Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Wesele i SP-560 UZ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Par. 2 mojej umowy brzmi: "Zamawiający oświadcza, iż został poinformowany i ma świadomość faktu, iż obecność podczas uroczystości zaślubin oraz wesela innych fotografów i/lub kamerzysty może negatywnie wpłynąć na jakość fotografii wykonywanych przez Wykonawcę".
    I niech się młodzi martwią o to żeby wujków nie było przy ołtarzu i przy torcie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    nevrah
    Niech każdy robi zdjęcia tam gdzie chce
    tylko niech czasem odrobinę pomyśli i wszyscy będą zadowoleni
    bo można się uczyć nie przeszkadzając wszystkim dookoła
    taka moja rada
    OBYWATELGC

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nevrah Zobacz posta
    Myślę, że autorowi wątku nie chodzi o nachalne przeszkadzanie JP Maestro, tylko o to, jak zrobić kilka sympatycznych i w miarę dobrych technicznie fotek podczas imprezy.

Nie przesadzajmy, są chwile, kiedy Maestro odpoczywa i te chwile można wykorzystać. Można zrobić kilka zdjęć przy stole, zerkając, co robi w tym czasie główny na drugim końcu sali.

Każdy z "wielkich" był kiedyś małym, raczkującym i też się uczył. Podpatrując głównego i na własnych błędach. I każdy mały był przepędzany zapewne z kąta w kąt, ale nie dawał za wygraną i focił tak długo, aż awansował w hierarchii.

Dajcie innym też spróbować. Tort jest wystarczająco duży.
    JP Maestro (czyli mnie) mało interesuje to czy jeden z drugim gościem zrobi sobie zdjęcie. Interesuje mnie to aby para młoda, która wybrała mnie spośród milionów i zaufała mi, powierzając mi fotografowanie jednego z najwazniejszych dni w zyciu, dostała ode mnie jak najdoskonalsze fotografie. Każdy kto mi w tym przeszkadza jest moim śmiertelnym wrogiem.

A jesli fotografuje i nie przeszkadza - to prosze bardzo, do bólu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    mariush bardzo dobry zapis
    już go wkładam do swojej umowy
    OBYWATELGC

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez OBYWATELGC Zobacz posta
    taka ciekawostka
    na jednym weselu podczas tortu pojawiło się około 30 fotografów z rożnej maści aparatami , oczywiście każdy to gość weselny !!!!!!!!!!! jemu wszystko wolno !!!!!!!!!!
    i teraz wyobraźcie sobie ten tłum napierający na młodych i ten biedny tort w poszukiwaniu najlepszego kadru ,

i co ma zrobić w takiej sytuacji fotograf który jest na zleceniu ?
    a) prać po mordach
    b) siąść i płakać
    c) obrazić się i iść do domu
    Ja bym to wykorzystał i szerokim szkłem sfocił młodych z gośćmi weselnymi... ehmmm fotoreporterami... w tle. Trzeba korzystać z sytuacji. Z każdego szamba da się wyjść.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    hades da się
    ale czy o to chodzi ?
    OBYWATELGC

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Fotoamator2891 moja rady są takie:
    - fotografuj tak jakby cię tam nie było, tak by nikt nie miał do Ciebie pretensji, że przeszkadzasz,
    - jeśli sytuacja nie wymaga twojej obecności z aparatem to po prostu wycofaj się na miejsce dla gości,
    - zwracaj uwagę na innych fotografujących, jeśli wiesz, że jest osoba wynajęta do fotografowania to twoje zdjęcie w ważnym momencie uroczystości nie wniesie nic nowego, a temu komuś oddasz przysługę bo będzie mógł skupić się na fotografowaniu młodych i otoczenia, a nie uważaniu na postronnych fotografów, którzy mogą mu zburzyć kadr.

Z porad technicznych:
    - kompakt też potrafi robić zdjęcia jeśli się umie go dobrze ustawić,
    - postaraj się robić większość na ustawieniach ręcznych o ile je opanowałeś,
    - jeśli nie musisz nie błyskaj wbudowaną lampą w kościele, są księża którzy nie pozwalają błyskać nawet zawodowcom, a nie jest przyjemnie jak ksiądz z ambony zwraca uwagę fotografującemu w trakcie tak ważnej uroczystości,
    - jeśli chcesz zrobić jakieś fajne zdjęcia w trakcie zabawy na weselu, jeśli to się da ustawić w twoim aparacie (spróbuj w domu przy słabym świetle z kimś z domowników), to używaj błysku na długich czasach (ustawionych ręcznie, czasy między 1/15 a 1/2 sekundy) daje to fajne, dynamiczne efekty poruszającego się tła i zamrożonych postaci na pierwszym planie. Przykład: zobacz fotę Lessiego, którą wrzucił do galerii https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-35309 . Może akurat w twoim aparacie da się to zrobić.

To tyle. Miłej zabawy.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 10.07.09 o 00:20 Powód: Literówki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    A moja rada jest taka:

Weź aparat. I wcale nie skupiaj się na bohaterach dnia- oni będą obfotografowani fachowo i mniej fachowo do upadu.
    Skup się na tym co obok.
    świeżo upieczone teściowe, świadkowie -nie są cały czas przyklejeni do młodych, goście. Z tych zdjec potem jest wiele frajdy.

Jest parę momentów w kościele, gdzie zajmując dobre miejsce możesz nie gorsze foto niż "oficjalny fotograf". Np tuż za rodzicami- zwykle młodzi podchodzą do rodziców przekazując znak pokoju i masz ich wtedy na wyciągnięcie ręki.. jakby mi taki Mariush próbował wejść wtedy w kadr to już by się z tego kadru wyczołgiwał. Ale generalnie pamietaj, że fotograf pracuje a Ty jesteś hobbystą.
    Przy okazji- nie podpisał bym umowy z takim paragrafem jaki przedstawił Mariush.
    Po prostu tego dnia miałbym za dużo stresów aby jeszce pilnowac, czy jaśnie panu fotografowi ktoś nie wchodzi w kadr. Ale to OT
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    A moja rada jest taka:

Weź aparat. I wcale nie skupiaj się na bohaterach dnia- oni będą obfotografowani fachowo i mniej fachowo do upadu.
    Skup się na tym co obok.
    świeżo upieczone teściowe, świadkowie -nie są cały czas przyklejeni do młodych, goście. Z tych zdjec potem jest wiele frajdy.

Jest parę momentów w kościele, gdzie zajmując dobre miejsce możesz nie gorsze foto niż "oficjalny fotograf". Np tuż za rodzicami- zwykle młodzi podchodzą do rodziców przekazując znak pokoju i masz ich wtedy na wyciągnięcie ręki.. jakby mi taki Mariush próbował wejść wtedy w kadr to już by się z tego kadru wyczołgiwał. Ale generalnie pamietaj, że fotograf pracuje a Ty jesteś hobbystą.
    Przy okazji- nie podpisał bym umowy z takim paragrafem jaki przedstawił Mariush.
    Po prostu tego dnia miałbym za dużo stresów aby jeszce pilnowac, czy jaśnie panu fotografowi ktoś nie wchodzi w kadr. Ale to OT
    - to dobra porada!

BTW - mój punkt ma na celu zmotywowanie młodych do rezygnacji z kameramana oraz przekonanie tych co bardziej wyrywnych do aparatu gości do tego, aby sie przykleili do ławek Skutkuje!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    BTW - mój punkt ma na celu zmotywowanie młodych do rezygnacji z kameramana oraz przekonanie tych co bardziej wyrywnych do aparatu gości do tego, aby sie przykleili do ławek Skutkuje!
    Po pierwsze- jedni wolą brunetki a inni blondynów. Jedni wolą zdjeći a inni film z dźwiekiem. Obiektywnie musisz pamiętać, że przekaz filmowy może być bogatszy niż zdjęcie. Jako zlecający -musze pamiętać i o tych co wolą zdjecia i tych co filmy.

W jaki sposób punkt w umowie z młodymi ma dyscyplinować ciotki wujków i kuzynostwo to nie rozumiem. Czyżby na zaproszeniach było "prosimy o nie zabieranie aparatów fotograficznych" ??
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra