Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 216

Wątek: Metz mecablitz 58 AF-1?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ootbak Zobacz posta
    Mamy pytania, na ktore postaram sie odpowiedziec wkrótce [..] urlop [...] tydzien [...] bede mial troche czasu zeby dokladnie przetestowac każda opcje w lampie [...] najwczesniej w piatek sprawdze hssa.
    Hej Ootbak! I jak?

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Błyskiem czy jak?

Chciałbym aby ktoś jednoznacznie wyjaśnił sprawę tego wyzwalania lamp "R" (fl'ki i metza). To co udało mi się wyczytać to, że sterowanie jest radiowe (z podejrzeniem na podczerwień) i że do samego wyzwolenia potrzebny jest błysk palnika wbudowanego lub zapiętego na stopkę body. Dodatkowo ktoś pisał, że wyzwolił lampę bedąc w drugim pokoju - wiec kłóci się to z wyzwalaniem błyskiem. Jestem zainteresowany kupnem "R" lampy więc chciałbym najpierw wiedzieć jak to działa.

Przede wszystkim interesuje mnie ten błysk wyzwalający. Czy jest możliwość takiego wyzwolenia R'ki żeby na body nic nie błyskało? A jeśli już body musi błysnąć to czy rzeczywiscie ten błysk wyzwala R'kę czy można go zupełnie zasłonić (czarna kartka itp).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, po urlopie. Moge potwierdzic ze z zamontowana na G1 lampa i ustawionym na niej trybie TTL HSS albo M HSS jestesmy w stanie wyzwalac blysk i zejsc z czasem ponizej 1/160. Wiec generalnie wszystko gra, jest pelna wspolpraca.
    Niestety stosowalem zestaw nadajnik-odbiornik tetra, i w momencie kiedy lampa jest zamontowana na odbiorniku, nie mozna wybrac trybu HSS i wtedy pozostaje tylko 1/160. Mozna to obejsc z kablem synchro najpewniej, ale nie sprawdzalem, bo do moich zastosowan raczej wystarczy to co jest.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ootbak Zobacz posta
    Moge potwierdzic ze z zamontowana na G1 lampa i ustawionym na niej trybie TTL HSS albo M HSS jestesmy w stanie wyzwalac blysk i zejsc z czasem ponizej 1/160. Wiec generalnie wszystko gra, jest pelna wspolpraca.
    Dzieki za info!

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia Zobacz posta
    Chciałbym aby ktoś jednoznacznie wyjaśnił sprawę tego wyzwalania lamp "R" (fl'ki i metza). To co udało mi się wyczytać to, że sterowanie jest radiowe (z podejrzeniem na podczerwień) i że do samego wyzwolenia potrzebny jest błysk palnika wbudowanego lub zapiętego na stopkę body. Dodatkowo ktoś pisał, że wyzwolił lampę bedąc w drugim pokoju - wiec kłóci się to z wyzwalaniem błyskiem. Jestem zainteresowany kupnem "R" lampy więc chciałbym najpierw wiedzieć jak to działa.

Przede wszystkim interesuje mnie ten błysk wyzwalający. Czy jest możliwość takiego wyzwolenia R'ki żeby na body nic nie błyskało? A jeśli już body musi błysnąć to czy rzeczywiscie ten błysk wyzwala R'kę czy można go zupełnie zasłonić (czarna kartka itp).
    Nie wiem jak z FL-ką ale z metzem jak zasłoniłem dłonią lampę w body to metz nie błyskał
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andre77 Zobacz posta
    Nie wiem jak z FL-ką ale z metzem jak zasłoniłem dłonią lampę w body to metz nie błyskał
    Dzieki za info. Mam nadzieję, że jakiś właściciel FL-R'ki też sie wypowie

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    jak całkowicie zasłonisz lampę w body to FL`ka nie załapie.

..... temat przerabiałem bo chodziło mi o to, aby nie był widoczny błysk lampy z body na odbijajacym sie "modelu". Fotografowałem coś z szybą
    i mi pomogli ... poczytaj TU od postu # 22
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andre77 Zobacz posta
    dlatego się zastanawiam jak to możliwe - przecież Metz - ani 48, ani 58 nie mają fotoceli. Zasłonięcie dłonią wbudowanej odcina tylko fotony. To jak działa ta w Metzu ? radiowo, czy optycznie
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    dlatego się zastanawiam jak to możliwe - przecież Metz - ani 48, ani 58 nie mają fotoceli. Zasłonięcie dłonią wbudowanej odcina tylko fotony. To jak działa ta w Metzu ? radiowo, czy optycznie
    aż taki specjalista od lamp to nie jestem żeby wiedzieć a jedynie napisałem to co sprawdziłem, 58 ma z boku taki sensor zdalnego wyzwalania ale jak to działa to nie wiem
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Metz 58 ma foto-costam (zdjecie ponizej) wyzwalający błysk w trybie SLAVE, musi dostać błysk wyzwalający z lampy MASTER. Radiowo przekazywane są parametry. Tak gdzies wyczytałem - nie podeprę się linkiem bo nie pamietam gdzie :]
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mecablitz-58-AF-1-d2.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	10,7 KB
ID:	20557  
    The question is: What is a Mahna Mahna?