, że sesja będzie najkrótszą z możliwych. Wejścia, wyjścia, inne ważne momenty to na takich uroczystościach ciasno, szybko i nierzadko ciemno. Bez szybkiego af i krótkich czasów bieda. Jezeli tańce będą dobrze oświetlone to ustaw ostrośc ręcznie i zrób trochę zdjęc gościom jak w czasie zabawy nie patrząc na lcd czy wizjer, rób "na oko" będziesz mieć troche zabawy a efekty będą lepsze niz z AF i LCD.
    Można by jeszcze dużo pewnie pisać ale moja rada to odpuść sobie.

kowalikster
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Kolwalikster, to nie ma być kotlet, kolega pisze, że będzie GOŚCIEM.
    Tak, wiem że ma być gościem, ale pyta o kotletowe zdjęcia.
    Jakby miał być głównym kotleciarzem to by chyba takich pytań nie zadawał.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez emm Zobacz posta
    Apel do innych chętnych gości fotografujących: Jesteście gośćmi, siądźcie sobie na ******, napijcie się wódki lub lemoniady, zabawcie się, ale nie szwendajcie się po ołtarzu lub w czasie innych ważnych momentów uroczystości w odległości mniejszej niż 2 metry od pary młodej.
    Dziwne podejście. Coś jakby wynajęty fotograf miał wyłączność na robienie zdjęć. Jakbyś był fotoreporterem to też byś ścigał innych żeby w kadr nie wchodzili? Ehhh
    Ostatnio edytowane przez kowalikster ; 9.07.09 o 22:55 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Zostaw aparat w domu i nie przeszkadzaj fotografowi, wszyscy będą zadowoleni, a Ty najbardziej.
    Obok wywodu emm, to jedyna sensowna porada w wątku.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    Dziwne podejście. Coś jakby wynajęty fotograf miał wyłączność na robienie zdjęć. Jakbyś był fotoreporterem to też byś ścigał innych żeby w kadr nie wchodzili? Ehhh
    Tak - jeśli ktos był kiedys na śłubie, na którym ja fotograuję, to wie, że goście przyłążący z małpkami pod ołtarz w czasie przysięgi zostaja obdarzani przeze mnie, w zalezności od możliwości: solidnym kuksańcem, błyskiem lampą na maxa w oczy bądź "przygniotem stopy za pomoca podeszwy mmojego buta". Oczywiście przypadkowo.
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 9.07.09 o 23:14 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czemu jeżeli emm i grizz mają rację i ja piszą to są be,
    a wszyscy inni którzy piszą nie koniecznie dobre rady są cacy ?

jeżeli będziecie brali pieniądze za fotografię ślubną i w kościele podejdzie do Was ciocia Krysia z małpką w ręku lub wujek Zdzisiek z kamerą profesjonalną za 1000 zł i i Was opieprzą że im ciągle wchodzicie w kadr, to zrozumiecie co to znaczy wku......ący amator na uroczystości ślubnej
    Pozdrawiam

ps dobrze że nie zdarza się to na każdej uroczystości bo już dawno siedziałbym za morderstwo fakt że byłoby ono w afekcie ale bym siedział
    OBYWATELGC

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    .... Jakbyś był fotoreporterem .... Ehhh

A jakbyś był kosmonautą....

Po pierwsze wytyczne z kurii: "jedna osoba fotografująca", wiem można wytyczne mieć w *****.
    Po drugie: komu psujesz zdjęcia? fotografowi? Jemu możesz zepsuć trochę nerwów, kasę weźmie i tak umówioną a skoro na pamiątkowych fotach będą mieć ambitnego gościa z APARATEM, cóż to ich gość i oni go zaprosili.

kowalikster
    Gość
    Więc naukę robienia kotletów wykonuje się z odległości 15metrów czy na manekinach?
    Nie zgadzam się z takim poglądem. Rozumiem, że trzeba się czasem ścigać z goścmi weselnymi ale nie przesadzajmy z zabranianiem im robienia zdjęć itp.
    Po to ludzie kupują aparaty żeby się nimi nacieszyć i zdjęcia porobić, nawet jeśli w pobliżu jest zimna wódka i dobra zakąska.

PS. Mówimy tylko o ślubie czy o całej uroczystości?
    PSS. Radą dla wszystkich ma być zakaz brania aparatu na wesele jeśli jest Profesjonalista?
    Ostatnio edytowane przez kowalikster ; 9.07.09 o 23:26

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotoamator2891 Zobacz posta
    Jestem posiadaczem Olympus SP-560 UZ. We wrześniu będę gościem na weselu i pośród różnych atrakcji związanych z tą imprezą jest okazja na fotografowanie.
    Myślę, że autor wątku pyta o fotografowanie NA WESELU. Nic nie wspomina o kościele i bieganiu po ołtarzu.

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez OBYWATELGC Zobacz posta
    Czemu jeżeli emm i grizz mają rację i ja piszą to są be,
    a wszyscy inni którzy piszą nie koniecznie dobre rady są cacy ?

jeżeli będziecie brali pieniądze za fotografię ślubną i w kościele podejdzie do Was ciocia Krysia z małpką w ręku lub wujek Zdzisiek z kamerą profesjonalną za 1000 zł i i Was opieprzą że im ciągle wchodzicie w kadr, to zrozumiecie co to znaczy wku......ący amator na uroczystości ślubnej
    Pozdrawiam

ps dobrze że nie zdarza się to na każdej uroczystości bo już dawno siedziałbym za morderstwo fakt że byłoby ono w afekcie ale bym siedział
    Mi się zdarzało powiedzieć że jak ja nie zobaczę to wy też nie zobaczycie. często wystarcza spojrzenie nr 18 mówiące %$#%#$##%%$ ty %$#@%^&^% ^%$#^%^&&*.
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    taka ciekawostka
    na jednym weselu podczas tortu pojawiło się około 30 fotografów z rożnej maści aparatami , oczywiście każdy to gość weselny !!!!!!!!!!! jemu wszystko wolno !!!!!!!!!!
    i teraz wyobraźcie sobie ten tłum napierający na młodych i ten biedny tort w poszukiwaniu najlepszego kadru ,

i co ma zrobić w takiej sytuacji fotograf który jest na zleceniu ?
    a) prać po mordach
    b) siąść i płakać
    c) obrazić się i iść do domu
    OBYWATELGC

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Myślę, że autorowi wątku nie chodzi o nachalne przeszkadzanie JP Maestro, tylko o to, jak zrobić kilka sympatycznych i w miarę dobrych technicznie fotek podczas imprezy.

Nie przesadzajmy, są chwile, kiedy Maestro odpoczywa i te chwile można wykorzystać. Można zrobić kilka zdjęć przy stole, zerkając, co robi w tym czasie główny na drugim końcu sali.

Każdy z "wielkich" był kiedyś małym, raczkującym i też się uczył. Podpatrując głównego i na własnych błędach. I każdy mały był przepędzany zapewne z kąta w kąt, ale nie dawał za wygraną i focił tak długo, aż awansował w hierarchii.

Dajcie innym też spróbować. Tort jest wystarczająco duży.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...