Strona 25 z 66 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wczoraj byłem dosypać słonecznika, niestety nie wiem czy poprzedni został zjedzony, ponieważ wiatr (wiało u mnie mocno) strącił z gałęzi korę i słonecznik wpadł w trawę :/

Codziennie jadę drogą która biegnie niedaleko ustawionej gałęzi i nigdy nie widzę siedzących tam ptaków
    Czy to świadczy o tym, że miejsce nie przypadło im do gustu ?? Na suchym drzewie które stoi obok siada wiele gatónków w tym także Żołny.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    karm, na pewno słonecznik będzie zjedzony - pewnie nie przez żołny - ale próbuj.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Aha, w tym okresie lepiej się sprawdza wabienie głosem kontaktowym samicy.
    Witaj

Zastosowałem się dzisiaj do tej wskazówki w mojej czatowni w lesie, sów nie było, ale za to inne ptaki wpadły w szał!! Przyleciały nawet dwie wilgi, o których istnieniu wcześniej nie wiedziałem, kowaliki, zięby, sikorki, rudzik, sójka (która także już rzadko tam bywa), i dzięcioły oraz inne niezidentyfikowane śmigające nad drzewami. Wszystkie ptaki głośno hałasowały, podlatywały dość blisko do głośnika - jednak nie miałem opcji na dobre zdjęcie.
    Taka reakcja była tylko na odzew samicy - na samca - nic, - taką awersję miewają do Pani puszczykowej ?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6208986_wyw_wilga1111.jpg
Wyświetleń:	288
Rozmiar:	170,1 KB
ID:	18822  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Bo samica w tym okresie najintensywniej poluje by wykarmić młode i uczy je polować.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Zrób puszczyka ze styropianu lub twardego papieru, pomaluj w miarę wiernie i postaw koło głośnika. Tam, gdzie Ci najbardziej odpowiada fotograficznie wbij konar, patol, pieniek... Ptaki będą zawzięcie atakować bałwanka i niektóre powinny siadać na wstawionym badylu.
    Ostatnio edytowane przez moose ; 22.06.09 o 22:15 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Bo samica w tym okresie najintensywniej poluje by wykarmić młode i uczy je polować.
    Zrób puszczyka ze styropianu lub twardego papieru, pomaluj w miarę wiernie i postaw koło głośnika. Tam, gdzie Ci najbardziej odpowiada fotograficznie wbij konar, patol, pieniek... Ptaki będą zawzięcie atakować bałwanka i niektóre powinny siadać na wstawionym badylu.
    Moose, nie wiem jak dziękować za takie informacje, myślałem pod tym kątem właśnie, że ptaki bronią swoich gniazd - z drugiej strony - niby powinny uciekać, się płoszyć. Teraz wiem więcej, dzięki.

co do kukły - myślę o wydruku fotki puszczyka, następnie naklejeniu jej na "stelaż" kurcze przydałby mi się jakiś pomocnik
    I jeszcze jedno - skro ptaki tak reagują - to muszą mieć do czynienia z prawdziwą sową gdzieś blisko ? czy po prostu w genach im ten dźwięk siedzi ?
    Ostatnio edytowane przez kasprzyk ; 22.06.09 o 22:31 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Szkoda,że mieszkam daleko Chętnie bym pomógł i przy okazji ustrzelił jakiegoś ptaszka

Pozdrawiam !!

Peter

P.S. Może znalazłbym zrozumienie, moje otoczenie ma mnie za niegroźnego wariata kiedy zakladam siatkę maskująca na grzbiet

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Witaj

Zastosowałem się dzisiaj do tej wskazówki w mojej czatowni w lesie, sów nie było, ale za to inne ptaki wpadły w szał!! Przyleciały nawet dwie wilgi, o których istnieniu wcześniej nie wiedziałem, kowaliki, zięby, sikorki, rudzik, sójka (która także już rzadko tam bywa), i dzięcioły oraz inne niezidentyfikowane śmigające nad drzewami. Wszystkie ptaki głośno hałasowały, podlatywały dość blisko do głośnika - jednak nie miałem opcji na dobre zdjęcie.
    Taka reakcja była tylko na odzew samicy - na samca - nic, - taką awersję miewają do Pani puszczykowej ?
    Świetna fotka.
    Gratulacje i pozdrowienia.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta
    Szkoda,że mieszkam daleko Chętnie bym pomógł i przy okazji ustrzelił jakiegoś ptaszka
    żałuje - ale kukiełkę możesz zrobić - żartuję

Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta
    P.S. Może znalazłbym zrozumienie, moje otoczenie ma mnie za niegroźnego wariata kiedy zakladam siatkę maskująca na grzbiet
    Jak rolnicy zobaczą mnie w namiocie na polu - podobnie będę się czuł
    Dlaczego na polu - bo wyczaiłem czajki Podobają mi się te ptaki, chciałbym zrobić jakąś sensowną fotkę - ale będzie ciężko.
    Jedyna możliwość - bynajmniej tak myślę - to gdzieś w okolicy gniazda. Oczywiście nie chcę zbyt mocno ingerować w ich życie, tylko zbliżyć się gdzieś na kilkanaście metrów - ale znaleźć to miejsce będzie trudno.

Jak na razie skutecznie mnie wywabiają w pole - nie wiem, czy kiedy są nad głową - wtedy jestem blisko, czy kiedy odlatują dalej (tak robią, żeby zmylić np. lisa) - w każdym razie cały czas wydają ten sam dźwięk i mnie nie atakują. Muszę więcej o nich poczytać.

Pzdr

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czajki mam też pod nosem ale czujne są jak diabli :/ Bez maskowania nie ma szans jak tylko wypatrzą mnie z odległości kilkudziesięciu metrów to zmykają
    ale zaobserwowałem,że często siedza na polu w pobliżu drogi i nie uciekają, gdy zatrzymuje samochód na poboczu Może w ten sposób jest łatwiej

Ja właściwie o czym innym chciałem

Wczoraj byłem zasadzić się na Żołny. Zabrałem krzesełko, siatkę, żona odprowadziła mnie na miejsce, dla zmylenia ptaków.
    Posiedziałem 2 godz. zapociłem się pod tym wszystkim, komary urządziły sobie ze mnie ucztę (czyt. jadkę) A przede wszystkim, na przygotowanej gałęzi nic nie usiadło Nawet komar
    Po powrocie do domu byłem tak sfrustrowany,że postanowiłem zrezygnować
    Przespałem jednak noc i rankiem znowu odzyskałem zapał Więc nie rezygnuje, uparty jestem!!
    Co do wspomnianej gałęzi to widać,ślady zjedzonego słonecznika więc przypuszczam,że coś tam przylatuje !!

No nic pożyjemy zobaczymy tym czasem może mi coś wleci pod obiektyw w czasie spacerów po pracy bo Żołny powtórzę w sobotę lub w niedzielę jak pogoda pozwoli

Pozdrawiam ptasiarzy !!

Peter

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Ja kupiłem w geodezji mapy topograficzne 1:10 000 i poszedłem do kolegi, który sporo czasu spędza w lesie, wskazał mi miejsce gdzie prawie codziennie spotyka sowy, siedzą nawet parami. Tylko jak do tego się zabrać?