Strona 26 z 66 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    C+ - ruszaj w trasę, lornetka, aparat, musisz sam "wyczuć temat" - bynajmniej ja bym tak zrobił. Później gdzieś w okolicach gniazda, (dziupli) spróbować się zaczaić - lub zwabić do siebie dźwiękiem koło miejsca gdzie były widywane.
    Niech fachowcy się wypowiedzą
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

Sowy

Add> kontra ptaki- wszystko co dzienne będzie w dzień atakować sowę. Obojętnie czy puszczyka, czy puchacza. Kiedyś nawet w ten sposób polowano - wystawiając puchacza na kołku i strzelając do atakujących go ptaków. Jeszcze niedawno ornitolodzy obrączkujący orliki i zakładający im nadajniki wystawiali puchacza koło gniazda orlika i rozpinali nad nim siatkę. Orlik atakował bez wahania i się łapał. Podobnie kiedyś łapano drobiazg ptasi do ogrodów zoo i prywatnych hodowli. 100% metoda. Oprócz sóweczki. To dzienny zabójca i żaden ptak zdrowy na umyśle jej nie zaatakuje. Wystarczy puścić w lesie jej głos i od razu robi się cichutko.
    Add> fotografia> można przy dziuplach. Budowa czatowni wysoko itd - kawał roboty i w tym roku już po ,,sowach". Poza tym wiele gat karmi tylko w nocy i bez lamp jest fot niemożilwa. Jedna lampa też niespecjalnie oddaje klimat. System co najmniej 3 trzeba by zainstalować przy dolocie do dziupli plus 4 na korpusie, pułapka ostrości ( albo manualnie u stawić MF na dziuplę i czekać na przylot dorosłego.) Pozostaje tylko się wstrzelić w TEN! moment gdy w nocy cały ptak będzie w kadrze. Masakra. Znając miejsce gdzie sowy chowają się w dzień można pokombinować z podchodem. W dzień niechętnie odlatują. Zimą warto poszukać w necie informacji o zimowiskach sów uszatych. Znane są zimowania tego gatunku w stadach po kilkadziesiąt sztuk.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

żołny

Peter1976 > Daj sobie na razie luz z żołnami. Skoro teraz wolą drzewo to trudno. Poczekaj do czasu jak będą karmić młode. Jak masz możliwość to zostaw budę koło skarpy by się przyzwyczaiły ( tylko wtedy kiedy masz pewność, że nikt Ci jej nie zwinie) 4-5m od skarpy wbij patola i powinno być ok. Jak chcesz je przywabić na pokarm to musiałbyś postawić im ul
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Peter1976 > Daj sobie na razie luz z żołnami. Skoro teraz wolą drzewo to trudno. Poczekaj do czasu jak będą karmić młode. Jak masz możliwość to zostaw budę koło skarpy by się przyzwyczaiły ( tylko wtedy kiedy masz pewność, że nikt Ci jej nie zwinie) 4-5m od skarpy wbij patola i powinno być ok. Jak chcesz je przywabić na pokarm to musiałbyś postawić im ul
    Dzięki za bezcenne rady Moose
    Dawno zrobiłbym jak radzisz, niestety tuż przy skarpie jest bardzo uczęszczana asfaltowa droga Ciągle jeżdżą samochody, rowerzyści i piesi. Pozostaje jedynie czatowanie pod siatką w dalszej odległości Przy owym drzewie
    Gdybym postawił ul to i żona wzięła by mnie za wariata, choć do tej pory mnie wspiera i rozumie

A tak na marginesie to muszę napisać do Przemyskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Chcę ich zapytać dlaczego ta skarpa nie została ogrodzona i zabezpieczona, choć wyczytałem,że były takie plany w 2005
    Ludzie wybieraja sobie tam glinę co powoduje obsuwanie się skarpy

Poczekam do okresu karmienia i popróbuję jeszcze jak sie do września nie uda to poczekam na te piękności rok W tym czasie podszlifuje podchody i czatowanie

pozdrawiam !!

Peter

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    moose taka sowa się nadaje ??

http://www.allegro.pl/item662998111_...sowa_mala.html
    pzdr

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Kasprzyk> Chyba, że ją przemalujesz później w jakieś bardziej naturalne barwy
    Peter1974> Jak już żołny będą karmić to wbij patola nad norką i połóż się na skarpie pod siatką. Dolatujące będą siadać z owadami, a często po wylocie siadają by poprawić upierzenie.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    a przecież w opisie było : ubarwienie ptaków odpowiada

w 100% realnemu wyglądowi zwierząt.

dzięki, będę dalej kombinował
    pzdr

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Tak na marginesie tego bardzo ciekawego wątku, mam takie pytanie, nie związane z fotografią.

Jeżeli dobrze zrozumiałem toczącą się tu dyskusję, to ptaki bardzo boją się sów.

Czy można by wykorzystać taką figurkę sowy do odstraszania gołębi?
    Mam z tymi przmiłymi skadinąd ptakami ogromny problem.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria

na gołębie

Do odstraszania polecam odtwarzać co jakiś czas głos sokoła wędrownego. Metoda sprawdzona i bardzo skuteczna. W Krakowie w ten sposób płoszą gawrony w mieście. Nie wiem w jakich odstępach czasu powinno się głos puszczać by nie przesadzić i nie doprowadzić do zobojętnienia gołębi na ten głos. Dobry będzie też jastrząb gołębiarz. Głosy terytorialne. Poszukaj w necie, często przy opisach gatunków są dodane głosy mp3 , które ściągniesz na dysk.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Peter1974> Jak już żołny będą karmić to wbij patola nad norką i połóż się na skarpie pod siatką. Dolatujące będą siadać z owadami, a często po wylocie siadają by poprawić upierzenie.
    Kolega Moose to niewyczerpana kopalnia wiedzy

Ostatnio byłem u Żołn w odwiedzinach, nie robiłem fotek tylko sprawdzałem techniczne możliwości wbicia patola nad skarpą Udało się tam umieścić dwie gałęzie wyższą i niższą. Obserwuje te gałęzie w drodze do pracy na razie nie zauważyłem, żeby tam siedziały Wkrótce się tam wybiorę na dłużej mam jednak obawy, ponieważ z ostatniej eskapady przyniosłem trofeum w postaci dwóch kleszczy (szczęśliwie nie zdążyły się wgryźć)
    Gałęzie wbiłem na górnej części skarpy około metra od od brzegu bezpośrednio nad norką, będzie dobrze