Strona 19 z 22 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 216

Wątek: Metz mecablitz 58 AF-1?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak, sprawdzalem wszystkie tryby. Niezaleznie od tego czy otworze lampe wbudowana, czy zaloze metza, czy nadajnik, zawsze czas min jest 1/160. Czasami jednak, nie do konca wiem zaleznie od czego, udawalo mi sie osiagnac nizsze czasy, tylko ze wtedy lampa nie mryga. W tej sytuacji jestem troche w kropce. Pozostaje mi zabawa w manualne ustawianie lampy w odpowiedniej odleglosci od celu i czas min 160. Ewentualnie cokiny na niebo,ale to psuje jakosc zdjecia i troche za duzo zabawy z tym. Czy ktos wie jaki czas synchronizacji ma E3? Nie chce mowic jeszcze ze w tej sytuacji puszka mnie ogranicza, ale na pewno jestem mocno zawiedziony ze nie osiagam celow, ktore sobie zalozylem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ootbak Zobacz posta
    Czy ktos wie jaki czas synchronizacji ma E3?
    Chyba 1/250 s.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak, 1/250. Znalazlem kilka informacji na temat mojego problemu. http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogoln...go-pokonac.htm . Piszą że Olki z Fl50 maja czasy nawet 1/4000. Czy z tym metzem też jest to możliwe? Wcześniej czytałem że G1 wspiera wszystko co ma Metz 58, cóż... Poeksperymentuję więcej z hssem, ale to dopiero w weekend. Czy ktoś używa tej lampy do doswietlania postaci w plenerze? Caly czas licze ze ten problem da się obejść bez zmiany puszki.

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ootbak Zobacz posta
    Tak, 1/250. Znalazlem kilka informacji na temat mojego problemu. http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogoln...go-pokonac.htm . Piszą że Olki z Fl50 maja czasy nawet 1/4000. Czy z tym metzem też jest to możliwe? Wcześniej czytałem że G1 wspiera wszystko co ma Metz 58, cóż... Poeksperymentuję więcej z hssem, ale to dopiero w weekend. Czy ktoś używa tej lampy do doswietlania postaci w plenerze? Caly czas licze ze ten problem da się obejść bez zmiany puszki.
    A w jakim trybie robisz zdjęcia tzn. priorytet przysłony czy manual?
    W priorytecie przysłony ustawia Ci synchronizację z lampą a w manualu sam dobierasz czas i jeśli jest krótszy niż 1/250s (z E-3) wtedy w lampie ustawiasz TTL HSS i masz krótsze czasy w lampie
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ootbak
    Czy ktoś używa tej lampy do doswietlania postaci w plenerze? Caly czas licze ze ten problem da się obejść bez zmiany puszki.
    Tez rozwazam zakup Metza 58 AF-1 do G(H)1, zamiast FL-50, gdyz zalezy mi wlasnie na kukulce.
    I zanim to zrobie - musze byc PEWNY, ze zagra do doswietlania w sloneczny dzien, inaczej zakup nie ma sensu.

Znalazlem przed chwila cos takiego:

"In the datasheet (http://www.metz.de/en/foto-elektronik/metz-mecablitz-modelle/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-1-digital/datenblatt.html) it says ut has; "High speed synchronisation (HSS res. FP)".

The question is if it works better than the Olympus FP-mode? I can't get the FL-50R provide a fill flash properly when the camera is in aperture priority mode."

http://forum.fourthirdsphoto.com/arc...p/t-39809.html

oraz

"Is the "High speed time synchronisation HSS" function exactly the same as FP TTL?
    - You must also use Shutter-priority mode to get full control of the shutter/flash speed. In Aperture mode, it depends on the metering and if the main reflector of the flash is tilted or not."

"Had confirmation from Intro 2020, who distribute Metz in the UK:
    "The Metz HSS mode is the same as FP Sync as this is just Olympus's name for it. Please see the 58 AF 1 O manual, page 101 section 15.4." "

http://fourthirds-user.com/forum/showthread.php?t=335

PS: Wczesniej uzywalem Canon'a i szczerze mowiac - z podpieta lampa - zawsze korzystalem z trybu M, nigdy A.
    Mamy nadal zatem kilka znakow zapytania a propo G1 + HSS.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mamy pytania, na ktore postaram sie odpowiedziec wkrótce. Jade na urlop w sobote na tydzien, wiec bede mial troche czasu zeby dokladnie przetestowac każda opcje w lampie. W istocie najczesciej uzywalem priorytetu przyslony. Aparat i lampe mam w innym miescie, najwczesniej w piatek sprawdze hssa.

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jest nowy Firmware - V.2.1 do 48 i 58...

http://www.metz.de/en/photo-electron...1-digital.html

...pozdrowionka...
    E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

| OlyJedi Awatar Meister
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A co on tak dokładnie daje??

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    hmm wygląda na to że poprawiono współpracę w trybie master (radiowy)
    instalował już ktoś?