Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Wesele i SP-560 UZ

| OlyJedi Awatar fotoamator2891
    Mieszka w
    Nysa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za odpowiedz na mój post Wszystkie rady są dla mnie bardzo cenne. Ja jeszcze się muszę wiele nauczyć... Będę nadal się dużo uczył, po to by jak już sobie kupię lepszy sprzęt mieć jakieś pojęcie o fotografii A Was proszę o w miarę możliwości częste zaglądanie do moich wątków i galerii i pomoc Obiecuję że będę zwracał uwagę na wynajętego zawodowca. Nie mam zamiaru grać zawodowca a w dodatku z małym sprzętem . Mógłbym sobie kupić profesjonalny sprzęt za wielką kasę (gdybym miał pieniądze), ale i tak nie umiałbym się nim posługiwać. Bardziej chciałem Was prosić o radę jak radzić sobie z problemami wynikającymi podczas fotografowania takich imprez mając na uwadze mój kompakcik .Chciałbym zrobić kilka może kilkanaście "przyjemnych" fotek i to wszystko. Pozdrawiam Wszystkich
    PENTAX k-r
    http://tomaszpszonak.net/

---------------
    Pozdrawiam
    Tomek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Po pierwsze- jedni wolą brunetki a inni blondynów. Jedni wolą zdjeći a inni film z dźwiekiem. Obiektywnie musisz pamiętać, że przekaz filmowy może być bogatszy niż zdjęcie. Jako zlecający -musze pamiętać i o tych co wolą zdjecia i tych co filmy.

W jaki sposób punkt w umowie z młodymi ma dyscyplinować ciotki wujków i kuzynostwo to nie rozumiem. Czyżby na zaproszeniach było "prosimy o nie zabieranie aparatów fotograficznych" ??
    Obiektywni musze przynzac, ze nie spotkałem jeszcze kameramana który nie rozpieprzałby klimatu każąc np. pannie młodej zakładać podwiązkę na 8 sposobów albo zmuszając pana młodego do rozbierania się i ubierania po raz drugi. Obiektwnie sądzę też, że przekaz filmowy służy do jednoraozowego obejrzenia i nikt do niego nie wraca.
    Filmowanie na polskich ślubach to zwyczaj sprzed kilkunastu lat, kiedy kamera (i odtwarzach marki Goldstar w domu) były wyznacznikiem bogactwa, a posiadanie kameruna było obowiązkowm elementem slubnej pokazówki. Nikt nie ogląda dzis tamtych filmów - w przeciwieństwie do zdjęć.

Co do drugiego - ludzie czasem rozmawiają ze sobą i nie porozmiewają sie wyłącznie w formie pisemnej...

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Obiektywni musze przynzac, ze nie spotkałem jeszcze kameramana który nie rozpieprzałby klimatu każąc np. pannie młodej zakładać podwiązkę na 8 sposobów albo zmuszając pana młodego do rozbierania się i ubierania po raz drugi. Obiektwnie sądzę też, że przekaz filmowy służy do jednoraozowego obejrzenia i nikt do niego nie wraca.
    Filmowanie na polskich ślubach to zwyczaj sprzed kilkunastu lat, kiedy kamera (i odtwarzach marki Goldstar w domu) były wyznacznikiem bogactwa, a posiadanie kameruna było obowiązkowm elementem slubnej pokazówki. Nikt nie ogląda dzis tamtych filmów - w przeciwieństwie do zdjęć.

Co do drugiego - ludzie czasem rozmawiają ze sobą i nie porozmiewają sie wyłącznie w formie pisemnej...
    Może w wielkim świecie tak jest. U nas najpierw pytają się czy pan kameruje, albo najlepiej jak kamerujesz i jednocześnie zdjęcia robisz.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez caymer Zobacz posta
    Może w wielkim świecie tak jest. U nas najpierw pytają się czy pan kameruje, albo najlepiej jak kamerujesz i jednocześnie zdjęcia robisz.
    A do mnie zapukalo jakies mlode dziewcze i pozyczyc chcialo foremke do ciasta.Jak sie spytalem kto to ono jest to odpowiedzialo to,ze synowa-dwa miesiace temu sluba wzieli.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Obiektywni musze przynzac, ze nie spotkałem jeszcze kameramana który nie rozpieprzałby klimatu każąc np. pannie młodej zakładać podwiązkę na 8 sposobów albo zmuszając pana młodego do rozbierania się i ubierania po raz drugi.
    Sugerujesz, że wyczucie sytuacji zależy nie od człowieka, a od sprzętu, jaki trzyma w ręku?? Bzdura

Obiektwnie sądzę też, że przekaz filmowy służy do jednoraozowego obejrzenia i nikt do niego nie wraca.
    Nadymasz się ) Obiektywnie powiem ci, że jest dokładnie odwrotnie.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Grizz, Mariush i inni piszący w podobnym tonie mają w 100 proc. rację. W kościele odpuść całkowicie focenie, bo i tak nic sensownego nie zrobisz, a tylko będziesz przeszkadzał głównemu fotografowi.

Rób "boki", a wszyscy Ci będą wdzięczni. Ciocia Krysia i wujek Zdzisio w szczególności.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez fotoamator2891 Zobacz posta
    .Chciałbym zrobić kilka może kilkanaście "przyjemnych" fotek i to wszystko. Pozdrawiam Wszystkich
    Kup zewnętrzną lampę i naucz się nią mądrze posługiwać. Bez tego w pomieszczeniach polegniesz sromotnie.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 10.07.09 o 10:37 Powód: Automatyczne scalenie postów
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Sugerujesz, że wyczucie sytuacji zależy nie od człowieka, a od sprzętu, jaki trzyma w ręku?? Bzdura.
    Podobno są gdzieś ludzie, którzy potrafią używac kamery tak jak należy i przygotowywać film ze smakiem, bez obiachowego kręcenia się panny młodej itp. Ale ja nie spotkałem się jeszcze z atkim przypadkiem, spotkałem się z takimi własnie jakie opisuję. Ani razu nie zdarzyło się, aby, w przypadku ślubów gdzie byłem ja i kamerun, para powiedziała że było warto brać kamerę - ZAWSZE było dokładnie odwrotnie, zgodnie twierdzili, że było to niepotrzebne i że drugi raz podjęliby inną decyzję

Nadymasz się ) Obiektywnie powiem ci, że jest dokładnie odwrotnie.
    Rozumiem, że twoim zdaniem pary posiadające "materiał filmowy" chętnie wracają do niego i wspominają

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Powiem tak- zawsze, bez żadnych wyjątków- jak jestem u rodziny jakiś czas "po weselu"- to w ramach "przeżyjmy to jeszcze raz" wyciągana jest płyta z filmem a dopiero potem album ze zdjęciami.

Aha- jak ostatnio byłem u ciotki, u córki której bawiłem się na weselu w pierwszy weekend maja, to dowiedziałem się, że zdjecia będą jakieś trzy miesiace po uroczystości bo pani fotograf jest bardzo zajęta. A film był po kilku dniach.
    Proponuję EOT
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Kaseta z mojego ślubu i wesela rozpoczyna się zajebistym kawałkiem

Minęło 15 lat, a ja nigdy nie obejrzałem tej kasety.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotoamator2891 Zobacz posta
    Witam

Jestem posiadaczem Olympus SP-560 UZ. We wrześniu będę gościem na weselu i pośród różnych atrakcji związanych z tą imprezą jest okazja na fotografowanie. Już wiem że nie będę mógł wziąć ze sobą ciężkiego sprzętu w postaci statywu. Czy mogę prosić o kilka rad?? Czy są jakieś sposoby na zrobienie przyzwoitej fotki tym aparatem?
    Bierz aparat, ale przede wszystkim dobrze się baw. Dobra zabawa wszystkich gości sprawi młodym więcej przyjemności niż spinanie się "na najlepsze kadry" tychże gości.
    Jak już zaczniesz robić zdjęcia, to nie myśl o aparacie, że Cię ogranicza itp., bo to jest nieprawda. Zapomnij o szumach, lampach, naświetlaniu "co do milimetra" jak w studio. Skup się na szczegółach imprezy, rób rzeczy, których inni prawdopodobnie nie będą fotografować. Te zdjęcia mogą być mocnym punktem wśród tej całej masy zdjęć wszystkich gości, która na pewno powstanie. Parę młodą sfotografują wszyscy, takich zdjęć nie zabraknie. Ważną radą, która padła wcześniej było to, żeby nie przeszkadzać wynajętemu/wynajętym fotografom. Spróbuj poszukać czegoś innego. Najważniejsze, to zapomnij o sprzęcie, naprawdę.
    Inspiracji do "innych" kadrów weselnych poszukaj m.in. tutaj, w dziale "Details": http://www.wpja.com/wedding_photogra...=1&tie_order=0